Η FCA ολοκληρώνει το διαχωρισμό της από την Ferrari

23

Στο Ιταλικό χρηματιστήριο συναλλάσσεται το 80% των μετοχών της Ferrari, το οποίο η FCA διένειμε μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Η συγκεκριμένη κίνηση ολοκληρώνει το διαχωρισμό που ανακοινώθηκε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο.

 

ferrari-wall-street_4Μέσα στο βαρύ κλίμα της πρώτης συνεδρίασης του έτους ο Ιταλικός όμιλος είδε την χρηματιστηριακή του αξία να μειώνεται κατά 33% καθώς καλείται να αντιμετωπίσει το μέλλον χωρίς τη βοήθεια της πολυτελούς αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η Fiat έτσι δεν θα έχει τον άμεσο έλεγχο της Ferrari, την οποία να θυμίσουμε πως είχε από το 1969. Η οικογένεια Agnelli εξακολουθεί να είναι ο κύριος μέτοχος της Ferrari, με 24%. O Piero Ferrari, γιος του ιδρυτή της θρυλικής εταιρείας, Enzo, κατέχει το 10% των μετοχών.

ferrari-wall-street_1 (1)Μαζί η οικογένεια Agnelli και ο Piero Ferrari ελέγχουν λίγο κάτω από το 49% των δικαιωμάτων ψήφου. Το Δεκέμβριο τα δύο μέρη υπέγραψαν μια συμφωνία ώστε να αποτρέψουν τυχόν εχθρικές εξαγορές, δίνοντας το δικαίωμα πρώτης άρνησης (προαίρεσης) το ένα στο άλλο, σε οποιαδήποτε πράξη πώλησης μετοχών.

Οι μετοχές της Ferrari έχουν πέσει περίπου 5% από την πρώτη τιμή εισόδου στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, τον Οκτώβριο. Το ίδιο συνέβη και στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου έπεσαν στο επίπεδο της πρώτης τιμής εισόδου, δηλαδή 52 δολάρια ανά μετοχή. Σε εκείνη την αρχική προσφορά διατέθηκε περίπου το 10% των μετοχών της ιταλικής μάρκας.

ferrari_wall_street_2Ο Sergio Marchionne, επικεφαλής της FCA και προσφάτως και της Ferrari είπε: «Μετά την απόκτηση των μειοψηφικών μετοχών της Chrysler νωρίτερα το 2015, η μετάβαση της Fiat και της Chrysler σε FCA ολοκληρώθηκε, με την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Καθώς προχωράμε ώστε να διασφαλίσουμε την επιτυχία του επιχειρησιακού πλάνου 2014-2018 και εργαζόμαστε για να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της επιχείρησης στους ιδιοκτήτες μετοχών της, είναι αναγκαίο να χαράξουμε ξεχωριστούς δρόμους για την FCA και τη Ferrari». Και συμπλήρωσε:  “Με τη Ferrari εκτός κάδρου πλέον ο Όμιλος FCA δα δώσει βάρος στα νέα μοντέλα Alfa Romeo, Jeep, Masserati στην προσπάθεια να ανταποκριθεί στα υπέρογκα χρέη του και στο σκληρό ανταγωνισμό”.

ferrari_wall_street_3Να υπενθυμίσουμε πως ο Πρόεδρος της Ferrari μέχρι πέρσι, Luca di Montezemolo  είχε μια εντελώς διαφορετική άποψη για το θέμα. Πιο συγκεκριμένα δήλωνε: «H Ferrari θα παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην επικείμενη μετοχοποίηση της FCA στην Wall Street. Αυτή θα ανοίξει μια εντελώς νέα εποχή όπου θεωρώ πως η Ferrari θα πρέπει να είναι η αιχμή του δόρατος για τη νέα εταιρεία».