Η Fiat αναβιώνει το ιστορικό όνομα 124 Spider

47

Το νέο Fiat 124 Spider αναβιώνει το ιστορικό όνομα σχεδόν 50 χρόνια μετά από την πρώτη του κυκλοφορία. Πρόκειται για ένα μοντέλο το οποίο συνδυάζει την τεχνολογία με την ασφάλεια και το απαράμιλλο ιταλικό στυλ. Παράλληλα, προσφέρει μια μοναδικά δυναμική συμπεριφορά, αποτέλεσμα του εξαιρετικά λεπτομερούς μηχανολογικού σχεδιασμού.

 

Σχεδιασμένο στο Centro Stile στο Τορίνο, το νέο Fiat 124 Spider «δανείζεται» στοιχεία από το πρωτότυπο 1966 Spider, το οποίο θεωρείται ως ένα από τα ομορφότερα Fiat όλων των εποχών.

Εξωτερικά, το 124 ξεχωρίζει από τις καλά ισορροπημένες διαστάσεις του και την σπορ αναλογία μεταξύ καμπίνας και καπό. Ιδιαίτερο στοιχείο της εξωτερικής εμφάνισης είναι τα φωτιστικά σώματα με τους προβολείς LED αλλά και η διπλή μάσκα με τους μεγάλους αεραγωγούς. Το εσωτερικό του, σχεδιασμένο με έμφαση στην ποιότητα την άνεση και την εργονομία, ενισχύοντας την οδηγική απόλαυση. Ξεχωρίζει το εξελιγμένο σύστημα infotainment που περιλαμβάνει λειτουργία 3D navigation και δυνατότητα φωνητικής αναγνώρισης για τη χρήση του κινητού, του ηχοσυστήματος και της πλοήγησης με φωνητικές εντολές, για απερίσπαστη οδήγηση. Το νέο Fiat 124 Spider θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις: Spider και Luxury και σε οκτώ διαφορετικούς χρωματισμούς.

FIAT 124 SPIDER -2Στην κατασκευή του σασί έγινε χρήση αλουμινίου και υψηλής αντοχής ατσάλι προσφέροντας ασφάλεια και στιβαρότητα, αλλά και μειωμένο βάρος που εύκολα ανταποκρίνεται στις αντιδράσεις του οδηγού.

Όσον αφορά τους κινητήρες, το νέο Fiat 124 Spider θα είναι διαθέσιμο με τον τεσσάρων κυλίνδρων turbo MultiAir 1.4 lt κινητήρα, ο οποίος για πρώτη φορά χρησιμοποιείται σε αυτοκίνητο με πίσω κίνηση. Ο κινητήρας αποδίδει 140 ίππους και 240Nm ροπής, ενώ διατίθεται σε 6τάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων. Το σύστημα αναρτήσεων του 124 Spider χρησιμοποιεί μια διάταξη με διπλά ψαλίδια εμπρός και πολλαπλών συνδέσμων πίσω, ειδικά σχεδιασμένη για μεγαλύτερη σταθερότητα στις στροφές ή στο φρενάρισμα. Το τιμόνι είναι ελαφρύ και ανταποκρίνεται εύκολα, χάρη στην ηλεκτρική υποβοήθηση.

Η ισορροπημένη κατανομή βάρους μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα, έχει επιτευχθεί με την τοποθέτηση του κινητήρα προς τα πίσω και με τη χρήση εξαρτημάτων από αλουμίνιο στα εμπρός και πίσω άκρα του αμαξώματος ενώ επιτυγχάνεται χαμηλό κέντρο βάρους για να προσφέρει μοναδικό κράτημα.

FIAT 124 SPIDER -3Η υφασμάτινη μαλακή οροφή του 124 Spider διακρίνεται για την εύκολη διαδικασία ανοίγματος και κλεισίματος με το χειρισμός της να έχει βελτιστοποιηθεί, ώστε να χρειάζεται την ελάχιστη δύναμη για να χρησιμοποιηθεί. Αυτή η βελτιστοποίηση εξοικονομεί βάρος, καθώς εξαλείφει την ανάγκη ηλεκτρικού συστήματος υποβοήθησης.

Η Fiat, στο πλαίσιο της επιστροφής του κλασικού ονόματος, θα κατασκευάσει 124 αυτοκίνητα σαν «επετειακή έκδοση», με το κάθε ένα από αυτά να διαθέτει αναμνηστική σήμανση και σε χρώμα «Rosso Passione».