Σε εφαρμογή από την Αστυνομία η «έξυπνη αστυνόμευση»

146

Φόβος και τρόμος για τους παρανομούντες οδηγούς αποτελούν πλέον τα 10 περιπολικά της  τροχαίας που κυκλοφορούν στους δρόμους με το κινητό σύστημα αναγνώρισης πινακίδων. Είναι για πρώτη φορά από τη σύσταση της Αστυνομίας Κύπρου που το σώμα εκσυγχρονίζεται με τέτοια περιπολικά που διαθέτουν ηλεκτρονικά συστήματα που καταγράφουν πινακίδες οχημάτων και εντοπίζουν παράνομα οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους.

DSC01393Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έγινε στην αίθουσα του πάρκου κυκλοφοριακή αγωγής παρουσιάστηκαν τα πρώτα 10 νέα περιπολικά που έχει στην διάθεση της η Τροχαία Αρχηγείου και είναι εξοπλισμένα με το κινητό ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματης αναγνώρισης πινακίδων, M-ANPR (Mobile Automatic Number Plate Recognition). 

Το M-ANPR δίδει τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού παραβατών για τροχαία αδικήματα (π.χ. οδήγηση χωρίς πιστοποιητικό ασφάλειας, με ληγμένη άδεια οδηγού, χωρίς πιστοποιητικό καταλληλότητας, άδεια κυκλοφορίας κλπ), ως επίσης, εντοπισμού υπόπτων οχημάτων που πιθανόν να χρησιμοποιήθηκαν στη διάπραξη εγκληματικών ενεργειών. Μελλοντικά στο σύστημα αυτό θα γίνει προσθήκη και για έλεγχο του ορίου ταχύτητας καθώς και για έλεγχο άλλων παραβάσεων.

DSC01384Τα 10 περιπολικά σε πρώτη φάση θα βρίσκονται στους αυτοκινητόδρομους και στους υπεραστικούς δρόμους και μέχρι το τέλος του χρόνου το σώμα θα εξοπλιστεί με ακόμη 12 περιπολικά τα οποία θα είναι για αστυνόμευση στο επαρχιακό και δευτερεύων οδικό δίκτυο.

Το σύστημα είναι τόσο εξελιγμένο και έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί μέρα και νύκτα καταγράφωντας 3 πινακίδες / δευτερόλεπτο με το περιπολικό στη κίνηση του να έχει τη δυνατότητα να καταγράφει πέραν από τα κινούμενα οχήματα στο οδικό δίκτυο και σταθμευμένα και θα δίνει άμεση ενημέρωση στο πλήρωμα του οχήματος ώστε να προβαίνουν σε καταγγελίες των παραβατών.

DSC01389Στην ομιλία του κατα την παρουσίαση του M-ANPR ο Αρχηγός Αστυνομίας ανάφερε μεταξύ άλλων:

«Οδεύοντας σταθερά σε μία πορεία αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού, έχουμε θέσει, ως Αστυνομία Κύπρου, την εφαρμογή της ‘έξυπνης αστυνόμευσης΄, της μέγιστης δηλαδή, αξιοποίησης της τεχνολογίας στην αστυνόμευση, ως μία εκ των κορυφαίων μας προτεραιοτήτων. Υπό τις τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, η αστυνομική εργασία έχει καταστεί ιδιαιτέρως πολύπλοκη, πολυδιάστατη και απαιτητική, ενώ παράλληλα οι προϋπολογισμοί και το ανθρώπινο δυναμικό έχουν μειωθεί αισθητά. Επιβάλλεται σήμερα λοιπόν, να πετυχαίνουμε πολύ περισσότερα με πολύ λιγότερα σε κόστος και έμψυχο υλικό. Να μετουσιώνουμε σε πράξη, την αρχή “Να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα αλλά και να τα κάνουμε και  καλύτερα”. Η τεχνολογική αναβάθμιση στις μεθόδους αστυνόμευσης μπορεί, όπως άλλωστε καταδεικνύει η διεθνής πρακτική και εμπειρία, να συμβάλει καθοριστικά στην πραγμάτωση αυτού του στόχου και κατ’ επέκταση στη μετεξέλιξη της Αστυνομίας σε έναν πλήρως αποδοτικό και αποτελεσματικό οργανισμό προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας». Και πρόσθεσε

DSC01387«Ουσιαστικό και αξιοσημείωτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί το ηλεκτρονικό σύστημα, που με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρουσιάζουμε. Πρόκειται για το κινητό ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματης αναγνώρισης πινακίδων, M-ANPR (Mobile Automatic Number Plate Recognition), το οποίο περιλαμβάνεται πλέον στον εξοπλισμό μας. Μέχρι στιγμής έχει εγκατασταθεί σε δέκα ειδικά διαμορφωμένα περιπολικά, που θα ενισχύσουν από σήμερα τον στόλο του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου, ενώ έχει ήδη τροχοδρομηθεί  επέκταση της εφαρμογής της  εν λόγω τεχνολογίας.
Το Κινητό Ηλεκτρονικό Σύστημα Αναγνώρισης Πινακίδων δίδει τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού παραβατών για τροχαία αδικήματα (π.χ. οδήγηση χωρίς πιστοποιητικό ασφάλειας, με ληγμένη άδεια οδηγού, χωρίς πιστοποιητικό καταλληλότητας, άδεια κυκλοφορίας κλπ), ως επίσης, εντοπισμού οχημάτων που πιθανόν να χρησιμοποιήθηκαν στη διάπραξη εγκληματικών ενεργειών. Η υπό αναφορά τεχνολογία αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Αστυνομίας, καθότι θα είμαστε πλέον σε θέση να διεξάγουμε μεγαλύτερης κλίμακας στοχευμένους ελέγχους σε αντιδιαστολή με τους τυχαίους ελέγχους που πραγματοποιούνταν ως επί το πλείστον, μέχρι σήμερα».

DSC01385Αναφέρθηκε επίσης και στους στρατηγικούς στόχους του σώματος λέγοντας:

«Η υλοποίηση πτυχών της έξυπνης αστυνόμευσης και η τεχνολογική αναβάθμιση ευρύτερα αποτελεί για εμάς στρατηγικό στόχο, ως επίσης βασικό συστατικό στο νέο μοντέλο αστυνόμευσης που αρχίσαμε να θέτουμε σε εφαρμογή. Παρά λοιπόν τους όποιους οικονομικούς και άλλους περιορισμούς, προχωρούμε με σταθερά και προγραμματισμένα βήματα και στον τομέα αυτό. Πέραν του εν λόγω συστήματος που εγκαινιάζουμε σήμερα, έχουμε δρομολογήσει σειρά εξελίξεων στον τομέα της τεχνολογικής αναβάθμισης του οργανισμού μας.
Μεταξύ άλλων, είμαστε στο στάδιο υλοποίησης της εφαρμογής του συστήματος εντοπισμού θέσης οχημάτων (AVL) για τα αστυνομικά οχήματα, και ενός κεντροποιημένου συστήματος συναγερμού, ενώ εντός του 2016, προγραμματίζεται η προμήθεια του συστήματος εναέριας πλατφόρμας επιτήρησης, το λεγόμενο UAV, το οποίο θα συμβάλει στην αποτελεσματικότητα διαφόρων υπηρεσιών της Αστυνομίας και κυρίως της Τροχαίας.  Ο στόλος μας θα ενισχυθεί εξάλλου σε πρώτη φάση, με δέκα ακόμη περιπολικά με δυνατότητα μετάδοσης ζωντανής εικόνας και ήχου κατά τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας.»

DSC01394Ολοκληρώνοντας είπε: «Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εκφράσω θερμές ευχαριστίες προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και προσωπικά προς τον ίδιο τον κύριο Υπουργό, για τη συνεχή και αμέριστη στήριξη που μας παρέχει σε ότι αφορά και αυτά τα ζητήματα˙ της τεχνολογικής αναβάθμισης, της εφαρμογής δηλαδή, της ‘έξυπνης αστυνόμευσης’. Ευχαριστίες απευθύνω επίσης στον Διευθυντή και στα μέλη του Τμήματος Τεχνολογικής Ανάπτυξης, για το σημαντικό έργο που επιτέλεσαν σε σχέση με την υιοθέτηση του ηλεκτρονικού συστήματος αυτόματης αναγνώρισης πινακίδων, αλλά και ευρύτερα για την καθοριστική συνδρομή τους στην υλοποίηση των στόχων μας, που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Τμήματός τους. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε το άπαν των δυνάμεων μας, ούτως ώστε να ανταποκριθούμε πλήρως στην πρόκληση για περαιτέρω αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της  Αστυνομίας, μέσω της ΄έξυπνης αστυνόμευσης΄ και μίας σειράς άλλων καινοτομιών που έχουμε τροχοδρομήσει. Η πορεία αυτή αποτελεί για εμάς μονόδρομο, που μπορεί, και θα οδηγήσει στην περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών μας και στην ενδυνάμωση του επιπέδου προστασίας και ασφάλειας του πολίτη και κατ’ επέκταση ολόκληρης της κοινωνίας.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Υπουργός Δικαιοσύνης  κ. Ιωνάς Νικολάου τόνισε:

« Ο εκσυγχρονισμός της Αστυνομίας, μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας και τη διαρκή ενίσχυσή της με έξυπνες λύσεις, αποτελεί για το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, προτεραιότητα, καθώς στόχος μας είναι η συνεχής εξεύρεση τρόπων βελτίωσης του επιπέδου οδικής ασφάλειας και η μείωση των τροχαίων συγκρούσεων στους δρόμους» .
Ο  κ. Νικολάου ανάφερε επίσης  ότι οι τροχαίες οδικές συγκρούσεις και η εξεύρεση αποτελεσματικών τρόπων αντιμετώπισής τους, τους απασχολούν ιδιαίτερα, καθώς πρόκειται για ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα.
Αναφέρθηκε και σε αριθμούς  το 2015, σημειώθηκαν 324 σοβαρές τροχαίες συγκρούσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα 377 σοβαρά τραυματίες, ενώ καταγράφηκαν συνολικά 56 θανατηφόρα δυστυχήματα με 57 νεκρούς. Από τις αρχές του 2016 μέχρι σήμερα έχουν ήδη καταγραφεί 10 θανατηφόρες τροχαίες συγκρούσεις με 10 νεκρούς. Πέντε μάλιστα από αυτούς με μοτοσικλέτες.  Κύρια αιτία των θανατηφόρων συγκρούσεων είναι η απρόσεκτη οδήγηση.

DSC01382
«Η δυσάρεστη αυτή διαπίστωση και η απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών στην άσφαλτο επιβάλλουν τη λήψη πρόσθετων δυναμικών μέτρων, τα οποία τίθενται σε εφαρμογή στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης στρατηγικής. Πέραν του στόχου μας για βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας και καλλιέργειας οδικής συνείδησης στους πολίτες, μέσα από στοχευμένες και αποτελεσματικές δράσεις, επενδύουμε στην εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων αστυνόμευσης, όπως είναι το Road Policing , ενώ με το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό σύστημα προστίθεται ακόμη μια δυνατότητα στα πλαίσια της «έξυπνης αστυνόμευσης», του Smart Policing», πρόσθεσε.
Καταλήγοντας, ο κ. Νικολάου είπε ότι ο στόχος για διαρκή αναβάθμιση, ενίσχυση και εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας που ήδη άρχισε να υλοποιείται, θα συνεχίσει, καθώς αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησής, η αξιοποίηση της τεχνολογίας στα πλαίσια της διαφύλαξης του επιπέδου ασφάλειας του πολίτη.

 

Χρυσόστομος Κυλίλης