Στην κορυφή ο Ogier μετά την ολοκλήρωση της πρώτης δραματικής μέρας του ράλι Σουηδίας

33

O Sebastien Ogier που επέζησε από δύο δύσκολα περιστατικά που είχε την πρώτη μέρα του αγώνα στο Ράλι Σουηδίας οδηγεί την κούρσα στο δεύτερο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι της FIA με 26.9sec σε ένα Volkswagen Polo R.

Ο Hayden Paddon απολαμβάνει ένα υπέροχο  ντεμπούτο στο i20 της Hyundai για να είναι στη δεύτερη θέση μπροστά  από το Ford Fiesta RS του Mads Østberg. Η πρώτη μέρα του αγώνα είχε δραματική εξέλιξη καθώς έκοψε τα φτερά και τις ελπίδες σε μια σειρά από οδηγούς.

7983_PADDON1-portrait-sweden-2016_889_592x333Ο Γάλλος τρείς φορές παγκόσμιος πρωταθλητής κέρδισε και τις τρείς πρωϊνές ειδικές διαδρομές  κοντά στα σύνορα μεταξύ της Σουηδίας και της Νορβηγίας, για να δημιουργήσει ένα μαξιλάρι 24.2sec. Αλλά η βαριά χιονόπτωση που ακολούθησε το απόγευμα τον άφησε σε μειονεκτική θέση  καθώς ήταν ο οδηγός που άνοιγε το δρόμο για τους υπόλοιπους, δημιουργώντας τους μια καθαρή γραμμή, προς όφελος των μετέπειτα πληρωμάτων.

Στα απογευματινά περάσματα σε δυο περιπτώσεις έκανε την υπέρβαση που είχε σαν αποτέλεσμα να του κοστίσει μερικά δευτερόλεπτα, αλλά ο Ogier είχε και την τύχη με το μέρος του καθώς κατάφερε να ξεφύγει από μια πιο σοβαρή κατάσταση  σήμερα το πρωί όταν χτύπησε σε ένα δέντρο και τραυμάτησε ένα βραχίονα του συστήματος διεύθυνσης, το οποίο ο ίδιος και ο συνοδηγός του Julien INGRASSIA κατάφεραν να  τον αντικαταστήσουν.

7968_SebOgier-Sweden-2016_001_944x531

“Υπήρξε μια μεγάλη, μεγάλη βουτιά σε νερό που δεν είχαμε στις σημειώσεις στο ρυθμό μου», είπε. «Οι διοργανωτές μας προειδοποίησαν για ένα χτύπημα, αλλά εγώ δεν μπορούσα να στραφώ μετά και πήγα στα δέντρα. Πήρα ένα κομμάτι τυχερός έπρεπε να πιέσω στο χιόνι, γιατί ήξερα ότι θα χάσουμε χρόνο “

Ο Paddon γρήγορα εγκλιματιστεί με το i20  προδιαγραφών 2016 και κέρδισε τις δύο τελευταίες ειδικές και σαν πύραυλος πό την έκτη θέση βρέθηκε δεύτερος. Παραδέχθηκε ότι οι καιρικές συνθήκες τον ευνόησαν καθώς η  θέση εκκίνησης του ήταν χαμηλή στις ειδικές και ο ίδιος μπορούσε να ωφελήθει. Αισιοδοξά ότι και αύριο καθώς προβλέπεται περισσότερο χιόνι θα έχει το ίδιο πλεονέκτημα.

Ο Østberg έκανε μια προσεκτική αρχή, αλλά προχώρησε σιγά σιγά από την όγδοη και αποκαλύφθηκε στις χειμερινές συνθήκες το απόγευμα μετά την αλλαγή τόσο στο set-up του αυτοκινήτου του αλλά και  στο στυλ οδήγησης του.

7798_evans-r5-monte-2016_888_592x333

Ο Ott Tanak από την Εσθονία είναι  1.1sec πίσω στην τέταρτη θέση σε άλλο ένα Fiesta RS, 3.4sec μπροστά από τον Dani Sordo. Ο Ισπανός αισθάνθηκε πολύ άνετα στο  i20 του και ήταν τρίτος πριν ολισθήση πίσω από τους Østberg και TANAK.

Ο Mikkelsen συμπλήρωσε την πρώτη εξάδα με το Polo R, συμπληρώνοντας ένα κουαρτέτο  οδηγών που τους χωρίζει μια διαφορά λιγότερη από εννέα δευτερόλεπτα. Ο νορβηγός οδηγός ήταν ο πιο κοντινό στο να αμφισβητήση τον Ogier στην δεύτερη θέση μέχρι που χτύπησε ένα κούτσουρο δέντρου και περιστράφηκε, χάνοντας 20sec.

Ο Henning Solberg ξεπέρασε τα ζητήματα που τον ταλαιπωρούσαν με την αλλαγή ταχυτήτων και στο τελική διαδρομή της μέρας τρόμαξε αρκετά, όταν η μηχανή σταμάτησε στο Fiesta RS του αλλά κατάφερε να κρατήσει την έβδομη θέση και είναι 1.9sec μπροστά από Craig Breen που τρέχει με το Citroën DS 3. Οι Eric Camilli και Lorenzo Bertelli συμπληρώνουν την κορυφαία δεκάδα.

7914_KrisMeeke-Sweden-2015_001_896x504Ο Βρετανός Kris Meeke μόλις πέρασε στη δεύτερη θέση στάθηκε άτυχος χτύπησε μια πέτρα που ήταν θαμμένη στο δρόμο και ο αντίκτυπος του ήταν να αποχωρήσει από τον αγώνα με το  DS 3 του. Ο Thierry Neuville πήγεναι πολύ αργά για ένα μεγάλο μέρος της ημέρας με κίνηση στους δύο τροχούς μετά το σπάσιμο του πίσω διαφορικού στο i20 του και ένα σπασμένο μπροστινό αριστερό ημιαξόνιο  . Σε παρόμοια κατάσταση και ο Latvalaμε το Polo R που σταμάτησε στην τελευταία ειδική διαδρομή της μέρας. 

Το αυριανό δεύτερο σκέλος του Σαββάτου διαθέτει πέντε ειδικές διαδρομές που καλύπτουν 92,25 χιλιομέτρα. Περιλαμβάνει δύο περάσματα πάνω από το θεαματικό άλμα Crest Colin στην Vargåsen και τελειώνει με μια διαδρομή head-to-head σε πίστα μέσα στην πόλη του Karlstad.

5310_Sweden-Hyundai-Neuville-2015_22_896x504