Το θρυλικό Mazda MX-5 στις βιτρίνες της Γεω Παυλίδης & Αραούζος

55

Το θρυλικό Mazda MX-5 τέταρτης γενιάς βρίσκεται ήδη στους εκθεσιακούς χώρους της Κυπριακής αντιπροσωπείας. Το διθέσιο σπορ μοντέλο διαθέτει τις μεγαλύτερες πωλήσεις σύμφωνα με το ρεκόρ Γκίνες και θεωρείται ο «πατέρας» της κατηγορίας στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία αφού συνυπάρχει για πάνω από 25 χρόνια.

Το μοντέλο, που θεωρείται σαν το πιο προσιτό roadster στην κατηγορία του ενσωματώνει τη σχεδιαστική φιλοσοφία «Kodo» και φυσικά πολλά από τα στοιχεία τα έχουμε συναντήσει και σε άλλα μοντέλα της γκάμας όπως το  Mazda 3 και Mazda 6.

Το νέο MX5 είναι κοντύτερο σε μήκος, πιο χαμηλό και πιο πλατύ από το προκάτοχο. Συγκεκριμένα, οι διαστάσεις του είναι 3.915×1.730×1.235 χιλ. Το μεταξόνιο είναι 15 χιλιοστά μικρότερο σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο, ενώ μικρότερο κατά 100 κιλά είναι και το βάρος. Συγκεκριμένα, ζυγίζει λιγότερο από ένα τόνο κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο τόσο στην κατανάλωση όσο και στις επιδόσεις. Παράλληλα, ο κινητήρας πλησιάζει ακόμα περισσότερο στο κέντρο του αμαξώματος ενώ η χρήση αλουμινίου σε συγκεκριμένα τμήματα του αμαξώματος και η μείωση του βάρους της υφασμάτινης οροφής προσφέρουν εξαιρετική ισορροπία και κατ επέκταση τέλεια οδική συμπεριφορά. Διατίθεται στην αγορά με τους αποδοτικούς κινητήρες τεχνολογίας SkyActiv με χωρητικότητα 1,5 και 2,0 λίτρων με απόδοση 131 και 160 ίππων αντίστοιχα.

MAZDA MX-5  -2Στο εσωτερικό έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην αναβάθμιση των υλικών και η οδηγοκεντρική σχεδίαση γίνεται αντιληπτή από την πρώτη στιγμή, όπως συνέβαινε και με τα προηγούμενα μοντέλα. Παρά τον περιορισμένο χώρο το μοντέλο προσφέρει ψηλά επίπεδα άνεσης αλλά και στοιχεία πρακτικότητας ενώ στην καμπίνα κυριαρχεί η οθόνη του infotainment συστήματος, η οποία βρίσκεται στο μέσο του ταμπλό. Σε ότι έχει να κάνει με την ανάρτηση, στο μπροστινό άξονα έχουμε διάταξη διπλών ψαλιδιών και πίσω πολλαπλών συνδέσμων.

Το θρυλικό MX-5 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1989. Στα 25 και πλέον χρόνια που βρίσκεται στην αγορά έχει πάρει πάνω από 200 διακρίσεις, ακόμα και ένα ρεκόρ Γκίνες σαν το πιο «επιτυχημένο εμπορικά» διθέσιο σπορ αυτοκίνητο. Η νέα γενιά δίνει το έναυσμα και για «μια ακόμα πιο ένδοξη» συνέχεια του μοντέλου αφού διαθέτει όλα όσα εκείνα η εταιρεία φρόντισε να υιοθετήσει 25 χρόνια πριν. Δηλαδή, σπορ επιδόσεις, προσιτή τιμή και οδηγική απόλαυση.