Ανακοινώθηκε η διαδρομή του Rally Dakar 2020

41

Το Rally Dakar ένας μαζικός αγώνας εκτός δρόμου πολλών ημερών που ξεκινούσε από την Ευρώπη και κατέληγε στην πόλη της Σενεγάλης εξου και το όνομα του εδώ και δεκαετίες για μια ακόμη φορά αλλάζει η βάση του μαραθώνιου αγώνα αντοχής. Τριάντα χρόνια στην Αφρική μετακόμισε για 11 χρόνια στην Νότια Αμερική από το 2009 μέχρι και το 2019  και το γνωστό μας Rally Dakar μετακομίζει επίσημα στη Μέση Ανατολή και πιο συγκεκριμένα στην Σαουδική Αραβία για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Για μια ακόμη χρονιά το Rally Dakar εξακολουθεί να μην πηγαίνει στην Σενεγάλη, αλλά ο αγώνας της ερήμου πιστεύουν οι οργανωτές τους θα ικανοποιήσει την απαίτηση αυτή στην Σαουδική Αραβία.

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που μετά την διοργάνωση του 2019 στο Περού το Rally Dakar 2020 θα τρέξει εξ ολοκλήρου εντός των ορίων μιάς μόνο χώρας. Η οργανωτική επιτροπή ASO (Amaury Sport Organization) ανακοίνωσε την διαδρομή του αγώνα  του 2020 που θα διεξαχθεί στη Σαουδική Αραβία.

Το Περού είχε τη γεωγραφική μορφολογία για να θποστηρίξει την εμπειρία της υπογραφής του Rally Dakar με τους τεράστιους αμμόλοφους. Αλλά η Σαουδική Αραβία έχει περισσότερα. Με 1,4 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια ερήμου η χώρα παρέχει άφθονο έδαφος για να χαρακτεί μια συναρπαστική διαδρομή.

Το Rally Dakar θα ξεκινήσει στις 5 Ιανουαρίου από τη Jeddah, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας που βρίσκεται στη δυτική ακτή, με την καρό σημαία να πέφτει στις 17 Ιανουαρίου στην πόλη Al-Qiddiya μετά από έντεκα ημερήσιες ειδικές διαδρομές και πάνω από 9.000 χιλιόμετρα αγώνα. Έχει προγραμματιστεί μια ημέρα ανάπαυσης στις 11 Ιανουαρίου στο Riyadh.

Δεδομένης της φύσης των εδαφών της Σαουδικής Αραβίας, μεγάλο μέρος της διαδρομής του αγώνα θα χαρακτηρίζεται από αμμόλοφους, όπως στο φετινό Dakar 2019 στο Περού, καθώς οι αγωνιζόμενοι θα διασχίσουν την έρημο Rub ‘al Khali. Το πρώτο στάδιο του αγώνα περιλαμβάνει μερικά κομμάτια με ειδικές διαδρομές τύπου WRC και ορεινές διαδρομές.

Το Rally Dakar είναι το τελευταίο κομμάτι από μια σειρά αθλητικών εκδηλώσεων του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού που φιλοξενούνται στην χώρα. Τόσο αγώνες ROC όσο και με  Formula E στο Ριάντ καθώς και αγώνα Ράλι του πρωταθλήματος Μέσης Ανατολής.

Φυσικά η Σαουδική Αραβία δεν είναι ένα κοσμικό κράτος, είναι μια χώρα γεμάτη διαμάχες, με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο θέμα μεταχείρισης των γυναικών αλλά οι οργανωτές του αγώνα την έχουν επιλεξεί γιατί πρόσφερε πολλά χρήματα τα οποία όπως και να το κάνουμε είναι μια αρκετά κοινή τάση στον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Θυμίζουμε τι είχε αναφέρει ο David Castera ο διευθυντής του αγώνα παλαιότερα:

«Κοιτάζοντας πίσω τις πρώτες αναμνήσεις μου για το Ράλι Ντακάρ και τις πρώτες μου εμπειρίες ως διαγωνιζόμενος, πάντα θεωρούσα ότι αυτός ο αγώνας είναι εντελώς διαφορετικός από οποιοδοίποτε άλλο και ήταν ένα ταξίδι στο άγνωστό. Με τη μετάβαση μας στην Σαουδική Αραβιά είμαι βέβαιως ότι η πτυχή αυτή που με συναρπαζει θα αποτελέσει συναισθήματα σε όλους τους εμπλεκομένους. Ως διευθυντής της διοργάνωσης είναι μια τεράστια πρόκληση που θα αντιμετωπίσουμε και μια νέα σελίδα με απεριόριστες δυνατότητες.

Είμαι ήδη ενθουσιασμένος και χαρούμενος που πρέπει να σχεδιάσω ένα αγώνα σε μια τέτοια μνημειώδη μορφολογία εδάφους με προκλητικές ελκυστικές διαδρομές. Είμαστε συγχισμένη για τις επιλογές που καλούμαστε να κάνουμε. Δράση, πλοήγηση, βούληση να ξεπεράσουμε τον ευατό μας, όλες αυτές οι πτυχές φυσικά θα δοξαστούν σε αυτό το έδαφος στην αγωνιστική δράση».

Οι νικητές του αγώνα του 2019 της Toyota Gazoo Racing επιστρέφουν με τον πρωταθλητή Nasser Al- Attiyah ενώ θα έχει ως συμπαίκτες τους Giniel De Villiers, Bernhard Ten Brinke  και Fernando Alonso.

Η ολοκαίνουργια ομάδα Borgward έχει πάρει πολύ σοβαρό ρόλο προσλαμβάνοντας τον δεύτερο το 2019 Nani Roma.

Επιστροφή στον αγώνα κάνει και πάλι η Mini JCW με τους Stephane Peterhansel, Carlos Sainz και Orlando Terranova.

Ισως να είναι η πρώτη χρονιά που δεν θα τρέξουν στην κατηγορία αυτοκινήτων οδηγοί από την Αμερική αλλά τέσσερις αναβάτες ίσως βρεθούν στην κατηγορία μοτοσικλετών. Ανάμεσα τους ο Ricky Brabec σε μια εργοστασιακή Honda και ο Andrew Short σε μια εργοστασιακή Husqvarna. Να αναφέρουμε ότι η ομάδα της ΚΤΜ που στην διοργάνωση του 2019 συμπλήρωσε το βάθρο με τους Toby Price, Matthias Walkner και Sam Sunderland ότι θα είναι παρούσα στον αγώνα.

Η συμφωνία με την Σαουδική Αραβία έχει πενταετή διάρκεια, αν και αυτό δεν αποκλείει άλλες χώρες να ενταχθούν στη διαδρομή μέσα σε αυτά τα χρόνια. Η χώρα έδωσε στην ASO 15 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να καταφέρει να πάρει τον αγώνα, χρήματα που ήταν 5 φορές περισσότερα από αυτά που πρόσφεραν οι αρχές της Χιλής (3 εκατομμύρια δολάρια), ενώ πρόταση για να πάρουν το Rally Dakar έκανε τόσο η Κίνα, όσο και οι χώρες της Βορείου Αφρικής.