Αφανείς ήρωες τα κυπριακά πληρώματα

Εντυπωσίασαν για μια ακόμη χρονιά και ο καθένας από αυτούς πέτυχε και μια διάκριση σε όλα τα πρωταθλήματα.

350

Όσες φορές και να το γράψουμε είναι η πραγματικότητα, τα κυπριακά πληρώματα αποτελούσαν και αποτελούν τους στυλοβάτες του Ράλι Κύπρος στην μακρόχρονη ιστορία του και τους αφανείς ήρωες.

Του Χρυσόστομου Κυλίλη

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος δεκάδες είναι αυτά που έλαβαν μέρος πρώτιστα για την δική τους ικανοποίηση και την διάκριση αλλά και τους βαθμούς για το τοπικό πρωτάθλημα καθώς πάντοτε το Διεθνές Ράλι Κύπρου είναι και με αυξημένο συντελεστή βαθμολογίας.

 

Η διαδρομή που καλύπτουν ακριβώς η ίδια με τους κορυφαίου που θέλουν την διάκριση ανάλογα με το πρωτάθλημα που συμμετέχουν. Η προβολή δυστυχώς περιορισμένη τόσο από τα γραφεία τύπου αλλά και από εμάς τους ίδιου τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ.

Ο λόγος απλώς για να ασχοληθείς με τους αφανείς ήρωες του αγώνα θα πρέπει να κοπιάσεις, θα πρέπει να αφιερώσεις χρόνο και πάνω από όλα για να είμαστε και σωστή θα πρέπει να συμπληρωθεί το πέρασμα των ειδικών και να αναρτηθούν τα επίσημα αποτελέσματα της ειδικής.

Κάλιο αργά παρά ποτε λέει μια κυπριακή παροιμία και έτσι με καθυστέρηση μιάς εβδομάδας αναφερόμαστε σε αυτό το ρεπορταζ μας για την παρουσία των Κύπριων οδηγών στον αγώνα και στους 28 που συνολικά αντίκρυσαν την ράμπα του  τερματισμού.

Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε έστω και μια μικρή αναφορά στον κάθε ένα από αυτούς καθώς με την παρουσία τους πρόσθεσαν τις δικές τους αράδες και πινελιές στην ιστορία του φετινού αγώνα.

Ως γνωστό το Ράλι Κύπρος προσμετρούσε και σε δυό πρωταθλήματα της FIA πέραν του ότι αποτελούσε τον 4ο αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος αποτελούσε και τον 2ο αγώνα του Πρωταθλήματος Μέσης Ανατολής ( MERC) .

Από τα Κυπριακά πληρώματα που έλαβαν μέρος στον αγώνα αρκετά από αυτά έκαναν επιλογή στο να προσμετρήσει το αποτέλεσμα τους τόσο στο ERC ή στο MERC αλλά και στο τοπικό πρωτάθλημα.

Πρώτος κύπριος και πρώτος γενικής κατάταξης του αγώνα είναι ο Σίμος Γαλαταριώτης που είχε για συνοδηγό τον Αντώνης Ιωάννου στο Skoda Fabia R5 που είναι και ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας του κυπριακού πρωταθλήματος και αγγαλιά με τον τίτλο. Ο Σίμος είναι επικεφαλής και στην κατηγορία RC2 ως και στη κλάση R5.

 

Στην κλάση R5 ο Αλέξανδρος Τσουλόφτας εξασφάλισε την 2η θέση μπροστά από τον Παναγιώτη Γιάγκου που κατετάγη 3ος.

Ο Αντώνη Χιλιμίντρη το τέταρτο κυπριακό  πλήρωμα που διαγωνίστηκε με αυτοκίνητο προδιαγραφών R5 δεν ολοκλήρωσε τον αγώνα.

O Αλέξανδρος Τσουλόφτας με συνοδηγό τον Αντώνη Χρυσοστόμου στο Citroen DS3 R5 στάθηκαν άτυχοι και αποχώρησαν την πρώτη μέρα και επανήλθαν στον αγώνα υπό το καθεστώς του Rally 2 και με την εκπληκτική τους εμφάνιση ανέκαψαν και κατέλαβαν την 4η θέση γενική ενώ ήταν και το ταχύτερο πλήρωμα στις δυό τελευταίες ειδικές στη Λάγια και τα Λεύκαρα που αποτελούσαν την Psaltis Eneos Golden stage και εξασφάλισαν και το χρηματικό έπαθλο των 3 χιλιάδων ευρώ.

Ο Αλέξανδρος Τσουλόφτας γιός του παλαίμαχου οδηγού και πρωταθλητή Ανδρέα Τσουλόφτα πρόσθεσε ακόμη ένα έπαθλο από το φετινό αγώνα. Ήταν ο ταχύτερος Κύπριος στο δεύτερο πέρασμα από την ειδική του Αναλυόντας που έφερε το όνομα Γιώργος Κυπριανού και εξασφάλισαν το βραβείο αυτό.

Ο Γιώργος Κυπριανού ήταν ο μονάκριβος υιός του νικητή του Ράλι Κύπρος το 1977 Κύπρου Κυπριανού και της επίσης οδηγού αγώνων στο Ράλι Κύπρος με τερματισμό της Νίτσας Κυπριανού.

 

Παράλληλα οι Αλέξανδρος Τσουλόφτας και Αντώνης Χρυσοστόμου κατέλαβαν και την 4η θέση στην κατάταξη του Πρωταθλήματος Μέσης Ανατολής στην οποία νικητής αναδείχθηκε ο πολυπρωταθλητής του πρωταθλήματος Μέσης Ανατολής και πέντε φορές νικητής του Ράλι Κύπρος ο Νάσσερ Αλ Ατίγια από το Κατάρ.

Δευτερος στην κατάταξη για το Μεσανατολικό πρωτάθλημα ο Τσέχος οδηγός Voljech Staif με το Skoda Fabia R5.

 

Στην δεύτερη θέση στα κυπριακά πληρώματα τερμάτισαν οι Χρίστος Δημοσθένους και Πάμπος Λαός στο Mitsubishi Lancer Evo X. Ο Δημοσθένους είναι δεύτερος στην RC2 και πρώτος στο γκρούπ NR4. Παράλληλα είναι και ο τρίτος στην γενική κατάταξη στο πρωτάθλημα Μέσης Ανατολής

 

Οι Πέτρος Παντελή / Κύπρος Χριστοδούλου νικητές της ERC 2 κατηγορίας τερμάτισαν και στην Τρίτη θέση από τα κυπριακά πληρώματα ως επίσης και στην RC2 και δεύτερος στο γκρούπ NR4.

 

Οι Κώστας Ζήνωνος / Φάνος Χριστοφή καθώς ήταν στην 3η θέση της κατάταξης των κυπριακών πληρωμάτων για το τοπικό πρωτάθλημα την πρώτη μέρα αντιμετώπισαν μηχανικό πρόβλημα την τελευταία μέρα του αγώνα και τερμάτισαν στην 7η θέση γενική στα κυπριακά πληρώματα και στην αντίστοιχη θέση στην κατηγορία RC2 και την πέμπτη θέση στη NR4. Τερμάτισαν στην 6η θέση γενικής για το πρωτάθλημα Μέσης Ανατολής

Στην έβδομη θέση της NR4 είναι οι Πανίκκος Πολυκάρπου / Κωσταντίνος Σιάλος που με το τέλος του αγώνα και παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν πλασαρίστηκαν και στην πρώτη δεκάδα της γενικής κατάταξης των κυπριακών πληρωμάτων.

Τερμάτισαν και στην 7η θέση για το Μεσανατολικό πρωτάθλημα. Ο Μιχάλης Ποσίδειας με συνοδηγό τον Κυριάκο Δαμιανού ολοκλήρωσαν τον αγώνα στην 5η θέση γενικής και RC2 και την 3η στη NR4. Ενώ ήταν δεύτερο πλήρωμα στην ERC 2.

 

Ακόμη ένας τερματισμός για του Σάββα Σάββα / Ανδρέα Παπανδρέου που πλασαρίστηκαν στην 4η θέση της NR4 και στην 6η θέση γενικής στα κυπριακά πληρώματα. Ο Σάββας Σάββα κατέλαβε και την 5η θέση γενικής για το MERC

Οι Παναγιώτη Γιάγκου / Κωσταντίνο Κωσταντίνου και τα αδέλφια Εγγλέζου τερμάτισαν στην 8η και 9η θέση αντίσοιχα στη γενική κατάταξη συμπληρώνοντας και την κορυφαία δεκάδα των κορυφαίων κυπρίων.

Παράλληλα τα αδέλφια Εγγλέζου τερμάτισαν στην 6η θέση της NR4 ακολουθούμενοι από τους Πανίκκο Πολυκάρπου/ Κωσταντίνο Σιάλο, Στέλιο Λαό/ Πάμπο Λαό, Κώστα Λαό / Μούκη και Κυριάκο Κυριάκου / Χρίστο Αριστείδου.

Οι Στέλιος Λαός / Πέτρος Λαός κατέλαβαν και την 8η θέση γενικής στο Μεσανατολικό πρωτάθλημα με τους Κώστα Λαό / Μούκη να ακολουθούν στην 9η θέση για το MERC ενώ την κορυφαία δεκάδα για το πρωτάθλημα Μέσης Ανατολής εξασφάλισαν οι Κούλλης Κυριάκου με τον Χρίστο Αριστείδου.

 

Στην κλάση αυτή περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα πληρώματα που τερμάτισαν στις επόμενες κατά σειρά θέσεις Σταύρος Αντωνίου / Δημήτρης Πιερή, «Λούης» / Κ. Κωσταντίνου, Ανδρεας Φιλιππου / Δ. Δημητρίου, Πανίκος Κυριάκου/ Κ. Καλαμαράς και Κ. Χαραλάμπους / Γ. Πουγιούκας

Μεγάλο είναι και το ενδιαφέρων στη δικήνητη κατηγορία αλλά και στις άλλες κλάσης και γκρούπ.

Οι περσινοί πρωταθλητές της δικήνητης κατηγορίας στην Κύπρο Παναγιώτης και Ανδρέας Ξενοφώντος πρόσθεσαν ακόμη μια διάκριση στο πάλμαρε τους. Πλασαρίστηκαν στην 11η θέση της γενικής κατάταξης του πρωταθλήματος Μέσης Ανατολής και ήταν και οι νικητές στην δικήνητη κατηγορία και στην κλάση RC3 με το Honda Civic.

 

Στη δεύτερη θέση της δικήνητης κατηγορίας για το πρωτάθλημα Μέσης Ανατολής οι Κωσταντίνος Τελεβάντος με τον Τάκη Σταύρου με το Ford Fiesta που κέρδισαν και την RC4. Στην Τρίτη θέση για το MERC στην δικήνητη κατηγορία οι Hany Henry / Musa Djiyerian με ένα Skoda Fabia που πήραν και την 2η θέση στην RC4.

 

Στην RC3 στην πρώτη θέση από τα κυπριακά πληρώματα για το τοπικό πρωτάθλημα τερμάτισαν οι Παναγιώτης και Ανδρέας Ξενοφώντος με τους Χρίστο Μαννούρη / Α. Μαννούρη και Ζαχαρία Μανώλη/ Κώστα Ευριπίδου να συμπληρώνουν την τριάδα.

Ο Ξενοφώντος είναι ο επικεφαλής και του R2 με δεύτερο στην κλάση αυτή τον Κωσταντίνο Τελεβάντο / Τάκη Σταύρου και τρίτο τον GSO / Φίλιππο Φιλιππίδη. Ο Χρίστος Μαννούρης κέρδισε και την R3.

Την κατηγορία RC4 κέρδισε  ο Κωσταντίνος Τελεβάντος με τους «Dimi» και Μαρία Μορόζοβα να είναι στη δεύτερη θέση και τους «Leo» / «Ζολι» να συμπληρώνουν την τριάδα.

Ο  «Dimi» και Μαρία Μορόζοβα κέρδισαν το γκρουπ Α με του «Leo» / «Ζολι», Ζαχαρία Μανώλη / Κ. Ευριπίδου να πλασάρονται στην 3η θέση και του Λ. Μηνά / Α. Γεωργίου να ακολουθούν στην 4η θέση .

Τέλος την RCS1  κέρδισαν οι Α. Νικολάου / Α. Νικολάου και στην RCS2 είχαμε νικητή τον  Χρύσο Παντελή / Τ. Θεοφάνους που πλασαριστηκαν και στην 11η θέση ανάμεσα στους κύπριου οδηγούς.

Στη δεύτερη θέση της RCS2 οι GSO/ φιλιππίδης με τους Οδυσσέας Οδυσσέως / Α. Νέστωρος να συμπληρώνουν την τριάδα ακολουθούμενοι από τους Λ. Μηνά / Α. Γεωργίου.

Στους άτυχους του αγώνα που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τον αγώνα οι Γιάγκος Γιάγκου / Ευαγγέλου, Γεώργιος Αγαθοκλέους / Τσιελεπής, Ανδρέας Ανδρεου / Πέρης, Αντρέας Ψάλτης / Αντώνης Χρυσοστόμου, Γεώργιος Λαμπριανίδης / Α. Γρηγορίου, Αντώνης Χιλιμίντρης/ Στέλιος Ηλία και ο Σοφής Ρούσσος / Boss.

 

Αν δεν έχει γίνει οποιαδοίποτε αναφορά σε ένα οδηγό που συμμετείχε στον αγώνα δεν είναι επί σκοπού ως επίσης ήταν φύση αδύνατο να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε φωτογραφίες από όλα τα πληρώματα που έλαβαν μέρος και πάλι η παράλειψη δεν είναι θεληματική.