Αφιέρωμα στην Χρ. Καποδίστριας & Υιοί Λτδ

122

Σαν σήμερα στις 3 Μαρτίου 1969, ο αείμνηστος Χριστόφορος Καποδίστριας λειτούργησε επίσημα το πρώτο του κατάστημα στην περιοχή Παλλουριώτισσας στη Λευκωσία, με σκοπό την πώληση ανταλλακτικών για αυτοκίνητα Volkswagen. Πενήντα χρόνια μετά, η εταιρεία ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ αποτελεί την μεγαλύτερη και πλέον αξιόπιστη, σύγχρονη και επαγγελματική εταιρεία ανταλλακτικών αυτοκινήτων στην Κύπρο με συνεχή ανοδική πορεία.

Η Χρ. Καποδίστριας & Υιοι Λτδ αποτελεί ηγέτιδα εταιρεία στο τομέα εισαγωγής και προμήθειας ανταλλακτικών αυτοκινήτων στην Κύπρο. Η έδρα με τα γραφεία της και το κεντρικό κατάστημα βρίσκονται στη Λευκωσία, σ’ένα ενιαίο και ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Η εταιρεία εισάγει καινούργια ανταλλακτικά και εξαρτήματα, ελαστικά, μπαταρίες, λιπαντικά, εργαλεία και εξοπλισμό συνεργείων προσφέροντας μια πλήρη γκάμα για Ευρωπαϊκά και Ασιατικά σαλούν, εμπορικά και φορτηγά.

Μότο της εταιρείας: Κρατάμε την Κύπρο σε κίνηση

Ο ιδρυτής της εταιρείας

Ο Χριστόφορος Καποδίστριας γεννήθηκε το 1941 στο χωριό Λυθροδόντας της επαρχίας Λευκωσίας. Παιδί φτωχής, πολυμελούς αγροτικής οικογένειας μπήκε από πολύ μικρός στην βιοπάλη για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένεια του.

Τελειώνοντας το δημοτικό σχολείο στον Λυθροδόντα, ο Χριστόφορος Καποδίστριας μετακεινείται με την οικογένεια του στα Λατσιά εκεί όπου ο πατέρας του ασχολείται με την γεωργία.

Φοιτά στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και καθημερινά διανύει την διαδρομή Λατσιά – Λευκωσία με ποδήλατο. Παρόλες τις δυσκολίες και την φτώχεια που αντιμετωπίζει η οικογένεια του, ο Χριστόφορος Καποδίστριας αποτελεί υπόδειγμα άριστου μαθητή. Τα καλοκαίρια και στις διακοπές συνεχίζει να εργάζεται βοηθώντας την οικογένεια του.

Αποφοιτά από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και παρά το ότι περνά τις κυβερνητικές και τραπεζικές εξετάσεις, διάφορες συγκυρίες τον φέρνουν να αρχίζει δουλειά στο τμήμα ανταλλακτικών της τότε αντιπροσωπείας της Volkswagen στη Λευκωσία. Εκεί μαθαίνει τα πρώτα βήματα σχετικά με τον κλάδο του αυτοκινήτου και ανταλλακτικών.

Μερικά χρόνια αργότερα γνωρίζει και παντρεύεται την Τάνια Μιτσίδου, ενώ το 1968 γεννιέται το πρώτο τους παιδί. Τότε ο Χριστόφορος Καποδίστριας βλέποντας πως οι οικονομικές του δυσκολίες θα μεγάλωναν με τη νέα προσθήκη στην οικογένεια του, άρχισε να οραματίζεται την δημιουργία δικής του εταιρείας.

Στο κέντρο ο αείμνηστος Χριστόφορος Καποδίστριας πλαισιομένος από τα παιδιά του Μάριο (αριστερά) και Κωσταντίνο (δεξιά)

Μετά από εννέα χρόνια στην αντιπροσωπεία της Volkswagen, αποχωρεί για ένα καλύτερο μέλλον. Με τα πενιχρά μέσα που διέθετε, αλλά με όπλο την αποφασιστικότητα, την εγατικότητα, την τιμιότητα και τις καλές του γνώσεις στο αντικείμενο εισάγει τα πρώτα του προϊόντα, που αρχικά ήταν ανταλλακτικά για Volkswagen, και ανοίγει το μικρό του κατάστημα στις 3 Μαρτίου του 1969 στην οδό Διονυσίου Μαρεώτιδος (νυν Πουλίου & Καποτά) στην Παλλουριώτισσα.

Τα πρώτα δείγματα ήταν ενθαρρυντικά, οι πωλήσεις ήταν εξαιρετικές από την αρχή ενώ ο χαρακτήρας τοθ Χριστόφορου Καποδίστρια τον κάνει αγαπητό σε όλους. Η δουλειά και η πελατεία αυξάνονται, κόσμος προσλαμβάνεται για εργοδότηση, νέες μάρκες εμπλουτίζουν τα ράφια και το κατάστημα επεκτείνεται. Η εταιρεία άρχισε να κτίζει γερές βάσεις.

Οι δεκαετίες ’80 και ’90 βρήκαν την εταιρεία να μεγαλώνει με αλματώδεις ρυθμούς. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ο Χριστόφορος Καποδίστριας πλαισιώθηκε στην εταιρεία και από τους δυό υιούς του, αφού αποπεράτωσαν τις σπουδές τους στην Αμερική. Πλέον η εταιρεία μπήκε σε νέα πορεία θεαματικής ανάπτυξης. Η σύγχρονη ιστορία και πορεία της εταιρείας είναι γνωστή.

Ο Χριστόφορος Καποδίστριας συνέχισε να βρίσκεται στο πηδάλιο της εταιρείας μέχρι τις 27 Ιουλίου 2013 όπου απεβίωσε ξαφνικά, συνέπεια τραγικού ατυχήματος.

Η διοίκηση της εταιρείας πλέον πέρασε στους δυό υιούς του Κωσταντίνο και Μάριο, που σήμερα αποτελούν τους Γενικούς Διευθυντές της Χρ. Καποδίστριας & Υιοί Λτδ.

Η εταιρεία σήμερα

Η εταιρεία διευθύνεται όπως προαναφέραμε από τους Κωσταντίνο και Μάριο Καποδίστρια.

Ο Κωσταντίνος Καποδίστριας γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1968. Φοίτησε στο University of Arizona των ΗΠΑ, απ’όπου πήρε πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και ακολούθως ΜΒΑ από το University of Texas στο San Antonio των ΗΠΑ. Εργάζεται στην εταιρεία από τον Ιούνιο του 1995.

Ο Μάριος Καποδίστριας γεννήθηκε το 1971 στην Λευκωσία. Κατέχει πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το University of Arizona των ΗΠΑ και μεταπτυχιακό – Master of Management από το Willamette University στο Oregon των ΗΠΑ. Εργάζεται στην εταιρεία από τον Ιούνιο του 1996.

Η ραγδαία ανάπτυξη

Το 2011 η ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ έγινε μέλος & μέτοχος του Διεθνούς Ομίλου ΤΕΜΟΤ  International, ενός ηγετικού οργανισμού, του οποίου τα μέλη εφαρμόζουν κοινή στρατηγική και δρούν συλλογικά για το κοινό όφελος των μελών. Οι μετόχοι και μέλη του Ομίλου ΤΕΜΟΤ  International αποτελούνται από τις κορυφαίες εταιρείες στο κλάδο των ανταλλακτικών στις χώρες τους στην Ευρώπη και άλλες χώρες του κόσμου.

Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας και το κατάστημα στη Παλλουριώτισσα

Την ίδια χρονιά η εταιρεία ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ άνοιξε στην Λευκωσία το Τεχνικό & Εκπαιδευτικό της Κέντρο τον Ιούνιο του 2011 το οποίο ασχολείται με την τεχνολογία της Robert Bosch, όπως επίσης και με διαγνωστικό και τεχνικό εξοπλισμό συνεργείων (γκαράζ)

Την επόμενη χρονιά το 2012 η εταιρεία λειτούργησε το τμήμα ελαστικών και έγινε με ταχύτατους ρυθμούς ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους παίκτες στην αγορά ελαστικών στην Κύπρο με τις γνωστές μάρκες Hankook μαι Sailun.

Το 2014 λειτούργησε το τμήμα Λιπαντικών το οποίο χειρίζεται την διανομή των λιπαντικών Castrol και Rektol στην Κυπριακή αγορά.

Μέσα στο 2015 η εταιρεία αποφάσισε να εισέλθει στον κλάδο των εργαλείων με την λειτουργία ξεχωριστού τμήματος το οποίο διανέμει τα γνωστά Γερμανικά εργαλεία KS Tools για μηχανικούς στα συνεργεία της Κύπρου.

Τον Ιανουάριο του 2018 υπόγραψε συμφωνία με την Goodyear – Dullop για διανομή και εκπροσώπηση στην Κυπριακή αγορά.

Το 2019 ξεκίνησε πολύ δυναμικά για την εταιρεία Χρ. Καποδίστριας & Υιοί όχι γιατί γιορτάζει τα 50 χρόνια από την ίδρυση της αλλά τιμήθηκε με το Βραβείο Επιχείρηση στα IN Business Awards 2018.

Τα καταστήματα

Το κατάστημα στη Λεμεσό

Στην εταιρεία εργοδοτούνται σήμερα 250 άτομα και διαθέτει 13 καταστήματα σε ολόκληρη την Κύπρο και συνεργάζεται με πάνω από 50 γνωστές μάρκες στον τομέα των ανταλλακτικών και ότι έχει να κάνει με το αυτοκίνητο.

Το τμήμα εργαλείων και λιπαντικών στην Λευκωσία

Στη Λευκωσία πέραν από το κεντρικό κατάστημα στην Παλλουριώτισσα διαθέτει κατάστημα στη Λακατάμια και στην Αλάμπρα όπως και Τμήμα Εργαλείων και Λιπαντικών καθώς και Τεχνικο κέντρο Bosch & Εξοπλισμό Συνεργείων όπως και τμήμα ελαστικών.

Το κατάστημα στην Λακατάμια

Στη Λεμεσό διαθέτει κατάστημα ανταλλακτικών και τμήμα ελαστικών όπως και στην Λάρνακα κατάστημα ανταλλακτικών και τμήμα ελαστικών.

Το κατάστημα στην Αλάμπρα
Το κατάστημα στο Παραλίμνι

Καταστήματα ανταλλακτικών λειτουργούν στην Πάφο (βιοτεχνική Γεροσκήπου) και στο Παραλίμνι

Το κατάστημα στην Πάφο
Το κατάστημα στην Λάρνακα