Ακυρώθηκε το Ράλι Barum Zlin της Τσεχίας

46
04 Jan KOPECKY (CZE), PAVEL Dresler (CZE), Skoda Fabia R5, Skoda Motorsport, action during the 2019 European Rally Championship ERC Barum rally, from August 16 to 18, at Zlin, Czech Republic - Photo Thomas Fenetre / DPPI

Εκεί που όλα έδειχναν ότι ξεπερνούνται τα προβλήματα με τον Κορωνοϊό και επαναρχίζουν και οι αγώνες ράλι, ένας από τους πιο ιστορικούς αγώνες του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, το Ράλι Barum Zlin της Τσεχίας, δε θα διεξαχθεί φέτος, λόγω της αύξησης κρουσμάτων COVID-19 στη χώρα.

Το Ράλι Barum Zlin, που φέτος θα γιόρταζε τα 50 του χρόνια και οι διοργανωτές είχαν προγραμματίσει κινήσεις όπως μεγαλύτερη διαδρομή και πρόσκληση διάσημων οδηγών, θα αποτελούσε τον 3ο γύρο του φετινού ERC, στις 28-30  Αυγούστου.

Εντούτοις, η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Βόρεια Τσεχία υπήρξε ο καταλύτης, ώστε η Οργανωτική Επιτροπή του αγώνα να αποφασίσει την ακύρωσή του φέτος και τον εκ νέου προγραμματισμό του, για το 2021.

Τους προηγούμενους μήνες, το Ράλι Barum, που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο γεγονός μηχανοκίνητου αθλητισμού στην Τσεχία μετά τον αγώνα MotoGP στο Brno, αντιμετώπισε σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Σε αυτό το πλαίσιο και θέλοντας να προχωρήσουν με τη διεξαγωγή του αγώνα, την περασμένη εβδομάδα οι διοργανωτές του δημιούργησαν καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Τσέχων, το ποσό που συγκεντρώθηκε από crowdfunding μέχρι σήμερα είχε φτάσει στις 315,305 Czech Koruna, σχεδόν 12.000 ευρώ. Επιπλέον, πάντα με βάση την ανακοίνωση της Οργανωτικής Επιτροπής που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του αγώνα, οι συνεργάτες του Ράλι Barum φρόντισαν ώστε το απαιτούμενο ποσό για τη διοργάνωση, να έχει συγκεντρωθεί.

Παρόλα αυτά, η αύξηση κρουσμάτων, ειδικά στην Βόρεια Τσεχία, έθεσε τη διεξαγωγή του αγώνα εν αμφιβόλω, για λόγους ασφαλείας. Άλλωστε, στην περιοχή της Μοραβίας υπάρχει και ανώτατο όριο 100 ατόμων για την παρακολούθηση αθλητικών γεγονότων, όπως θα ήταν το Ράλι Barum, που θα είχε ως επίκεντρο, ως είθισται, την πόλη Zlin.

16 Vojtech STAJF (CZE), Veronika HAVELKOVA (CZE), Volkswagen Polo GTI R5, ACCR Czech Rally Team II, action during the 2019 European Rally Championship ERC Barum rally, from August 16 to 18, at Zlin, Czech Republic – Photo Gregory Lenormand / DPPI

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η κατάσταση με τον COVID-19 έγινε ανησυχητική”δήλωσε ο Αλυτάρχης του αγώνα, Miroslav Regner“Οι νέοι περιορισμοί του αριθμού συγκέντρωσης έως 100 ατόμων σε αθλητικά γεγονότα στην περιοχή που εξαπλώνεται ο ιός, αποτελεί ισχυρή προειδοποίηση για εμάς”.

“Ήμασταν πάντοτε περήφανοι που το Zlin δεχόταν περισσότερους από 50.000 επισκέπτες και ήσασταν εσείς, οι ενθουσιώδεις φίλοι των ράλι, που δημιουργούσατε μοναδική ατμόσφαιρα στις ειδικές διαδρομές. Οπότε, δε μπορούσαμε να φανταστούμε τη διεξαγωγή του αγώνα χωρίς εσάς, ειδικά τώρα, που πολλοί από εσάς δείξατε έμπρακτα τη στήριξή σας, προσφέροντας χρήματα. Δυστυχώς, το πρόβλημα επέστρεψε και αποφασίσαμε ότι η προστασία της υγείας είναι προτεραιότητα. Λόγω της απρόβλεπτης κατάστασης με την εξέλιξη της επιδημίας και τις πιθανές απαγορεύσεις, η ακύρωση του Ράλι Barum Zlin αποτελεί αναγκαία και σωστή λύση”.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, το ημερολόγιο του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλι περιλαμβάνει προς το παρόν 6 αγώνες, αφού υπενθυμίζουμε πως έχει ήδη αναβληθεί και το χωμάτινο Ράλι Πολωνίας.

Με βάση την ακύρωση του Ράλι Barum Zlin, το πρόγραμμα του FIAERC διαμορφώνεται ως εξής:

1. Ράλι di Roma Capitale (Ιταλία, άσφαλτος), 24-26 Ιουλίου

2. Ράλι Liepāja (Λετονία, χώμα), 14-16 Αυγούστου

3. Ράλι Azores (Πορτογαλία, χώμα), 17-19 Σεπτεμβρίου

4. Ράλι Κύπρου (χώμα), 16-18 Οκτωβρίου

5. Ράλι Ουγγαρίας (άσφαλτος), 6-8 Νοεμβρίου

6. Ράλι Islas Canarias (Ισπανία, άσφαλτος), 26-28 Νοεμβρίου