Ανακατατάξεις στις πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο

42

Η Toyota Motor Corp, ανακοίνωσε την Παρασκευή μείωση 6,6% στις πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, πληγωμένη από τη μείωση της ζήτησης για τα αυτοκίνητα Camry και Prius.

Η αυτοκινητοβιομηχανία No.3 στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις πωλήσεις δήλωσε ότι πώλησε 156.021 οχήματα τον Ιανουάριο, από 167.056 οχήματα πριν από ένα χρόνο. Οι πωλήσεις της Camry μειώθηκαν κατά 3,4%, ενώ οι πωλήσεις της Prius υποχώρησαν 57%, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ο Jim Lentz, CEO της Toyota Βορείου Αμερικής, δήλωσε στο Automotive News ότι το Model 3 της Tesla έχει “κλέψει” πολλούς αγοραστές του Prius. Πιο συγκεκριμένα, το 2018 οι πωλήσεις του Prius μειώθηκαν κατά 17,7% στις ΗΠΑ σε σύγκριση με το 2017. Σύμφωνα με τον Lentz, το ποσοστό των οδηγών της Toyota που αγόρασαν ένα αυτοκίνητο κάποιας άλλης εταιρίας ήταν μόνο 9%, αλλά οι μισοί εξ’αυτών πήγαν στην Tesla.

Ένα από τα χαρακτηριστικά των αγοραστών του Prius είναι η “διψά” τους για νέες τεχνολογίες, με το Prius να είναι ίσως το πιο επιτυχημένο υβριδικό αυτοκίνητο στην ιστορία. Φαίνεται, όμως, ότι η επιτυχία του ξεθωριάζει, με την Tesla να είναι αυτή που κερδίζει έδαφος σε αυτό το είδος των αγοραστών. Με τα Model S και Model X να είναι εκτός σύγκρισης με το Prius λόγω τιμής, το Model 3 φαίνεται ότι ανησυχεί την ιαπωνική εταιρία. Η Toyota πούλησε 79.171 Prius στις Η.Π.Α. το 2018, με την Tesla να κάνει καλύτερη δουλειά, καθώς παρέδωσε πάνω από 114.000 Model 3 το ίδιο διάστημα στις Η.Π.Α.

Οι σύμβουλοι της αυτοκινητοβιομηχανίας JD Power και LMC Automotive προβλέπουν ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων του Ιανουαρίου θα μειωθούν κατά 1% περίπου από τον ίδιο μήνα το 2018, εν μέρει λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το πρόσφατο κλείσιμο της κυβέρνησης.

Οι σύμβουλοι αυτοκινήτων προέβλεπαν επίσης ότι οι συνολικές πωλήσεις ελαφρών οχημάτων φέτος μειώθηκαν κατά 1,9% σε περίπου 17 εκατομμύρια μονάδες, σε σύγκριση με το 2018.

Ωστόσο, οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες είναι διογκωμένες για τις πωλήσεις του 2019, παρόλο που οι οικονομολόγοι προειδοποίησαν ότι η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να αποθαρρύνει τους καταναλωτές να αγοράσουν αυτοκίνητα φέτος.

Η General Motors Co και η Ford Motor Co, οι δύο μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες που διέθεσαν μαζί μερίδιο αγοράς 32% το 2018, σταμάτησαν να αναφέρουν μηνιαίες πωλήσεις, επιλέγοντας να υποβάλλουν αναφορές σε τριμηνιαία βάση.

Ωστόσο, η Bloomberg δήλωσε αργά την Παρασκευή ότι οι πωλήσεις της Ford αυξήθηκαν κατά 7%, ενώ της GM μειώθηκαν κατά 7% τον Ιανουάριο, επικαλούμενοι ανθρώπους εξοικειωμένους με το θέμα. Η GM αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η Ford δεν ήταν διαθέσιμη για σχόλια.

Ο μικρότερος ανταγωνιστής της Fiat Chrysler Automobiles NV ανακοίνωσε αύξηση 2% στις πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, με τη μεγαλύτερη ζήτηση για τα φορτηγά Ram και δήλωσε ότι αναμένει ισχυρές πωλήσεις το 2019.

“Παρά το γεγονός ότι ο καιρός είναι ζεστός τον Ιανουάριο, παραμένουμε επίπονοι το 2019, λόγω της συνεχιζόμενης υποκείμενης ισχύος της αμερικανικής οικονομίας”, δήλωσε ο Reid Bigland, επικεφαλής των πωλήσεων της Fiat.

Η Fiat δήλωσε ότι πώλησε 136.082 οχήματα τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με 132.803 μονάδες για την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

2019 Ram 3500 Heavy Duty Limited Crew Cab Dually

Οι πωλήσεις φορτηγών Ram αυξήθηκαν 24% σε 39.649 οχήματα τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.