Ανακοίνωσε την συνταξιοδότηση του ο Solberg

37

Ο πρώην πρωταθλητής του WRC Petter Solberg πήρε την μεγάλη απόφαση να δώσει τέλος στην επαγγελματική του σταδιοδρομία στην οδήγηση.

Ο 44χρόνος Νορβηγός οδήγησε για τη Ford, την Subaru και τη δική του ομάδα σε 14 σεζόν στο WRC, κερδίζοντας τον τίτλο στο πρωτάθλημα οδηγών το 2003 με Subaru μετά από μια σκληρή μάχη που είχε δώσει με το τότε αστέρι της Citroën τον Sébastien Loeb.

Ο Νορβηγός ήταν ο μόνος άνθρωπος που νίκησε τον εννέα φορές πρωταθλητή Loeb σε μια ολόκληρη περίοδο της δράσης του στο WRC και παραμένει ο μοναδικός οδηγός στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού που κέρδισε ποτέ τίτλους παγκόσμιου πρωταθλήματος της FIA σε δύο διαφορετικά πρωταθλήματα. Υποστήριξε το WRC στέμμα του με τα πρωταθλήματα του World Rallycross το 2014 και 2015.

Πιο πρόσφατα, ο Solberg βοήθησε την Volkswagen να αναπτύξει το Polo GTI WRC 2 και το οδήγησε στο παγκόσμιο ντεμπούτο του στην Ισπανία τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο Solberg είπε στο WRC.com: «Είχα την τύχη να ανταγωνίζομαι στο υψηλότερο επίπεδο για 20 χρόνια. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να σταματήσω να κυνηγάω τα πρωταθλήματα.

“Αλλά σίγουρα δεν σταματώ εντελώς. Ποτέ δεν θα κρεμάσω το κράνος μου ή θα σβήσω τον κινητήρα – αγαπώ τους αγώνες και μου αρέσει να οδηγώ πάρα πολύ. Θα κάνω κάποιους ακόμα αγώνες υψηλού προφίλ.”

Ο Solberg υπέφερε από πνευμονική νόσο τα τελευταία δύο χρόνια και παραδέχτηκε ότι η ασθένεια, από την οποία έχει ανακάμψει, διαδραμάτισε μέρος στην απόφασή του να απομακρυνθεί από τον ανταγωνισμό της σεζόν.

«Δεν είχα ενέργεια», είπε. “Και τώρα η ενέργεια είναι πίσω θέλω να κάνω κάτι νέο. Εκτός από αυτό, ο γιος μου Oliver ανταγωνίζεται τώρα σε αγώνες με το Subaru τώρα και θέλω να έχω χρόνο για να τον υποστηρίξω. Πρόκειται για το μέλλον τώρα.

“Είμαι τόσο υπερήφανος για αυτό που πέτυχα και τώρα είναι μια καλή στιγμή για να κάνω μερικούς αγώνες για να δω τους οπαδούς και να πω ευχαριστώ για την υποστήριξη μέσω της καριέρας μου”.

Ο Solberg θα αμφισβητήσει μια σειρά εκδηλώσεων σε μια ‘αποχαιρετιστήρια περιοδεία’ ξεκινώντας από το δημοφιλές Goodwood Festival of Speed ​​τον Ιούλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένα αγαπημένο σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του και της δημοτικότητα του Solberg ήταν το ψευδώνυμο «Χόλιγουντ». Πέρα από τις 13 νίκες του και την αξέχαστη νίκη του  το 2003 στο Wales Rally GB, που εξασφάλισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα με τον ίδιο συμπολεμιστή του Phil Mills, λίγοι θα ξεχάσουν το ταξίδι του μέσω ενός αλσατικού αμπελώνα στο Rallye de France του 2012.

Οι φωτογραφίες που έχουν επιλεγεί στο σημερινό κείμενο του Solberg είναι από την αξέχαστη επιτυχία του τίτλου του 2003 στη Βρετανία.