Ανακοινώθηκε αναθεωρημένο πρόγραμμα για το FIA WEC

23

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής (WEC) της FIA έχει ανακοινώσει ένα αναθεωρημένο αγωνιστικό ημερολόγιο για την σεζόν 8. Ως αποτέλεσμα της κατάστασης με την πανδημία του Covid-19 και με πλήρη συμφωνία μεταξύ της FIA και του προωθητή του πρωταθλήματος FIA WEC, έχουν θέσει σε εφαρμογή το ακόλουθο προσωρινό αγωνιστικο ημερολόγιο για να ολοκληρωθεί η σεζόν 2019-2020 της FIA WEC.

Φυσικά θα πρέπει να τονίσουμε ότι αυτό το ημερολόγιο υπόκειται σε περαιτέρω αλλαγές ανάλογα με την εξέλιξη της τρέχουσας κρίσης στο τομέα της υγείας ή λόγω των άλλων ημερολογίων των παγκοσμίων πρωταθλημάτων της FIA.

Η σεζόν 8 του WEC θα ξεκινήσει εκ νέου με το TOTAL 6 Hours Spa –Francorchamps το Σάββατο 15 Αυγούστου, που θα αποτελεί το παραδοσιακό προοίμιο για τις 24 ώρες του Le Mans το οποίο, όπως ανακοίνωσε προηγουμένος το Automobile Club de l’Quest, θα πραγματοποιηθεί καιρού επιτρέποντος στις 19/20 Σεπτεμβρίου.

Η αντικατάσταση του ακυρωθέντα αγώνα των 1000 μιλίων Sebring, θα είναι η 8 ώρες του Μπαχρέιν στις 21 Νοεμβρίου με τον οποίο θα κλείσει και η αγωνιστική περίοδος 8 της FIA WEC.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο αριθμός των αγώνων παραμένει ο ίδιος προκειμένου να διασφαλιστεί η δικαιοσύνη και οι ίσοι όροι αθλητισμού για όλους τους ανταγωνιστές.

Το αγωνιστικό ημερολόγιο για την σεζόν 9 (2020-2021 αρχικά) θα επανεξεταστεί πλήρως και είναι εύλογο να πούμε ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από τον Μάρτιο του 2021.

Ο Gérard Neveu, Διευθύνων Σύμβουλος της WEC δήλωσε σχετικά: “Η εξέλιξη αυτής της παγκόσμιας κρίσης για την υγεία μας έχει αφήσει λίγες επιλογές. Είναι αδύνατο σήμερα να οργανώθει μια διεθνή εκδήλωση μηχανοκίνητου αθλητισμού πριν από το καλοκαίρι, οπότε έχουμε αναδιατάξει το ημερολόγιο ανάλογα, διατηρώντας ταυτόχρονα τον ίδιο αριθμό αγώνων στο πρόγραμμα.

“Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάποιες μεγάλες αλλαγές για την επόμενη σεζόν, διότι θα πρέπει να ενσωματώσουμε πολλές παραμέτρους, ξεκινώντας από τις αναπόφευκτες οικονομικές δυσκολίες που θα ακολουθήσουν.

“Προς το παρόν η κύρια ανησυχία μας είναι για την καλή υγεία του καθενός και ελπίζουμε ότι όλοι θα φροντίσουν τον εαυτό τους και τους αγαπημένους τους τις επόμενες εβδομάδες”.

Pierre Fillon, Πρόεδρος της ACO: “Μια εξαιρετική απόφαση για μια εξαιρετική κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτού που όλοι περνάμε τώρα, ο επαναπρογραμματισμός του ημερολογίου της Season 8 της WEC απαιτούσε ορισμένες προσαρμογές σε συνεννόηση με τους διαφορετικούς εταίρους, τους ανταγωνιστές μας και τις πίστες υποδοχής. Ωστόσο, για να εξασφαλιστεί η ποιότητα και η δικαιοσύνη αυτού του πρωταθλήματος, φέτος είναι απαραίτητο να απομακρυνθούμε από τις 24 Ώρες του Le Mans, προγραμματισμένες για τις 19/20 Σεπτεμβρίου, που είναι το Super Finale του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αντοχής FIA 2019-2020. Η τροποποίηση αυτή της τρέχουσας FIA WEC έχει καθοριστεί με πλήρη διαφάνεια και με την κατανόηση όλων των ενδιαφερομένων. Για άλλη μια φορά, η προτεραιότητα είναι να διασφαλίσουμε την καλή απόδοση των πρωταθλημάτων μας, περιορίζοντας στο μέτρο του δυνατού τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης. 

“Επιπλέον, η έναρξη των 24 Ώρες του Le Mans 2020 θα είναι στις 14.30 (τοπική ώρα) στις 19 Σεπτεμβρίου. Αυτή τη φορά αποφασίσαμε με τους εταίρους μας, κυρίως την τηλεόραση, και με τους ανταγωνιστές μας.”

Ο Richard Mille, πρόεδρος της επιτροπής αγώνων αντοχής της FIA, δήλωσε : “Παρά τις ακραίες συνθήκες, είναι προτεραιότητά μας να προστατεύσουμε τα παγκόσμια πρωταθλήματα αγώνων της FIA και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων ομάδων, οδηγών, συνεργατών, προμηθευτών και οπαδών. Κάναμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εγγυηθούμε ότι η τρέχουσα σεζόν θα αποτελείται από οκτώ γύρους, εξασφαλίζοντας ίσους όρους για όλους τους ανταγωνιστές. Λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης και τον αντίκτυπό της στη βιομηχανία, η καθυστέρηση της έναρξης της επόμενης σεζόν μέχρι το 2021 είναι το σωστό πράγμα που κάνει, δίνοντας στους ανταγωνιστές αρκετό χρόνο για να ανασυνταχθούν πριν από την επόμενη εκστρατεία.

2019 – 2020 FIA WEC Ενημερωμένο Προσωρινό Ημερολόγιο *
    
• 01 Σεπτέμβριος 2019 4 Ώρες του Silverstone (GBR)
• 06 Οκτωβρίου 2019 6 Ώρες του Fuji (JPN)
• 10 Νοεμβρίου 2019 4 Ώρες της Σαγκάης (CHN)
• 14 Δεκέμβριος 2019 8 Ώρες του Μπαχρέιν (BAH)
• 23 Φεβρουαρίου 2020 Lone Star Le Mans (ΗΠΑ)
• 15 Αυγούστου 2020 6 ωρες Spa-Francorchamps (BEL) 
• 19 & 20 Σεπτεμβρίου 2020 24 Ώρες Le Mans (FRA)
• 21 Νοεμβρίου 2020 8 ώρες Μπαχρέιν (BAH)

* Λόγω του COVID-19, αυτό το ημερολόγιο μπορεί να δεχθεί τροποποίηση