Άναψε «πράσινο» η Βουλή στα νέα τέλη κυκλοφορίας

289

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε χθες Παρασκευή 15 Μαρτίου σε νόμους τα δυό νομοσχέδια για τα τέλη κυκλοφορίας και τους φόρους κατανάλωσης στα νεοεγγραφέντα οχήματα σαλούν και των μικρών εμπορικών και για την επιβολή μηδενικού φόρου κατανάλωσης στα οδικά μηχανοκίνητα οχήματα.

Ο νόμος για μηδενικό συντελεστή στο φόρο κατανάλωσης υπερψηφίστηκε με 27 ψήφους υπέρ (ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ), 20 εναντίον και 3 αποχές.

Ο νόμος για τα τέλη κυκλοφορίας υπερψηφίστηκε με 41 ψήφους υπέρ, 5 εναντίον και 2 αποχές. Οι πρόνοιες του νέου νόμου δεν επηρεάζουν τα μηχανοκίνητα οχήματα τα οποία είναι ήδη εγγεγραμμένα και κυκλοφορούν στην Κυπριακή Δημοκρατία ούτε όσα οχήματα έχουν εισαχθεί ή μεταφερθεί στη Δημοκρατία και δεν έχουν εγγραφεί ή έχουν φορτωθεί με προορισμό νόμιμο λιμάνι της Δημοκρατίας.
 
Προηγουμένως η Ολομέλεια της Βουλής τροποποίησε το νομοσχέδιο για τα τέλη κυκλοφορίας, υπερψηφίζοντας τροπολογία των κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ με 42 ψήφους υπέρ, 7 εναντίον και 1 αποχή.

Με βάση τα νέα δεδομένα μειώνεται το κόστος αγοράς υπερπολυτελών οχημάτων αφού καταργείται ο φόρος κατανάλωσης και στα ρυπογόνα αυτοκίνητα πολυτελείας. Αυτά που είναι μεγαλύτερα των 4 ετών επιβαρύνονται στα τέλη κυκλοφορίας, ανάλογα με την τεχνολογία κατασκευής τους. Ωστόσο ο νόμος δεν περιλαμβάνει κανένα σχέδιο παροχής κινήτρων για αντικατάσταση παλαιού οχήματος, σε αντίθεση με την πρόταση του ΑΚΕΛ.

Με τροποποίηση του νόμου για το φόρο κατανάλωσης, ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ τον έχουν εκμηδενίσει. Ως εκ τούτου από σήμερα η τιμή των μικρών αυτοκινήτων δεν θα μειωθεί ενώ των μεγάλων αυτοκινήτων πολυτελείας θα μειωθεί κατά μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Για παράδειγμα από ένα μικρό αυτοκίνητο,1500cc θα διαγραφεί ο φόρος κατανάλωσης που ήταν €30, ενώ το κόστος αγοράς μιας πολυτελούς Bentley Continental θα μειωθεί κατά €82 χιλιάδες περίπου. Η πρόταση του ΑΚΕΛ για κλιμακωτό φόρο κατανάλωσης ώστε τα έσοδα να χρησιμοποιηθούν σε σχέδιο απόσυρσης παλαιότερων, ρυπογόνων αυτοκινήτων για να βοηθηθούν τα ασθενέστερα στρώματα να αλλάξουν το αυτοκίνητό τους, δεν πέρασε.

Με βάση τον νόμο όπως κατέστη μετά την τροπολογία στα πετρελαιοκίνητα οχήματα ή τα οχήματα διπλής προώσεως με μία εκ των πηγών ενέργειας το πετρέλαιο, που εντάσσονται στο πρότυπο Euro 5a και Euro 5b τα τέλη κυκλοφορίας καθορίζονται στα €50, ενώ για τα βενζινοκίνητα του ίδιου προτύπου, το τέλος κυκλοφορίας είναι μηδενικό. Με τη νέα νομοθεσία για τα τέλη κυκλοφορίας τα αυτοκίνητα με πρότυπο κατασκευής euro 6 (9/14) και νεότερα δεν θα επιβαρύνονται καθόλου.

Το πρότυπο EURO5 μεταφράζεται σε οχήματα ηλικίας από Σεπτέμβρη 2009- Αύγουστο 2014. Τα αυτοκίνητα euro 5α (9/11 μέχρι 9/09) βενζινοκίνητα θα επιβαρύνονται με €100 ενώ τα πετρελαιοκίνητα με €250. Για αυτά που κατασκευάστηκαν πριν τον 9/09, η επιβάρυνση ανέρχεται στα €300 για βενζινοκίνητα και €600 για πετρελαιοκίνητα.

Στην περίπτωση των οχημάτων τύπου Euro 4 το τέλος κυκλοφορίας αυξάνεται στα€300 από τα €250 για τα βενζινοκίνητα ή διπλής προώσεως με μία εκ των πηγών ενέργειας την βενζίνη. Όσον αφορά τα πετρελαιοκίνητα ή διπλής προώσεως με πρότυπο Euro 4 με μία εκ των πηγών ενέργειας το πετρέλαιο, το νέο τέλος κυκλοφορίας έχει αυξηθεί από τα €500 στα €600.
 
Το Euro 4 πρότυπο εκπομπών εφαρμόζεται σε αυτοκίνητα ηλικίας από το 2005 μέχρι το 2009. Με το ίδιο τέλος θα επιβαρύνονται και αυτοκίνητα με προγενέστερο πρότυπο euro ή εκτός προτύπου.
 
Το τέλος κυκλοφορίας θα είναι μηδενικό για τα αυτοκίνητα με πρότυπο εκπομπών EURO 6c και EURO6d, τόσο για τα βενζινοκίνητα/υβριδικά όσο και για τα πετρελαιοκίνητα/υβριδικά. Μηδενικό θα είναι και  το τέλος κυκλοφορίας και για αυτοκίνητα τύπου Euro6a και Euro6b.
 
Αυτοκίνητα με πρότυπο εκπομπών Euro 6 είναι αυτοκίνητα ηλικίας πέντε χρόνων (Σεπτέμβριος 2014- 31 Αυγούστου 2018). Αυτοκίνητα με πρότυπο εκπομπής Euro 6c είναι τα αυτοκίνητα Σεπτεμβρίου 2019 μέχρι Αύγουστο 2020.

Με τον νέο νόμο μειώνεται η χρέωση της μάζας εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα σε γραμμάρια ανά χιλιόμετρο του μηχανοκίνητου οχήματος. Για μέρος μάζας μεγαλύτερο των 150 (gr/km) και μικρότερο ή ίσο των 180 (gr/km), ο συντελεστής μειώνεται από τα €6 στα €5 ανά γραμμάριο. Για μέρος της μάζας μεγαλύτερο των 180 (gr/km) το ποσό μειώνεται από τα €12 στα €10.