Anastasiya Nifontova δεν «είναι συνηθισμένη μαμά»

Η Ρωσσίδα αναβάτης γιορτάζει σήμερα τα 40α γενέθλια της καθώς γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1979 και η επιτυχία της στο Ντακάρ αποτελεί το καλύτερο της δώρο.

49

Η Anastasiya Nifontova έγραψε την δική της ιστορία στο Ντακάρ 2019 που πραγματοποιήθηκε στο Περού καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα αναβάτης που τερμάτισε στον πιο δύσκολο αγώνα δρόμου μοτοσικλετών στο κόσμο στην κατηγορία “Original ” που υποστηρίζεται από την Motul.

Μια ιδιαίτερα δύσκολη κατηγορία όπου οι αναβάτες δεν υποστηρίζονται καθ ‘όλη τη διάρκεια του αγώνα. Αγωνίζονται, υπηρετούν και προετοιμάζουν τις μοτοσικλέτες τους χωρίς εξωτερική βοήθεια από την αρχή μέχρι το τέλος. Η Anastasiya αγωνίστηκε με μια Husqvarna 450 RR.

Σήμερα η Ρωσσίδα αναβάτης γιορτάζει τα 40α γενέθλια της καθώς γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1979 και αυτός ο τερματισμός αποτελεί το καλύτερο δώρο για τα γενέθλια της.

“Το έκανα! Είμαι άφωνη! Δεν έχω τα σωστά λόγια για να περιγράψω το συναίσθημά μου. Είναι απίστευτο “, δήλωσε η Anastasiya Nifontova αμέσως μετά τον τερματισμό του αγώνα.

Η Anastasiya είναι μητέρα δυό παιδιών και από μικρή ήταν ενθουσιασμένη με το μαραθώνιο αυτό αγώνα και ήθελε πραγματικά να ενταχθεί σε αυτό. Το πρώτο της σημάδι στον αγώνα ήταν το 2017 που στην πρώτη της συμμετοχή τερμάτισε στην 75η θέση. Φέτος άλλαξε κατηγορία και έδειξε αποφασιστικότητα να ολοκληρώσει τον αγώνα χωρίς βοήθεια και τα κατάφερε. Πέραν του ότι τερμάτισε στην 62η θέση γενικής με αυτή την ανδρεία της κατετάγη στην 9η θέση στην κατάταξη στους γενναίους, την οποία κέρδισε ο Ολλανδός Edwin Straver.

Η Anastasiya, όπως προαναφέραμε αγωνίστηκε σε μιά Husqvarna 450 RR, δεν είναι ξένη σε αγωνιστικά αθλήματα ή ακόμα και στην ιστορία. Σαν παιδί που μεγάλωσε στη Ρωσία αγωνίστηκε σε πατινάζ και σκι, και στη συνέχεια, στα 16α της γενέθλιά, ο κόσμος της άλλαξε για πάντα όταν ο πατέρας της την παρουσίαζε με μοτοσικλέτα. Λίγο αργότερα, πήρε δουλειά σε ένα κατάστημα μοτοσικλετών που ανήκε στον Αλέξανδρο Νιφόντοφ, τον πρώτο Ρώσο που αγωνίστηκε ποτέ στο Παρίσι – Ντακάρ, τοποθετώντας τον 6ο στον αγώνα του 1995.

Ο δρόμος για την επιτυχία της στο Ντακάρ έχει στρωθεί με σκληρή δουλειά και σκληρά κερδισμένους θριάμβους σε πολλαπλές πειθαρχίες και εξαντλητικές προετοιμασίες ξεκινώντας με τον πρώτο αγώνα της το 1999 στο μοτοκρός, όπου ήταν το μοναδικό κορίτσι στο ρόστερ.

Καθώς περνούσαν τα χρόνια είχε κερδίσει νίκες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μοτοκρός και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μότοκρος, ενώ παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην κινηματογραφία και απέκτησε δύο κόρες με τον σύζυγό της, Αντον Γκαβριόφ.

Μόνο λίγο πριν από το 2014 η Anastasiya άρχισε να αγωνίζεται στους πιο εξαντλητικούς αγώνες, συχνά ως η πρώτη ρωσσίδα ή και η πρώτη γυναίκα που πέρασε σε πολλούς αγώνες, συμπεριλαμβανομένου του Africa Eco Race και του Rally Silk Way.

Στην αθλητική καριέρα της Ρωσσίδας προέκυψε και σκάνδαλο ντόπινγκ καθώς εντοπίστηκαν τα ίχνη του meldonium κατά τη διάρκεια του μαροκινού γύρου του παγκόσμιου πρωταθλήματος Cross – County Rallies, και η FIM της ανέστηλε την άδεια το 2016.

Η Anastasiya εφεσίβαλε την υπόθεσή της και της επετράπη από την FIM  να εισέλθει στο Dakar 2017 όπου αγωνίστηκε με Husqvarna FR 450 για να τελειώσει 2η στην κατηγορία των γυναικών πίσω από την θεά του moto την ισπανίδα Laia Sanz και 75η στη γενική κατάταξη.

Φέτος δήλωσε ότι ήταν έτοιμη για μια ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση και η κατηγορία Malle Moto με τις αλλαγές που δέχθηκε ταίριαζε περισσότερο σε αυτή. Συνολικά είχε 16 ανταγωνιστές και τοποθετήθηκε στην κορυφαία δεκάδα με την 9η θέση που κατέλαβε και την 62ο στην γενική κατάταξη. Η Anastasiya δεν απολάμβανε τις ανέσεις της σύγχρονης σκηνής bivouac στο Ντακάρ, όπου οι συμμετέχονταις αναβάτες ξεκουράζωντας, οι μοτοσικλέτες τους εξυπηρετούνται την νύκτα από πλήρωμα μηχανικών. Αντ ‘αυτού, πραγματοποιούσε μόνη της τις δικές της επισκευές στην μοτοσικλέτα και κοιμήθηκε στο έδαφος σε σκηνές του χορηγού της κατηγορίας Motul.

Ο κόσμος του μηχανοκίνητου αθλητισμού θα παρακολουθεί αυτό που έρχεται μετά για αυτήν την ταλαντούχο αναβάτη, παρόλο που είμαστε σίγουροι ότι αυτή τη στιγμή το μόνο που θέλει να κάνει είναι να γιορτάσει το τελευταίο θρίαμβο και τα γενέθλια της με την οικογένειά της. “Τα παιδιά μου με υποστηρίζουν πραγματικά πολύ”, λέει, “Η 15χρονη κόρη μου σκέφτεται ότι δεν είμαι συνηθισμένη μαμά”.