Αναβάλονται οι κατατακτήριες F1 στη Suzuka λόγω τυφώνα

28

Αυτό που ήταν σε εκκρεμότητα τις τελευταίες μέρες αν θα επηρεαστεί ο αγώνα της F1 στην ιαπωνία επιβεβαιώθηκε νωρίς σήμερα.  Καθώς ο τυφώνας Hagibis βρίσκεται καθοδόν προς το Τόκιο, και μετά θα περάσει από την πίστα της Suzuka. Οι αγωνοδίκες της F1 έχουν κάνει το πρωτοφανές βήμα να ανακοινώσουν ότι αναβάλλουν τη δράση του Σαββάτου για το Grand Prix της Ιαπωνίας.

Η απόφαση λήφθηκε μετά την αναβολή της κατατακτήριας διαδρομής του αγώνα για την Κυριακή το πρωί λόγο της απειλής του Super Typhoon Hagibis. Πιο συγκεκριμένα, το FP3 δεν θα πραγματοποιηθεί καθόλου, ενώ οι κατατακτήριες μεταφέρονται για την Κυριακή στις 10:00 το πρωί τοπική ώρα, ή 04:00 ώρα Κύπρου. Ο τυφώνας αναμένεται να έχει περάσει από την πίστα το Σάββατο το βράδυ, γι’αυτό ο αγώνας εκτιμάται ότι θα διεξαχθεί όπως είχε προγραμματιστεί στις 14:10 τοπική ώρα, ή 08:10 ώρα Κύπρου, είναι τρείς ώρες πριν το ηλιοβασίλεμα στη Suzuka αφήνοντας λίγα περιθώρια για οποιαδήποτε περαιτέρω αναβολή.

H πίστα θα παραμείνει κλειστεί για το κοινό και τους δημοσιογράφους, κάτι που είχε ξαναγίνει στη Suzuka το 2004 και το 2010. Ο τυφώνας Hagibis είναι ο ισχυρότερος, μέχρι στιγμής, του 2019, και δεν αποκλείεται να θεωρηθεί ο πιο ισχυρός τυφώνας όλων των εποχών της Ιαπωνίας, αν η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του πέσει κάτω από τα 960hPa.

Το πιό κάτω φωτογραφικό υλικό είναι από τον αγώνα του 2010.

Με το ενδεχόμενο να προκύψουν περισσότερα προβλήματα και με πρόβλεψη βροχοπτώσεων όλο το Σαββάτο και το πρωί της Κυριακής αυτό παραμένει ανησυχητικό και αυτό έχει ωθήσει τους αγωνοδίκες να αποφασίσουν ότι οι χρόνοι που θα σημειωθούν στην δεύτερη πρακτική η οποία θα ξεκινήσει σε λίγο, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να σχηματιστεί μια σειρά εκκίνησης του αγώνα

“Λαμβάνοντας υπόψη την κακή πρόβλεψη για το Σαββατοκύριακο και σημειώνοντας ότι οι αθλητικοί κανονισμοί της FIA Formula One δεν είναι σιωπηλοί, οι αγωνοδίκες εξέτασαν τις μεθόδους για τη δημιουργία ενός πλέγματος για το Grand Prix της Ιαπωνίας το 2019, αν οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση της κατατακτήριας διαδρομής.

JAPANESE GRAND PRIX F1/2010 – SUZUKA 09/10/2010 – ROBERT KUBICA © FOTO ERCOLE COLOMBO

«Σε περίπτωση που συμβεί αυτό το γεγονός οι Αγωνοδίκες θα ασκήσουν την εξουσία τους σύμφωνα με το άρθρο 11.9.3.β του Διεθνούς Αθλητικού Κώδικα και θα κατευθύνουν ότι η σειρά εκκίνησης για το Grand Prix της Ιαπωνίας θα δημιουργηθεί με βάση την ταξινόμηση στα δεύτερα ελεύθερα δοκιμαστηκά και θα εφαρμοστεί όπως είναι απαραίτητο».

Οι αγωνοδίκες τόνισαν επίσης ότι υπάρχει προηγούμενο για να κινηθούν προς αυτή τη πιθανότητα εφαρμογής του άρθρου με τον αγώνα των Ηνωμένων Πολιτειών το 2015 στον οποίο υπήρχε έντονη βροχή και κόκκινη σημαία πριν τα τρίτα ελεύθερα δοκιμαστηκά και δεν μπορούσαν να γίνουν κατατακτήριες και σχηματίστηκε σειρά εκκίνησης βάσει των αποτελεσμάτων στα πρώτα και δεύτερα ελεύθερα δοκιμαστηκά.