Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της VW για εργοστάσιο στην Τουρκίας

64

Με το άρθρο μου πριν δυό μέρες με αφορμή την εισβολή της Τουρκίας στην Συρία είχα βάλει την πιο κάτω παράγραφω και δέχθηκα κάποια μηνύματα τι ήθελα να δείξω με αυτό.

Αλήθεια όλοι αυτοί θα αντιδράσουν ή θα είναι και παρών στα εγκαίνια του εργοστασίου της Volkswagen στην Τουρκία. Πως γυρίζει ο τροχός και αυτή η αυτοκινητοβιομηχανία του Χίτλερ ξαναβρίσκεται στο προσκύνιο μέσα σε ένα νέο πόλεμο όπως και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κάποια δημοσιεύματα στο τέλος Σεπτεμβρίου και μερικές μέρες πριν την επιβεβαίωση από την Volkswagem για τη δημιουργεία του νέου της εργοστασίου στην Τουρκία σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle ανέφερε ότι η εξέλιξη αυτή προκαλεί τις οργισμένες αντιδράσεις ευρωβουλευτών που κάνουν λόγο για αμφιλεγόμενη συμφωνία.

«Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο των συζητήσεων» δήλωνε την περασμένη εβδομάδα ο υπεύθυνος παραγωγής της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Αντρέας Τόστμαν, προαναγγέλοντας την ολοκλήρωση των σχετικών διαπραγματεύσεων εντός των επόμενων ημερών. Σε ερώτηση εάν εξακολουθούν να υπάρχουν στο τραπέζι και άλλες υποψήφιες χώρες, ο ίδιο απάντησε ότι η Volkswagen επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Σύμφωνα με αναλυτές, η απόφαση για την κατασκευή του νέου εργοστασίου στην Τουρκία, συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ, μπορεί να θεωρείται πλέον δεδομένη. «Το ότι η VW επενδύει στην Τουρκία θα ωφελήσει το σύνολο της τουρκικής οικονομίας», εκτιμά ο Αλπέρ Καντσά, πρόεδρος του τουρκικού συνδέσμου προμηθευτών αυτοκινητοβιομηχανιών Taysad. O ίδιος κάνει λόγο για «ισχυρό μήνυμα». Υπό ομαλές οικονομικές συνθήκες, ο όμιλος Volkswagen πουλάει ετησίως περίπου 170.000 οχήματα στην Τουρκία. Με το νέο εργοστάσιο η VW διασφαλίζει αυτό το μερίδιο στην αγορά, κάτι το οποίο είναι προς όφελος και των δύο χωρών, επισημαίνει ο Καντσά.

Με όλα αυτά δεδομένα και με τον πόλεμο σε εξέλιξη την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων την σφαγή αμάχων να μην τολμούν κάποιοι να τα βάλους ευθέως με το νέο «χιτλερ» Ερτογάν και να τον στηρίζουν και μάλιστα να προχωρούν και σε συνεργασίες. Ε’ αυτό ξεπερνά κάθε ίχνος αξιοπρέπειας και ξεσηκώνει κάθε μορφή αντίδρασης και αυτό κάναμε και κάνουμε για μια ακόμη φορά.

Remaining Time-0:17

Fullscreen

Mute

Η νέα μονάδα θα κατασκευαστεί στη Μανίσα κοντά στη Σμύρνη και θα απασχολεί περίπου 4.000 εργαζομένους, ενώ θα έχει παραγωγική ικανότητα 300.000 οχημάτων. Οι εργασίες κατασκευής θα ξεκινήσουν το 2020 και η έναρξη της παραγωγής προβλέπεται το 2022. «Τα οικονομικά χαρακτηριστικά της περιοχής είναι ιδανικά για ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων», εκτιμά ο Καντσά. Στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο θα κατασκευάζονται τα μοντέλα VW Passat και Skoda Superb, τα οποία προορίζονται κυρίως για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση της Volkswagen να επιλέξει την Τουρκία φαίνεται πως διαδραμάτισε η κρατική επιδότηση. Ο Αλπέρ Καντσά ισχυρίζεται, πάντως, ότι η Αγκυρα δεν προσέφερε ειδικά επενδυτικά κίνητρα για να προσελκύσει τον όμιλο. Η Τουρκία δίνει κίνητρα και επιδοτήσεις σε όλους ανεξαιρέτως τους επενδυτές και συνεπώς σε κάθε αυτοκινητοβιομηχανία, λέει ο ίδιος, υπονοώντας ότι δεν υπήρξε προνομιακή μεταχείριση της Volkswagen.

Τελείως διαφορετική είναι η ανάγνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ευρωβουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων στηλιτεύουν την απόφαση της Volkswagen και κατηγορούν την Τουρκία ότι με τις υπεσχημένες κρατικές επιδοτήσεις παραβίασε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε., αποκτώντας έτσι αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ευρωπαϊκών χωρών, που ήταν επίσης υποψήφιες για την κατασκευή του νέου εργοστασίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι για μεγάλο διάστημα η Βουλγαρία –σε μια πρώιμη φάση και η Σερβία– συγκαταλεγόταν ανάμεσα στα φαβορί, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Ωστόσο, αν και έχει εξίσου χαμηλούς μισθούς με την Τουρκία, ως χώρα-μέλος της Ε.Ε., δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για τις κρατικές επιδοτήσεις.

Με επιστολή τους προς την Κομισιόν, την οποία επικαλείται η εφημερίδα Berliner Morgenpost, επτά ευρωβουλευτές των προαναφερθέντων κομμάτων βάζουν στο τραπέζι το ενδεχόμενο διεξαγωγής έρευνας στο πλαίσιο της επιτροπής σύνδεσης Ε.Ε. – Τουρκίας. Η συνυπογράφουσα ευρωβουλευτής των Γερμανών Πρασίνων Bιόλα φον Κράμον-Ταουμπάντελ απευθύνει την ίδια ώρα έκκληση στο εποπτικό συμβούλιο της VW να αναιρέσει την απόφασή του. Με την επιλογή της Τουρκίας η VW ενισχύει το «αυταρχικό καθεστώς του Ερντογάν» και στέλνει «καταστροφικό μήνυμα» στην συνυποψήφια Βουλγαρία, λέει η ίδια. Και, τέλος, προσθέτει: «Η VW δεν φαίνεται να έχει διδαχθεί τίποτα από τα τελευταία σκάνδαλα». 

Δεν φτάνουν όλα αυτά ο Ρετζεπ Ταγίν Ερτογάν προχώρησε σε ακόμα μια κίνηση. Έδωσε μια σειρά από ανταλλάγματα στην Volkswagen προκειμένου αυτή να επιλέξει την χώρα του για να κατασκευάσει στην πόλη Μανίσα κοντά στη Σμύρνη το νέο της εργοστάσιο.

Ανάμεσα στα ανταλλάγματα του Τούρκου Προέδρου ήταν και η διασφάλιση πώς το τουρκικό δημόσιο θα «γεμίσει» με Passat με τον Ερτογάν να δίνει εντολή στους αξιωματούχους του κυβερνώντος Κόμματος ΑΚ, να επιλέξουν το Volkswagen Passat ως το επόμενο τους αυτοκίνητο μετά την λήξη των τρέχουσων συμβάσεων μίσθωσης που ολοκληρώνονται σε δυό μήνες από σήμερα.

Σε αυτό το νέο εργοστάσιο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας θα κατασκευάζονται τα 2/3 την συνολικής παραγωγής των Passat και Superb που όπως προαναφέραμε θα προορίζονται κυρίως για τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Τα περισσότερα Passat θα προορίζονται για την αγορά της Τουρκίας, ενώ η απόφαση μεταφοράς της παραγωγής του Passat, θα επιτρέψει στην VW να μετατρέψει το εργοστάσιο της στο Emden της Γερμανίας, εκεί όπου κατασκευάζεται σήμερα το Passat, σε εργοστάσιο παραγωγής αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων. Τον Νοέμβριο του 2018 η VW είχε ανακοινώσει πως η παραγωγή του Passat θα μεταφερθεί στο εργοστάσιο της Skoda στο Kvasiny της Τσεχίας.