Αποκαλύφθηκε το Projekt E για τα Rallycross

22

H IMG Motorsports η εταιρεία που προωθεί το World RX παρουσίασε το πρώτο ηλεκτρικό αγωνιστικό του Rallycross με την κωδική ονομασία Projekt E, στα πλαίσια του τελευταίου αγώνα του πρωταθλήματος στην Λετονία. 

Ως γνωστό θα ξεκινήσει το 2020 ως μια νέα σειρά αγώνων, που θα διεξάγεται το ίδιο Σαββατοκύριακο σε επιλεγμένους αγώνες των Supercars του World RX. Αυτή η νέα μορφή αγώνων θα επιτρέψει στους οπαδούς του rallycross να απολαύσουν τους παραδοσιακούς κινητήρες εσωτερικής καύσης, και παράλληλα να δουν το μέλλον με τα ηλεκτρικά αγωνιστικά που θα έχουν βάση αυτοκίνητα παραγωγής.

Τα ηλεκτρικά αγωνιστικά θα χρησιμοποιούν τα συστήματα μετάδοσης κίνησης “REVelution” EV της αυστριακής STARD (Stohl Advanced Research and Development), θα αποδίδουν 613 άλογα, στιγμιαία ροπή έως και 1.100 Nm, έχοντας τελική ταχύτητα 240 χλμ/ώρα, ενώ θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα πλαίσια των Supercars αγωνιστικών του Rallycross. Για πρώτη φορά στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, τα συγκεκριμένα αγωνιστικά θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και ηλεκτροκινητήρες από αυτοκίνητα παραγωγής.

Ο κινητήρας θα περιλαμβάνει τρείς κινητήρες ένα στον εμπρόσθιο άξονα και δυό στους πίσω με διαφορικά περιορισμένης ολίσθησης και ένα κιβώτιο ταχυτήτων δυό σχέσεων.

«Θέσαμε πραγματικά τον στόχο για εμάς να κάνουμε επανάσταση στο ηλεκτροκίνητο μηχανοκίνητο αθλητισμό, ειδικά στην πιο προσιτή  τιμή» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της STARD Micheel Sakowicz στο Motorsport.com

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει η Formula E και τώρα το Extreme E που έχουν ήδη παρουσιαστεί αλλά αυτές οι σειρές αγώνων είναι πραγματικά στην κορυφή κόστους και μπορείς να αντιπεξέλθεις οικονομικά όταν είσαι μια ιδιωτική ομάδα ή ομάδα αγώνων πελατών με ψηλό μπάτζετ. Μελετήσαμε το ζήτημα με τους ηλεκτρικούς κινητήρες που μπορούν να εφαρμοστούν σε ιδιωτικές ομάδες και εκεί εστιάσαμε το αναπτυξιακό μας έργο» συμπλήρωσε .

Ενώ οι ομάδες για να μπορέσουν να αγοράσουν ένα πλήρες πακέτο στο λιανικό εμπόριο είναι γύρω στις 194.000 ευρώ χωρίς φόρους, η STARD δημιούργησε επίσης ένα τμήμα όπου οι ομάδες θα μπορούν να παρέχουν τους δικούς τους κινητήρες από τα ηλεκτρικά τους μοντέλα που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

«Ο κινητήρας έχει τόσο μεγάλη ευελιξία, η μετάδοση που είναι αποκλειστική εξέλιξη δική μας μπορούμε να την εφαρμόσουμε σχεδόν σε οποιοδήποτε ηλεκτρικό αυτοκίνητο και να χρησιμοποιήσουμε το κιτ Projekt E» δήλωσε ο Sakowicz.

«Πιστεύω ότι είμαστε οι πρώτοι που προσφέρουμε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία κανονικών ηλεκτρικών οχημάτων διαφορετικών κατασκευαστών για να ανταγωνίσουμε ο ένας τον άλλο και να αποδείξουμε πόσο αποδοτικοί, αξιόπιστοι και αποτελεσματικοί βρίσκονται σε μια κατάσταση κούρσας»

Ο ιδέα του Projekt E είναι μια σύνδεσει μεταξύ της STARD και της IMG του προωθητή του World RX όπως προαναφέραμε και θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα για να αξιολογήσει τα ηλεκτρικά αγωνιστικά αυτοκίνητα σε ένα παγκόσμιο RX περιβάλλον, σύμφωνα με την απόφαση για την ηλεκτροδότηση του παγκόσμιου πρωταθλήματος Rallycross της FIA το οποίο έχει επικυρωθεί από το Παγκόσμιο Συμβούλιο της FIA.