Απρόσμενη παρθενική νίκη για τον Habaj

48

Ο Πολωνός πρωταθλητής του 2015 Łukasz Habaj πήρε την πρώτη του νίκη σε διεθνές επίπεδο καθώς κέρδισε τον εναρκτήριο αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλι της FIA στο Rallye των Αζορών.

Αναρριχόμενος μέχρι την δεύτεροη θέση το πρωί προσπερνώντας τον πολλαπλό πρωταθλητή πορτογαλλίας Ρικάρντο Μούρα δήλωνε ότι στόχο έχει το βάθρο. Δεν περίμενε όμως ότι το φινάλε του αγώνα θα ήταν τόσο δραματικό και ο ηγέτης του αγώνα ο περσινός πρωταθλητής ευρώπης ο Alexey Lukyanuk θα έχανε τα «αυγά και τα πασχάλια» μετά από μια παρακέντηση στην προτελευταία φάση του αγώνα. Δεν έφτανε αυτό ο Ρώσσος οδηγός είχε και ένα ατύχημα στην τελευταία ειδική που τον έθεσε νοκ-άουτ

Η νίκη του Habaj είναι επίσης η τρίτη διαδοχική νίκη για την ομάδα της Sports Racing Technologies, στην οποία έτρεξε ο Nikolay Gryazin στον τίτλο Junior του ERC1 την περασμένη σεζόν και αποτελεί και τον πρώτο πολωνό νικητής ενός γύρου ERC μετά  από τον τρείς φορές πρωταθλητή Kajetan Kajetanowicz στο ράλι Ακρόπολη το 2017.

“Χάρη σε όλη την ομάδα, την Pirelli και την SRT, που έκαναν και πάλι μια απίστευτη δουλειά. Δεν ξέρω τι να πω “, είπε ένας χαρούμενος Habaj.

“Εργαζόμαστε σκληρά, σχεδόν δύο χρόνια. Αυτή είναι η τρίτη φορά εδώ, πέρυσι είχαμε έναν αρκετά καλό ρυθμό, αλλά τεχνικά ζητήματα κατέστρεψαν το αποτέλεσμα και είχαν μαζική κακή τύχη. Νομίζω ότι μόλις γυρίστηκε. “

Ο Moura εξασφάλισε τη δεύτερη θέση, τελειώνοντας 8,4 δευτερόλεπτα πίσω από τον Habaj. Ο Lukyanuk, ο οποίος αρχικά έπεσε στην τρίτη θέση, στη συνέχεια αποσύρθηκε στην τελική φάση, ανεβάζοντας το Citroën C3 R5 στην πρώτη στροφή της Tronqueira.

Η αποχώρηση Lukyanuk προωθήσε το νικητής του ERC1 Junior, Chris Ingram, στην τελική θέση στο βάθρο, καταλήγοντας σε 42,2 δευτερόλεπτα από τον νικητή του Rally Habaj, με τον Bruno Magalhães της ομάδας της Hyundai Πορτογαλίας και τον Ricardo Teodósio να ολοκληρώνουν τις πέντε πρώτες θέσεις.

Ο Teodósio σημείωσε τρεις νίκες στις ειδικές από τις πέντε που περιλάμβανε η μέρα, αλλά δεν κατάφερε να πιάσει το Magalhães, που είχε τελική διαφορά 17,1 δευτερόλεπτα.

Ο γερμανός Marijan Griebel ολοκλήρωσε το ράλι στην έκτη θέση, με τον Αλέξανδρο Τσουλόφτα να καλύπτει στην πρώτη του εμφάνιση στο ράλι Αζορών την έβδομη γενική και τη δεύτερη θέση στο ERC1 Junior. Αυτό ήταν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα για τον συμπατριώτη μας που φέτος θα καλύψει ολόκληρο το πρωτάθλημα του ERC.

Ένα επίπονο αγώνα είχε και ο Bernardo Sousa που αντιμετώπισε σωρεία προβλημάτων στην Sete Cidades την Παρασκευή και τρία τρύπημα ελαστικών, αλλά έφτασε στην 8η θέση, δύο λεπτά μετά τον Τσούλοφτα.

Αν και ο Vojtěch Štajf αγωνιζόταν με αργές στροφές, ξεπερνώντας αρκετούς κόμβους, ο οδηγός της ACCR Czech Rally Team τελείωσε τον αγώνα και πήρε την ένατη θέση με την επιμονή του.

Ο Paulo Nobre ολοκλήρωσε την δεκάδα. “Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο χαρούμενος είμαι να τελειώσω αυτό το ράλι!”, Αναφώνησε στο τερματισμό, με τη P10 ο βραζιλιάνος οδηγός που τερματίζει το δεύτερο του αγώνα στο ERC.