Αρχίζει η χρονιά από την Αυστραλία

21

Πρεμιέρα και για το φετινό πρωτάθλημα της Formula 1 που προβλέπεται άκρως συναρπαστικό μετά τις τεχνικές αλλαγές που έχουν γίνει στα μονοθέσια και στους κανονισμούς.

Στα επίσημα δοκιμαστικά που έχουν γίνει έχει διαφανεί σε μεγάλο βαθμό οι βελτιώσεις που έχουν γίνει σε μια σειρά από ομάδες και αυτό που απομένει πλέων είναι να δούμε στη πράξη ποια θα είναι η εικόνα για την κάθε ομάδα αυτό το τριήμερο.

Εναρκτήριος αγώνα για μια ακόμη χρονιά το Γκραν Πρι της Αυστραλίας. Η Αυστραλία έχει παρουσία στο κορυφαίο κομμάτι του μηχανοκίνητου αθλητισμού από το 1985. Την χρονιά που ξεκινούσε το πρωτάθλημα από την Αδελαΐδα, στους δρόμους της πόλης, και παρέμεινε εκεί για 10 χρόνια, ως το 1995. Ήδη από το 1993 είχε προταθεί ο αγώνας να μεταφερθεί στη Μελβούρνη, και πάλι σ’ ένα σιρκουί πόλης κάτι που έγινε και από το 1996 ο μαγικός κόσμος του αθλήματος επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Μελβούρνη με συνέπεια και, μάλιστα, εδώ και πολλά χρόνια την προτιμά ως τον πρώτο προορισμό της για κάθε σεζόν. Το Albert Park δεν αποτελεί μία κλασική πίστα, καθώς λαμβάνει χώρα στους δρόμους ενός πάρκου. Η διαδρομή είναι στενή, με τις μπαριέρες όμως να απέχουν αρκετά σε αρκετές καμπές, μιας και το γρασίδι και η αμμοπαγίδα βρίσκονται ανάμεσα στην έξοδο και την σύγκρουση.

Η φύση της πίστας είναι τέτοια που ευνοεί τις μάχες, ακόμα και τα προσπεράσματα στην ευθεία εκκίνησης/τερματισμού και σε αυτήν που την ακολουθεί, μετά το πρώτο εκ των δύο σικέιν. Ωστόσο, σε άλλα σημεία, και ειδικά στο δεύτερο sector, το σκηνικό θυμίζει πολύ… Μονακό, μιας και οι οδηγοί είναι αναγκασμένοι να ακολουθούν ο ένας τον άλλον, μένοντας στον βρώμικο αέρα, δυσχαιρένοντας το έργο αυτού που βρίσκεται πίσω -κυρίως στις γρήγορες Κ11 και Κ12.

Romain Grosjean (FRA) Haas F1 Team VF-17.
26.03.2017. Formula 1 World Championship, Rd 1, Australian Grand Prix, Albert Park, Melbourne, Australia, Race Day.
– www.xpbimages.com, EMail: [email protected] – copy of publication required for printed pictures. Every used picture is fee-liable. © Copyright: Batchelor / XPB Images

Μέσα στα χρόνια, η Αυστραλία έχει χαρίσει σπουδαίους αγώνες, με σασπένς για τη νίκη (με παράδειγμα την περυσινή σεζόν), εμφανίσεις που άφησαν με το στόμα ανοιχτό άπαντες (όπως συνέβη με την κυρίαρχη McLaren το 1998, όταν έκανε το 1-2 με διαφορά 1 γύρου από το υπόλοιπο grid), ακόμη και τρομακτικά ατυχήματα (βλ. Alonso το 2016).

Τεχνικά, η πίστα ευνοεί αρκετά τα μονοθέσια με καλή αεροδυναμική, καθώς η κάθετη δύναμη αποτελεί το πλέον αναγκαίο στοιχείο για έναν καλό γύρο στο Albert Park. Και, μπορεί οι δοκιμές να μην ενδείκνυνται για σαφή συμπεράσματα, όμως είναι βέβαιο πως η Mercedes πάει ως φαβορί το προσεχές τριήμερο, ενώ και η Red Bull μοιάζει αρκετά δυνατή και ίσως να έχει την ευκαιρία της να παλέψει για τη νίκη. Όμως, πρέπει να μην ξεχνάμε πως είναι ο πρώτος αγώνας της χρονιάς, και οι εκπλήξεις είναι κάτι παραπάνω από πιθανές. Αν μπει και στην εξίσωση το νέο σύστημα επανεκκινήσεων μετά από κάθε έξοδο του Αυτοκινήτου Ασφαλείας, το οποίο εμφανίζεται πολύ συχνά στην Αυστραλία, τότε μιλάμε για ένα τελείως απρόβλεπτο σκηνικό.