Αρκετά μπροστά στην αυτόνομη οδήγηση η Hyundai Motor

7

Η έννοια του αυτοκινήτου αλλάζει με τη συνεχή ανάπτυξη της αυτόνομης τεχνολογίας οδήγησης και μια από τις αυτοκινητοβιομηψανίες που έχουν κάνει αρκετά βήματα μπροστά είναι και η εταιρεία από τη Νοτιο Κορέα η Hyundai Motor Group.

Ο Κορεάτης κατασκευαστής ήδη έχει δοκιμάσει τις αυτόνομες τεχνολογίες οδήγησης και πλέων βρίσκεται στο επίπεδο δοκιμών 4 στο IONIQ,  καθώς τα επόμενα χρόνια θα επενδύσει περαιτέρω για να επιταχύνει την ανάπτυξη των αυτόνομων οχημάτων επιπέδου 4.

Κάποτε τα αυτοκίνητα ήταν απλώς ένα μέσο μεταφοράς, τελικά θα γίνουν χώροι προσωπικής διαβίωσης προσαρμοσμένοι στις ανάγκες του πελάτη και εξατομικευμένοι για να εκπληρώσουν τις επιθυμίες μας.

Αν και στα αρχικά στάδια της, η τεχνολογία αυτόματης οδήγησης γίνεται ολοένα και συχνότερη και θα μπορούσε να μεταμορφώσει ριζικά τον τρόπο από τον Α στο Β. Η αυτόνομη οδήγηση θα μεταμορφώσει την εμφάνιση και την αισθητική των οχημάτων μας και θα κάνει το ταξίδι πολύ πιο βολικό.

Οι νοοτροπίες των πελατών αλλάζουν διαρκώς και αλλάζουν την εστίασή τους στην οικονομία κοινής χρήσης, καθώς και σε λύσεις κινητικότητας χωρίς προβλήματα. Επομένως, η αυτοκινητοβιομηχανία πρέπει να προσαρμοστεί αναλόγως. Μάρκες όπως η Hyundai δεν προορίζονται απλώς για κατασκευαστές αυτοκινήτων, αλλά θα πρέπει επίσης να μεταβαίνουν σε παρόχους υπηρεσιών που παρέχουν ολιστικές λύσεις σε ό, τι χρειάζονται οι μεμονωμένοι πελάτες.

Το αυτόνομο IONIQ

Το Hyundai IONIQ είναι ήδη παγκοσμίως πρώτο, καθώς προσφέρει στους οδηγούς τη δυνατότητα επιλογής τριών ηλεκτροκίνητων κινητήρων σε ένα τύπο σώματος. Τώρα, η Hyundai τη χρησιμοποιεί για να δοκιμάσει τις αυτόνομες τεχνολογίες οδήγησης επιπέδου 4 στους ευρωπαϊκούς δρόμους. 

Τα διαφορετικά αυτοκίνητα είναι ικανά για διάφορα επίπεδα αυτοδικής οδήγησης σε κλίμακα 0-5:

Επίπεδο 0 – Όλα τα μεγάλα συστήματα ελέγχονται από τον άνθρωπο

Επίπεδο 1 – Ορισμένα συστήματα για παράδειγμα συστήματα ελέγχου ταχύτητας ή αυτόματο σταμάτημα μπορούν να ελέγχονται από το αυτοκίνητο.

Επίπεδο 2-  Τουλάχιστο δυό ταυτόχρονες αυτοματοποιημένεςλειτουργίες όπως η επιτάχυνση και το τιμόνι προσφέρονται από το όχημα, Ωστόσο οι ανθρώποι πρέπει να εξασφαλίσουν την ασφαλή λειτουργία.

Επίπεδο 3- Το αυτοκίνητο είναι σε θέση να διαχειρίζεται τις λειτουργίες ασφαλείας υπό ορισμένες συνθήκες, αλλά ο οδηγός αναμένεται να αναλάβει δράση όταν ειδοποιείται.

Επίπεδο 4- Το αυτοκίνητο είναι πλήρως αυτόνομο σε μερικά σενάρια οδήγησης, αν και όχι όλα. Αυτό το επίπεδο μπορεί να αναφέρεται ως πολύ αυτοματοποιημένο.

Επίπεδο 5- Το αυτοκίνητο είναι εντελώς αυτόνομο σε κάθε περίπτωση.

Η αυτόνομη τεχνολογία οδήγησης προσφέρει ακόμη περισσότερα οφέλη στους οδηγούς όταν είναι ενσωματωμένη στην απαραίτητη υποδομή. Για παράδειγμα, τα ευφυή φανάρια μπορούν να επικοινωνούν με αυτόνομα αυτοκίνητα. Αυτό έχει τη δυνατότητα να καταστήσει ασφαλέστερους τους δρόμους και να διευκολύνει την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Ο στόχος του αυτόνομου ερευνητικού οχήματος IONIQ είναι να διατηρήσει τα συστήματα αυτο-οδήγησης όσο το δυνατόν απλούστερα. Αυτό έχει επιτευχθεί με τη χρήση του ραντάρ εμπρός προσανατολισμού του Smart Cruise του αυτοκινήτου, τα ραντάρ ανίχνευσης τυφλών σημείων στις γωνίες του οχήματος και την κάμερα Lane Keeping Assist, τα οποία είναι ενσωματωμένα στην τεχνολογία LiDAR.

Η Hyundai είναι μία από τις λίγες εταιρείες που έχουν ήδη ξεκινήσει την ανάπτυξη της αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 4 στο τμήμα C. Τα επόμενα χρόνια, η Hyundai Motor Group θα επενδύσει περαιτέρω για να επιταχύνει την ανάπτυξή τους.

Ήδη η εταιρεία συνεργάζεται με την Aurora. Αυτή η κίνηση θα ενισχύσει τη στρατηγική εταιρική σχέση που δημιουργήθηκε μεταξύ των εταιρειών το 2018, σύμφωνα με την οποία η Hyundai, η Kia και η Aurora συνεργάζονται για την αυτο-οδήγηση τεχνολογίας στο ναυαρχικό όχημα κυψελών καυσίμου της Hyundai, NEXO. Με τη νέα επένδυση, οι εταιρείες συμφώνησαν να επεκτείνουν την έρευνα σε ένα ευρύ φάσμα μοντέλων και να δημιουργήσουν μια βέλτιστη πλατφόρμα για τα αυτόνομα οχήματα της Hyundai και της Kia.

«Με το αυτόνομο ερευνητικό όχημα IONIQ επιπέδου 4, σκεφτόμαστε ήδη ένα βήμα μπροστά εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο η αυτοκινητοβιομηχανία, η τεχνολογία και η υποδομή πρέπει να αλλάξουν ώστε να είναι κατάλληλα για μελλοντική κινητικότητα», λέει ο Andreas-Christoph Hofmann, Αντιπρόεδρος Marketing & Προϊόν στην Hyundai Motor Europe. “Η Hyundai θα συνεχίσει να επενδύει σε αυτόνομες τεχνολογίες οδήγησης για να επιταχύνει την ανάπτυξή τους”