Αθόρυβα φρένα από την Brembo

13

Πλήρως εναρμονισμένη με τις επιταγές της αυτοκίνησης, τόσο σημερινές όσο και μελλοντικές είναι η Brembo. Οι ηλεκτροκινητήρες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν παράγουν ήχο και έτσι η Brembo έπρεπε να λύσει το πρόβλημα με τον ήχο που παράγουν τα φρένα και προχωρά στην εξέλιξη αθόρυβων φρένων για χρήση σε ηλεκτρικά και αυτόνομα αυτοκίνητα.

Γι’αυτό και ανέπτυξε νέα προϊόντα. Η ιστορική ιταλική φίρμα δοκιμάζει αυτή την περίοδο ένα σύστημα πέδησης όπου το παραδοσιακό υδραυλικό κύκλωμα αντικαθίσταται από πλήρως ηλεκτρικό σύνολο brake-by-wire. Παράλληλα εξελίσσεται σύστημα ανάκτησης ενέργειας, του οποίου η θεμελιώδης αρχή λειτουργίας επιτρέπει την επιβράδυνση του αυτοκινήτου με το που αφήνεις το πόδι από το γκάζι.

 Οι ηλεκτρικοί μηχανισμοί πέδησης που αντικαθιστούν τα παραδοσιακά υδραυλικά συστήματα φρένων, και όπως προαναφέραμε διαθέτουν και συστήματα ανάκτησης ενέργειας κατά την πέδηση χρησιμοποιούν ελαφριά υλικά τριβής που και αυτά με τη σειρά τους έχουν νέα αθόρυβη μορφή, δίχως προς το παρόν να υπάρχει περαιτέρω ανημέρωση από την  Brembo.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Brembo, Matteo Tiraboschi  εξήγησε τους λόγους εξέλιξης αυτής της τεχνολογίας:

«Οι ηλεκτροκινητήρες δεν προκαλούν θόρυβο, οπότε το σύστημα πέδησης θα μπορούσε να είναι ενοχλητικό για τους επιβάτες. Με τα νέα προϊόντα μας που εξελίσσουμε, οι επιβάτες ενός αυτόνομου ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα μπορούν να παρακολουθήσουν μια ταινία στο μέλλον, δλθχως την παραμικρή ενόχληση από τα φρένα να μην ακούγονται καθόλου»

Όπως γίνεται ξεκάθαρο από τις δηλώσεις του καθ’ ύλην αρμόδιου, τα φρένα δεν είναι κάτι που θα δούμε σύντομα στην παραγωγή. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε συμβατικά ηλεκτρικά μοντέλα , όμως σε αυτά έχει οριστεί με ειδικό νομοθέτημα πρόνοια ώστε να παράγουν τεχνικό θόρυβο, προκειμένου να γίνονται αντιληπτά από τους πεζούς. Οπότε ένας τύπος φρένων που θα μειώσει το ηχητικό αποτύπωμα του αυτοκινήτου, μάλλον είναι σχήμα οξύμωρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση για την εξέλιξη της νέας αυτής τεχνολογία, ήρθε λίγο καιρό μετά την επισημοποίηση της εξαγοράς της Wabco, μιάς εκ των βασικότερων ανταγωνιστριών με βάση τις ΗΠΑ από την γερμανική ZF. Μια σύζευξη που έγινε με ορίζοντα την αυτόνομη τεχνολογία. Οπότε απολύτως λογικά, η Bremboδεν θα μπορούσε να περιμένει να βρεθεί προ τετελεσμένου.

ΠΗΓΗ: Reuters.com