Αύξηση σημείωσαν οι εκπομπές CO2 στην Ευρώπη το 2018

27

Ελεύθερη από καυσαέρια θα είναι η Ευρώπη εώς το 2050!  Αυτά προβλέπει ο οδικός χάρτης που παρουσιάστηκε από την ΕΕ και προβλέπει μηδενισμό των αερίων του θερμοκηπίου για να περιοριστεί η υπερθέρμανση της γής.

Ένα μεγαλεπίβολο σχέδιο που δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν θα υλοποιηθεί καθώς μια σειρά από γεγονότα δείχνουν ακριβώς το αντίθετο καθώς δεν υπάρχει η βούληση από μεγάλες χώρες στο να συμορφωθούν με τα αυτονόητα.

Η πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Ομάδας του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή υπολόγισε ότι για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, οι εκπομπές θα πρέπει να μειωθούν κατά 50% μέχρι το 2030 και να έχουν μηδενικό ισοζύγιο έως το 2050.

Η νέα έκθεση δυστυχώς υπογραμμίζει το γεγονός ότι κατευθυνόμαστε προς την αντίθετη κατεύθυνση καθώς το 2018 οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σημείωσαν αύξηση από την καύση ορυκτών καυσίμων σύμφωνα με νέα μελέτη της ΜΚΟ Global Carbon Project.

Τα δεδομένα δείχνουν σαφώς ότι η ταχεία ανάπτυξη τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως για την ηλιακή και αιολική ενέργεια καθώς και τα ηλεκτρικά οχήματα δεν επαρκούν ακόμη για να προκαλέσουν πτώσην των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Οι δέκα χώρες με τις υψηλότερες εκπομπές για το 2018 είναι η Κίνα, η ΗΠΑ, η Ινδία η Ρωσία, η Ιαπωνία, η Γερμανία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Κορέα και ο Καναδάς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο χωρών κατατάσσεται στην τρίτη θέση.

H Jato Dynamics με την πρόσφατη δική της έρευνα και ανάλυση ανακοίνωσε ότι οι μέσες εκπομπές CO2 που προέρχονται από αυτοκίνητα, αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 2,4γρ/χλμ στην Ευρώπη το 2018. Από τα 118,1 γρ/χλμ το 2017 το περασμένο χρόνο ο μέσος όρος εκπομπών ρύπων CO2 ανήλθεν σε 120,5γρ/χλμ. Είναι η πρώτη χρονιά μετά από το 2007 που είχαμε συνεχείς πτώσεις να παρουσιάζεται αύξησει το 2018.

Σύμφωνα με την Jato Dynamics η αύξηση οφείλεται στη μείωση της ζήτησης των πετρελαιοκίνητων οχημάτων σε όλη την ευρώπη κατά 18%, την ώρα που οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων με βενζινοκινητήρες, οι οποίοι εκπέμπουν περισσότερους ρύπους CO2, σημείωσαν αύξηση.

Ο συσχετισμός μεταξύ της πτώσης στη ζήτηση των πετρελαιοκινητήρων και την αύξηση των εκπομπών ρύπων CO2 ήταν περισσότερο εμφανής στις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης. Η ζήτηση για τα πετρελαιοκίνητα παρουσίασε σημαντική πτώση σε Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ισπανία. Σαν αποτέλεσμα, οι κατά μέσο όρο εκπομπές ρύπων CO2 παρουσίασαν αύξηση σε όλες αυτές τις αγορές. Οι νέες κανονιστικές ρυθμίσεις (WLTP, RDE), σε συνδυασμό με τα υψηλότερα κόστη των Κατασκευαστών για πιο καθαρούς πετρελαιοκινητήρες, συνέβαλαν στην αύξηση της μειωμένης ζήτησης πετρελαιοκινητήρων και ακολούθως στην αύξηση των εκπομπών ρύπων CO2.

Η χώρα με τις μικρότερες εκπομπές ήταν η Νορβηγία με μόλις 72,4 γρ/χλμ, μια χώρα που έχει αγαπήσει όσο καμία τα ηλεκτρικά οχήματα, με τις κρατικές επιχορηγήσεις και εκπτώσεις να συμβάλλουν σε αυτό. Σχεδόν το ένα τρίτο των νέων αυτοκινήτων που πωλήθηκαν στη Νορβηγία πέρυσι ήταν ηλεκτρικά, γεγονός που χαρακτηρίζεται σαν παγκόσμιο ρεκόρ καθώς η χώρα προσπαθεί να θέσει τέλος στις πωλήσεις οχημάτων με ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2025. Η Νορβηγία σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και η ατμοσφαιρική ρύπανση στην χώρα απαλλάσσει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από τους περισσότερους φόρους και προσφέρει οφέλη, όπως δωρεάν στάθμευση και σημεία φόρτισης, για να επιταχυνθεί η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση από τους κινητήρες ντίζελ και βενζίνης.

Η ανεξάρτητη νορβηγική ομοσπονδία οδικών μεταφορών (NRF) δήλωσε ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αυξήθηκαν στο 31,2% όλων των πωλήσεων πέρσι, από 20,8% το 2017 και μόλις 5,5% το 2013, ενώ οι πωλήσεις βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων υποχώρησαν.

«Ήταν ένα μικρό βήμα που μας φέρνει πιο κοντά στο στόχο του 2025», οπότε το κοινοβούλιο της Νορβηγίας θέλει όλα τα καινούργια αυτοκίνητα να είναι μηδενικών ρύπων, δήλωσε ο Oeyvind Solberg Thorsen, επικεφαλής του NRF.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη 5η θέση στην Ευρώπη με τις μικρότερες εκπομπές CO2 με 111,4 γρ/χλμ (+2,8% σε σχέση με το 2017) ενώ στη τελευταία θέση βρίσκεται η Ελβετία με μέσο όρο εκπομπών CO2 τα 137,3 γρ/χλμ (+2,4%).

Να σημειωθεί πως εκτός της Νορβηγίας, μόνο ακόμη δύο χώρες είδανε τον μέσο όρο των εκπομπών CO2 να μειώνεται κατά το 2018. Πρόκειται για την Ολλανδία με 106 γρ/χλμ εκπομπές CO2, μείωση κατά 2,9% και η Φιλανδία με 118,4 γρ/χλμ εκπομπές CO2, μείωση κατά 0,6%

Σε επίπεδο αυτοκινητοβιομηχανιών, η Toyota παρέμεινε η καθαρότερη μάρκα στην Ευρώπη ανάμεσα στις 20 μάρκες με τις περισσότερες πωλήσεις, με τις εκπομπές ρύπων να πέφτουν για πρώτη φορά κάτω από τα 100 γρ/χλμ για μια αυτοκινητοβιομηχανία. Συγκεκριμένα η Toyota είχε μέσο όρο εκπομπών CO2 99,9 γρ/χλμ, πτώση 1,4%. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στην αυξημένη ζήτηση για τα υβριδικά της μοντέλα, που το 2018 αντιπροσώπευαν το 60% των συνολικών πωλήσεών της στην Ευρώπη.

Ακολουθεί η Peugeot με 107,7 γρ/χλμ, η Citroen με 107,9 γρ/χλμ και η Renault με 109,1 γρ/χλμ. Στις τελευταίες θέσεις βρέθηκαν η Volvo με 130 γρ/χλμ, η Mazda με 135,2 γρ/χλμ και η Mercedes με 139,6 γρ/χλμ.

Εκτός της Toyota, πτώση παρουσίασαν η Nissan με 110,6 γρ/χλμ μ.ο εκπομπών CO2 (-5,2%), η Suzuki με 114,2 γρ/χλμ μ.ο εκπομπών CO2 (-0,7%), η Seat με 116,9 γρ/χλμ μ.ο εκπομπών CO2 (-1,1%) και η Volkswagen με 118,8 γρ/χλμ μ.ο εκπομπών CO2 (-0,7%).

Η ζήτηση για τα SUV διατήρησε τις αυξητικές της τάσεις και το 2018– αλλά παρά την είσοδο μικρότερων SUVs στην αγορά και την υιοθέτηση υβριδικών λύσεων, τα SUV είδαν αύξηση των μέσων εκπομπών ρύπων CO2 κατά 1,4 γρ/χλμ.