BMW 5-Series τα έχει όλα για να συνεχίσει την επιτυχία των προκατόχων της

63

Με προφίλ που βαδίζει ανάμεσα στο πρεστίζ της αριστοκρατίας και στο σεμνά δυναμικό στιλ η νέα σειρά 5 της BMW προσφέρεται με τρόπο κλασικό, αλλά ταυτόχρονα με έντονο το σύγχρονο αποτύπωμα της εξέλιξης. H νέα BMW 5-Series ανεβάζει τον πήχη στην κατηγορία.

Βελτιωμένη δυναμική συμπεριφορά, ασυναγώνιστη γκάμα συστημάτων υποστήριξης, απαράμιλλη συνδεσιμότητα και ένα νέο, καινοτόμο λειτουργικό σύστημα είναι τα σημαντικότερα νέα χαρακτηριστικά. Επομένως, η νέα BMW Σειρά 5 Sedan έχει όλα τα απαραίτητα ‘εργαλεία’ για να συνεχίσει την αξιοσημείωτη επιτυχία των προκατόχων της.

Το πολυτελές μεσαίο με την μακρόχρονη επιτυχή πορεία (συμπληρώνει 45 χρόνια ζωής) στην κλάση βάζει νέα γερά θεμέλια στον δρόμο προς την καταξίωση. Με 6 γενιές και αθροιστικά, περισσότερες από 7,6 εκατομμύρια πωλήσεις στην πλάτη της, η νέα BMW 5-series  που έκανε το ντεμπούτο της τον φθινόπωρο κάνει αυτή την περίοδο το λανσάρσμα της σε ολόκληρη την ευρώπη και φυσικά την Κύπρο με δύο βασικούς σκοπούς: να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των πελατών της φίρμας και να θέσει νέα standards στην τεχνολογία, την άνεση και την ταχύτητα σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική συνείδηση.

Στις 14 Φεβρουαρίου μετά από πρόσκληση του ομίλου Χαρ. Πηλακούτας Λτδ είχαμε την δυνατότητα να οδηγήσουμε για πάνω από 100 χιλιόμετρα τα αυτοκίνητα σε μια πολύ γνωστή μας διαδρομή Λευκωσία – Σαράντι με επιστροφή που συνδιάζει πρωτεύων και δευτερεύων οδικό δίκτυο στο οποίο σου επιτρέπει και μίλια αλλά και διαφορετικές συνθήκες οδήγησης.

Το μοντέλο που οδηγήσαμε ήταν η 520d EddicientDynamics Edition που εξοπλίζεται με τον δίλιτρο πετρελαιοκινητήρα αλλά χάρη στο 8-τάχυτο, αυτόματο κιβώτιο και διάφορες άλλες τροποποιήσεις που του έχουν γίνει καταναλώνει μόλις 3.9 λίτρα καυσίμου ανά 100 χιλιόμετρα σύμφωνα με τον κατασκευαστεί και εκπέμπει μόλις 102 gr CO2 ανά χιλιόμετρο.

«Η έβδομη γενιά της  BMW Σειράς 5 δείχνει το δρόμο για το μέλλον, όπως τον έχουμε χαράξει με τη στρατηγική μας NUMBER ONE > NEXT. Θεωρούμε ότι η τεχνολογική υπεροχή, η συναισθηματική προϊοντική προσέγγιση και η ψηφιοποίηση είναι καθοριστικοί παράγοντες για την επιτυχία. Με την επέκταση της προϊοντικής γκάμας μας στις μεγάλες κατηγορίες, ικανοποιούμε τις επιθυμίες πολλών πελατών. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η νέα BMW Σειρά 5 θα εγκαινιάσει νέα τεχνολογικά πρότυπα, και παράλληλα θα έχει τεράστια συναισθηματική απήχηση. Παραμένει η επιτομή του business sedan,»  Αυτά μεταξύ  άλλων δήλωσε ο Harald Krüger, Πρόεδρος Δ. Σ. της BMW AG τον περασμένο Οκτώβριο στην επίσημη παρουσίαση του μοντέλου.

Στον τομέα της εμφάνισης δεν έχουμε τεράστιες διαφορές σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο. Οι μεγαλύτερες αλλαγές εντοπίζονται στο εμπρός μέρος, όπου τα νέα φωτιστικά σώματα “ρέουν” στην γρίλια η οποία παρεμπιπτόντως φαίνεται πως έχει ενεργά πτερύγια που κλείνουν για να βελτιώσουν την αεροδυναμική ή ανοίγουν για να βοηθήσουν στην κυκλοφορία του αέρα. Κατά τα άλλα, η νέα 5-Series φαίνεται να δανείζεται πολλά στοιχεία από την μεγαλύτερη αδερφή της και ναυαρχίδα της BMW 7-Series

Η νέα 5άρα, βασίζεται στην επίσης νέα CLAR πλατφόρμα της BMW που παρέχει “εξαιρετική ακαμψία” και μετράει 4.936 χιλιοστά σε μήκος, 1.868 χιλιοστά σε πλάτος και 1.479 χιλιοστά σε ύψος. Αυτό σημαίνει ότι είναι συνολικά μεγαλύτερη από το μοντέλο που αντικαθιστά, όμως ακόμα και έτσι, χάρη στην εκτεταμένη χρήση ελαφριών υλικών, καταφέρνει να είναι έως και 100 κιλά ελαφρύτερη από αυτό. Η νέα σχεδίαση του πλαισίου, το χαμηλό κέντρο βάρους, η ομοιόμορφη κατανομή βάρους και ένα ελαφρύ αμάξωμα με εξαιρετική στρεπτική ακαμψία προσφέρουν μία εξαιρετική δυναμική συμπεριφορά με άνεση στα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, κάτι για το οποίο φημίζεται η BMW Σειρά 5. Διάφορες επιλογές πλαισίου όπως το Integral Active Steering, που μπορεί τώρα να συνδυαστεί με το ευφυές xDrive all-wheel drive, ενισχύουν το συνολικό πακέτο που σχεδιάστηκε για να εδραιώσει τη BMW Σειρά 5 στην κορυφή της κατηγορίας της. Ο συντελεστής οπισθέλκουσας της νέας BMW Σειράς 5 Sedan μήκους 4.935 mm (Cd = 0,22 στην πιο αποδοτική τιμή του) εγκαινιάζει νέο πρότυπο στην κατηγορία. Ενώ όσον αφορά στο σύστημα πέδησης, η BMW εξοπλίζει τη νέα 5-Series με τετραπίστονες δαγκάνες εμπρός και μονοπίστονες πίσω ενώ οι δίσκοι είναι φυσικά αεριζόμενοι.

Προχωρώντας στο εσωτερικό, βλέπουμε ότι η BMW εξόπλισε τη νέα 5άρα με την τελευταία έκδοση του iDrive συστήματος ψυχαγωγίας και ενημέρωσης που κάνει χρήση μίας μεγάλης οθόνης αφής 10.25 ιντσών και επιτρέπει τον χειρισμό του συστήματος με την φωνή, χειρονομίες ή συμβατικά, αγγίζοντας την οθόνη. Επίσης, η Γερμανική εταιρία τοποθέτησε την τελευταία έκδοση του Head-Up Display της. Αυτό έχει κατά 70% μεγαλύτερη επιφάνεια προβολής και παρέχει πληροφορίες για τη σήμανση στο δρόμο, ραδιοφωνικούς σταθμούς, οδηγίες για την πλοήγηση και διάφορες προειδοποιήσεις από τα συστήματα υποβοήθησης.

Το επόμενο βήμα για την αυτοματοποιημένη οδήγηση. 

Μιας που αναφέραμε αυτά, είναι σαφές ότι με τη νέα 5-Series, η BMW κάνει ένα ακόμα βήμα προς την αυτόνομη οδήγηση. Εκτός από τα συστήματα που έχουμε συνηθίσει να βρίσκουμε στα σύγχρονα αυτοκίνητα, η BMW διαθέτει μία μεγάλη ποικιλία συστημάτων υποστήριξης – όχι μόνο για τις κρίσιμες στιγμές αλλά και για λιγότερο απαιτητικές περιπτώσεις, όπως μποτιλιαρίσματα, κυκλοφοριακές ανασχέσεις και μονότονες ευθείες στον αυτοκινητόδρομο. Εφοδιάζεται στάνταρ με μία στερεοσκοπική κάμερα που συνεργάζεται με προαιρετικούς αισθητήρες ραντάρ και υπερήχων για την παρακολούθηση της περιοχής γύρω από το αυτοκίνητο.

Νέα χαρακτηριστικά της BMW Σειράς 5 – πέρα την υποστήριξη αποφυγής εμποδίου και την προειδοποίηση διασταυρούμενης κυκλοφορίας – είναι τα Lane Change Assistant και Lane keeping assistant με ενεργή προστασία από πλευρική σύγκρουση προεραιτικά αυτά. Το τελευταίο παρακολουθεί τις σημάνσεις των λωρίδων και την περιοχή γύρω από το αυτοκίνητο και βοηθά ενεργά τον οδηγό στην αποφυγή επικείμενων συγκρούσεων με διορθωτικές παρεμβάσεις του συστήματος διεύθυνσης.

Μεταξύ αυτών είναι η υιοθέτηση ορίων ταχύτητας που το προαιρετικό Intelligent Speed Assist μεταδίδει στο σύστημα cruise control (ο οδηγός μπορεί να ρυθμίζει αυτή την τιμή κατά +/– 15 km/h). Με ταχύτητες από 0 στα 210 km/h, το αυτοκίνητο μπορεί να αναλαμβάνει τον έλεγχο του γκαζιού και του φρένου και τους ελιγμούς διεύθυνσης, ανάλογα με τις επιθυμίες του οδηγού, για ακόμα πιο ξεκούραστη οδήγηση. Το ευφυές Auto Start Stop προσαρμόζει τώρα την απόκρισή της στη διαδρομή και τις συνθήκες οδικής κυκλοφορίας, αυξάνοντας τα επίπεδα οδηγικής άνεσης.

Τα επίπεδα άνεσης στην καμπίνα μεγιστοποιούνται με περισσότερους αποθηκευτικούς χώρους, αυξημένο χώρο για τα πόδια των πίσω επιβατών, και καθίσματα comfort με λειτουργία μασάζ, αλλά και καινοτόμες λειτουργίες μέσω αισθητήρων αφής και σύστημα κλιματισμού τεσσάρων ζωνών με ιονισμό και διακριτικό αρωματισμό. Ειδική τεχνολογία καλυμμάτων κινητήρα Synergy Thermoacoustic Capsule (SYNTAK), μονωτικά κρύσταλλα παρμπρίζ και ακουστική επένδυση οροφής μειώνουν ακόμα περισσότερο τα επίπεδα θορύβων στην καμπίνα. Όλες οι εκδόσεις προβολέων που παραγγέλνονται για τη BMW Σειρά 5 Sedan συνοδεύονται από τεχνολογία LED στάνταρ. Προαιρετικά, διατίθενται Προσαρμοζόμενοι Προβολείς LED (Adaptive LED) με προσαρμοζόμενη κατανομή δέσμης φωτός, και αντιθαμβωτική μεγάλη σκάλα BMW Selective Beam με εμβέλεια έως 500 m.

Προηγμένη σύνδεση ανθρώπου, μηχανής και περιβάλλοντος.

Η νέα BMW Σειρά 5 προσφέρει επίσης μία ακαταμάχητη πρόταση στον τομέα της συνδεσιμότητας. Προηγμένες λειτουργίες του BMW ConnectedDrive συνδυάζονται με νέες υπηρεσίες που προσφέρουν στους χρήστες πρόσθετη άνεση με οικονομία χρόνου. Παράδειγμα, η νέα τεχνολογία ParkNow για ψηφιακή κράτηση και πληρωμή χώρου στάθμευσης, η λειτουργία ευφυούς αναζήτησης χώρου στάθμευσης On-Street Parking Information και το προαιρετικό Parking Assistant, που ανιχνεύει άδεια σημεία στάθμευσης και παρκάρει αυτόματα το όχημα. Επιπλέον, η υπηρεσία Microsoft Exchange επιτρέπει τώρα στους χρήστες Microsoft Office 365 να συγχρονίζουν email, καταχωρήσεις ημερολογίου και επαφές και να τα επεξεργάζονται μέσα στο αυτοκίνητο.

Επίσης, με το προαιρετικό σύστημα Remote Parking, η BMW Σειρά 5 Sedan μπορεί να ελίσσεται ακόμα και στους στενότερους χώρους στάθμευσης μέσω του τηλεχειριστηρίου στο κλειδί. Η ενσωμάτωση smartphone έχει βελτιωθεί – από το Apple CarPlay (που για πρώτη φορά σε κατασκευάστρια αυτοκινήτων, έχει ενσωματωθεί πλήρως ασύρματα), μέχρι επαγωγική φόρτιση τηλεφώνου και το WiFi hotspot για μέχρι επτά συσκευές.

Με λίγα λόγια η νέα BMW Σειρά 5 προσφέρει υψηλού επιπέδου τεχνολογία, είναι αθόρυβοι με σταθερότητα στο δρόμο και απολαυστικό οδήγημα με ξεκούραστη θέση οδήγησης αλλά και άνεσης στους επιβάτες και βελτιωμένη οδική συμπεριφορά.

Χρυσόστομος Κυλίλης