Μπροστά σταθερά ο Magalhães

46

Ο Bruno Magalhães, χρησιμοποίησε την εμπειρία του για να ολοκληρώσει την δεύτερη μέρα του Ράλι Ακρόπολις EKO στην πρώτη θέση, καθώς οι στενοί αντίπαλοι του όπως ο Alexey Lukyanuk και ο Evyind Brynildsen χτυπήθηκαν από προβλήματα.

Το σκηνικό στις δύσκολες ειδικές και η υψηλή φθορά των ελαστικών σήμαινε την εξισορρόπηση της ταχύτητας με ασφάλεια, ένας συμβιβασμός που επιτεύχθηκε τέλεια από τον Magalhães με το SEAJETS Skoda Fabia R5 που κέρδισε την δεύτερη και Τρίτη ειδική του πρωινού χωρίς να αναλάβει καθόλου ρίσκα για να δημιουργήσει ένα προβάδισμα 53,7s, το οποίο επέκτεινε στο 1m04.7s μέχρι το τέλος της ημέρας.

Ο πιλότος της MOL Racing Team, Norbert Herczig, είναι πλέον ένας ισχυρός δεύτερος συνολικά, αφού η μάχη του με τον Grzegorz Grzyb αποφασίστηκε υπέρ του πρώτου. Μια αριστερή παρακέντηση για τον Grzyb έριξε τον κύριο άνθρωπο της Rufa Sport τρία λεπτά πίσω στην τελική ειδική της μέρας, προωθώντας τον συμπατριώτη του Hubert Ptaszek στην χαμηλότερη θέση του βάθρου.

Παρά το γεγονός ότι πέρασε καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας τη δύσκολη αποστολή να σκουπίζει τις ειδικές ως πρώτο αυτοκίνητο στο δρόμο, ο Σίμος Γαλαταριώτης ανέβηκε από την δέκατη θέση στην τέταρτη, αν και ο Νορβηγός Brynildsen ανέκαμψε στην Πέμπτη θέση μειώνοντας την διαφορά τους στα +46,8 με τέσσερεις ειδικές να απομένουν την Κυριακή.

Παρά την απώλεια χρόνου 3m30.5s στην SS8, τελευταία ειδική της ημέρας, ο Grzyb βρέθηκε στην έκτη θέση συνολικά, μπροστά από τον έλληνα οδηγό Jourdan Serderidis στην έβδομη θέση. Ο Paulo Nobre κράτησε το αυτοκίνητό του στο δρόμο και βρίσκεται στην όγδοη θέση, μόνο 12,1 δευτερόλεπτα πίσω από τον Σερδερίδη.

Ο πρωταθλητής κατηγορίας ERC2 Tibor Érdi Jr όχι μόνο οδηγεί την κατηγορία παραγωγής, αλλά κατέχει επίσης την ένατη θέση γενικής, ενώ το Mitsubishi Lancer Evolution X αντιμετωπίζει καλά τους ακατέργαστους δρόμους του Ράλι Ακρόπολης.

Ο Orhan Avcioğlu στρογγυλεύει στην κορυφαία δέκατη θέση αντιμετωπίζοντας θαυμάσια το πρόβλημα με σπασμένη ανάρτηση που οδήγησε το αυτοκίνητό του “γερός σαν μπάλα ping-pong”.

Ο Alexey Lukyanuk ξεκίνησε την δεύτερη μέρα στην κορυφή έχοντας προβάδισμα 33,5 δευτερόλεπτα με πρωταγωνιστή τον πλησιέστερο αμφισβητία Eyvind Brynildsen. Αν και επέκτεινε το προβάδισμά του με άλλα 0,2 δευτερόλεπτα στην SS3, αποχώρησε στην επόμενη ειδική λίγο αργότερα.

Παρά την προσεκτική του οδήγηση, ο Lukyanuk χτύπησε ένα βράχο μέσα σε μια στροφή, σπάζοντας την ανάρτηση του και τον αριστερό άξονα κίνησης μπροστά. Αν και έφτασε στην γραμμή τερματισμού στο Δροσοχώρι, έχασε σχεδόν 20 λεπτά και επέλεξε να πάει κατευθείαν στο σέρβις, ελπίζοντας να επισκευάσει το αυτοκίνητό του για μια επιστροφή στον αγώνα αύριο.

“Στην αρχή της δεύτερης ειδικής σήμερα ήμασταν πραγματικά σε προσεκτικό ρυθμό, εξοικονομώντας τα ελαστικά και οδηγώντας πολύ προσεκτικά”, δήλωσε ο Λουκιανούκ.

“Κάπου μέσα υπήρχε μια πέτρα και δεν την είδα. Ήταν μετά από μια βουνοκορφή. Είχαμε ένα χτύπημα στο μπροστινό αριστερό μέρος και δυστυχώς  σπάσαμε το βραχίονα ανάρτησης και ο τροχός άνοιξε. Πρέπει να σταματήσουμε να το επιδιορθώσουμε. Κακή τύχη πάλι. ”

“Θα προσπαθήσουμε να ελέγξουμε το αυτοκίνητο και να συνεχίσουμε αύριο για να προσπαθήσουμε να σημειώσουμε μερικά σημεία.”

Αυτό θα έπρεπε να είχε δώσει στον Brynildsen την πρώτη θέση, αλλά έχασε επίσης αρκετά λεπτά ταυτόχρονα με το Lukyanuk που υπέστη τα δικά του δράματα αφού σταμάτησε να αλλάξει μια παρακέντηση ελαστικού. Η ενδοεπικοινωνία του απέτυχε αμέσως μετά, αναγκάζοντας τον συνοδηγό Veronica Engan να χρησιμοποιήσει τα σήματα των χεριών μέχρι το μεσημέρι όταν το σύστημα αντιγράφων ασφαλείας του τηλεφώνου απέτυχε να λειτουργήσει.

Ο Bruno Magalhães κληρονόμησε το προβάδισμα στη συνέχεια, λαμβάνοντας μια στρατηγική απόφαση να οδηγήσει με μεγάλη προσοχή.

“Αυτό είναι μόνο για την επιβίωση. Είναι τρελός σήμερα το πρωί, δεν έχω δει ποτέ στα στάδια της ζωής μου σαν αυτό », δήλωσε ο οδηγός της ARC Sport ŠKODA Fabia R5 στο ERC Radio μετά από την SS5.

“Είναι απίστευτο, το πέρασμα από την δεύτερη ειδική όταν αρχίσα να βλέπω τις μεγάλες πέτρες και τα βράχια παντού στο δρόμο, μερικές φορές σταματούσα για να περάσω στην άλλη πλευρά. Είναι μια στρατηγική που την ακολούθησα σταθερά δεν πήρα καθόλου ρίσκα. ”

Το πρώτο πέρασμα από την ειδική στο Δροσοχώρι ήταν πολύ τιμωρητικό, καθώς πολλοί οδηγοί αντιμετώπισαν προβλήματα. Ο Wevers Nordgren, οδηγός της Wevers Sport, βρισκόταν στο στόχο για ένα τερματισμό στο βάθρο, αλλά όταν μια παρακέντηση στην SS3 τον ανάγκασε να χρησιμοποίησει ένα από τα δύο ανταλλακτικά του,που έπρεπε να ταιριάζει με τα μαλακά σύνθετα ελαστικά στην Fabia. Αυτά τα καλύμματα στα ελαστικά έσβηναν γρήγορα στη ζέστη, και τα δύο τρύπησαν στην συνέχεια και τον άφηναν ανίκανο να συνεχίσει πέρα ​​από την SS4.

Ο Γιούρι Πρωτάσοφ ήταν στην επόμενη θέση για την κατάκτηση του βάθρου στο δικό του Fabia, αλλά έχασε 3m29.7s όταν σταμάτησε να αλλάξει μια παρακέντηση ελαστικού στο καταστροφικό Δροσοχώρι. Έπεσε αρχικά στη θέση 13, στη συνέχεια αποσύρθηκε συνολικά από τον αγώνα με ένα σπασμένο ψυγείο μετά το σέρβις το μεσημέρι.

Παρόλο που το Δροσοχώρι είναι πασίγνωστος για τη φήμη του να καταστρέφει τα ελαστικά του, δεν ήταν η μοναδική ειδική για να προκαλέσει προβλήματα στους ανταγωνιστές του ERC. Το απογευματινό πέρασμα από τη νέα Άμφισσα ανακόπηκε από μια κόκκινη σημαία όταν ο Albert von Thurn und Taxis χτύπησε ένα βράχο, σπάζοντας το κιβώτιο ταχυτήτων και την ανάρτηση ενώ ταυτόχρονα μπλόκαρε την ειδική. Τόσο ο ίδιος όσο και ο συνοδηγός του Frank Christian δεν έπαθαν τίποτα, αλλά αναγκάστηκαν να αποσυρθούν επιτόπου.

Ο Αλέξανδρος Τσουλοφτάς ήταν κλειδωμένος σε μια μάχη για την πέμπτη θέση με το Σίμο Γαλαταριώτη, αλλά ένας σπασμένος κινητήριος άξονας στο απογευματινό πέρασα από το Δροσοχώρι  τον έθεσε εκτός μάχης με το Citroën DS3 R5 Eni.

Ο Grzegorz Grzyb κρατούσε τη δεύτερη θέση για το μεγάλο μέρος του Σαββατοκύριακου, αν και υποβιβάστηκε στην τρίτη θέση από το νικητή της ειδικής Norbert Herczig στο δεύτερο πέρασμα του από το Δροσοχώρι. Μια μπροστινή αριστερή παρακέντηση στην SS8 κόστισε τον Grzyb 3m18.5s σε σύγκριση με τον Herczig της MOL Racing Team και τον έριξε στην έκτη θέση.

Ο Hubert Ptaszek κατέχει πλέον την τρίτη θέση, παρά την παρακέντηση στο Δροσοχώρι, πριν από τον Γαλαταριώτη στην τέταρτη θέση, που είχε ένα γύρισμα στην τελευταία ειδική διαδρομή της ημέρας.

Ο Łukasz Habaj τη δεύτερη μέρα είχε μιά δεύτερη αποχώρηση σε τόσες μέρες. Το πλήρωμα του είχε εργαστεί ακούραστα μέχρι τις 02:00 το βράδυ της Παρασκευής για να φτιάξει το κατεστραμμένο αυτοκίνητό του, αλλά ένας σπασμένος τροχός στην τελική δοκιμή του Παλαιοχωρίου-Μεντενίτσα έμεινε αντιμέτωπος με μια νέα επανεκκίνηση την Κυριακή.

Ο Tibor Érdi Jr συνεχίζει να ηγείται της κατηγορίας ERC2 του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλι, αυξάνοντας τη διαφορά του σε σχέση με τον Juan Carlos Alonso.

Με το γνωστό του Mitsubishi Lancer Evolution X, ο Érdi Jr κατέκτησε τη δύσκολη ισορροπία μεταξύ ταχύτητας και προσοχής ενάντια σε ζημιές από την τραχιά επιφάνεια στο Δροσοχώρι. Πέρυσι κέρδισε 36 πόντους με τον Alonso με τις δύο νίκες του, παρόλο που ο Alonso επέστρεψε 9,9 δευτερόλεπτα πίσω και στα δύο περάσματα του  από την διαδρομή Παλαιοχωρίου-Μεντενίτσα.

Ο Alonso είναι τώρα 51,1 δευτερόλεπτα πίσω από τον Érdi στο σχεδόν ταυτόσημο Lancer Evo X με τέσσερεις ειδικές να απομένουν για την ολοκλήρωση του αγώνα.

Ο Σεργκέι Ρεμενίκ κατέκτησε την τελική θέση στο βάθρο στην ERC2 παρά το χτύπημα ενός βράχου και την παραλαβή μιας παρακέντησης στο πρωινό πέρασμα του από το Δροσοχώρι. Η θέση του απειλήθηκε αμέσως μετά από τον οδηγό του Q8 Oils Rally Team, Πέτρο Παντελή, που ήταν μόλις 0,2 δευτερόλεπτα πίσω από το Remennik μετά από την SS4.

Οι ελπίδες του για φινίρισμα στο βάθρο είχαν τεθεί πίσω από πρόβλημα αντλίας καυσίμου αργά το απόγευμα του Σαββάτου. Εξακολουθεί να κατέχει την τέταρτη θέση, αλλά τώρα έχει πέσει πίσω στο 16,9 με τον Remennik, ο οποίος υπέστη επίσης παρακέντηση κατά τη διάρκεια της SS4.

Ο Melegari δεν βρισκόταν πολύ πίσω από τη μάχη με το βάθρο, αλλά υπέφερε επίσης με πρόβλημα αντλίας καυσίμου, αυτή τη φορά στην SS6. Αναγκάστηκε να σταματήσει στα μέσα της ειδικής όπου πέταξε οκτώ λεπτά στη διαδικασία και έμεινε πέμπτος.

Ο Βασίλης Δρυμούσης ήλπιζε να επανεκκινήσει μετά την αποχώρησή του αργά την Παρασκευή, αλλά δεν κατάφερε να φτάσει στις ειδικές του Σαββάτου.

Ο Amittrajit Ghosh βρίσκεται σε απόσταση τεσσάρων ειδικών από μια νίκη στην κατηγορία ERC3 του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Ο Ινδός νεοφερμένος οδηγός ξεκίνησε τη δεύτερη μέρα στην τρίτη θέση, 20,2 δευτερόλεπτα πίσω από τον Artur Muradian. Αυτός σύντομα έγινε δεύτερος όταν ο τοπικός οδηγός Χρυσόστομος Καρέλλης αναγκάστηκε να αποσυρθεί με το Citroën DS3 R3T.

Στη συνέχεια, ο Ghosh μετακινήθηκε στην πρώτη θέση όταν οι βίδες του τροχού του Muradian έφυγαν σε μια στροφή στην SS5.

“Όλος ο σχεδιασμός για τον αγώνα δεν ήταν να πάρουμε τους κινδύνους, αλλά να οδηγήσουμε με αξιοπρεπή ρυθμό, οπότε με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι είμαστε μόλις 2 δευτερόλεπτα από το ταχύτερο στην SS3”, δήλωσε ο Ghosh.

Η Emma Falcón μετακόμισε στη δεύτερη θέση στην ERC3. Ο Muradian θα ξεκινήσει ξανά στην τρίτη θέση για το αυριανό τρίτο σκέλος, υπό την προϋπόθεση ότι το αυτοκίνητό του θα περάσει τον επαναπροσληπτικό έλεγχο, ενώ ο Karellis θα επανέλθει στην τέταρτη θέση, εάν το αυτοκίνητό του σταθεροποιηθεί και να είναι πάλι την Κυριακή το πρωί έτοιμο.