Χάνει η Κύπρος το Cyprus Sunshine Cup

53

Ορατό είναι το ενδεχόμενο να χάσει η Κύπρος την περίοπτη θέση που κατέχει στο πρόγραμμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, όσον αφορά στο Mountain Bike.

Και αυτό διότι βάσει των νέων κριτηρίων επιχορήγησης αθλητικών διοργανώσεων του Υφυπουργείου Τουρισμού, το Cyprus Sunshine Cup, ένας από τους πιο σημαντικούς αγώνες Mountain Bike στον κόσμο, χάνει το μεγαλύτερο μέρος της επιδότησής του, κάτι που καθιστά αδύνατη τη συνέχιση της διεξαγωγής του.

Το Υφυπουργείο έχει εισάγει μια φόρμουλα η οποία προσμετράει βασικά τον αριθμό αφίξεων που φέρνει ένας αγώνας, υπολογίζοντας έτσι αυτόματα την επιδότηση του.

Το Cyprus Sunshine Cup δεν φέρνει πάνω από 150 – 200 αθλητές, ωστόσο, πρόκειται για πρωτοκλασάτα ονόματα, χρυσούς Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές κόσμου, η παρουσία των οποίων εμμέσως διαφημίζει την Κύπρο ως ποδηλατικό προορισμό.

Ο αγώνας αποτέλεσε για δύο δεκαετίες ακρογωνιαίο λίθο στην ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού στο νησί, ένα από τα πρώτα μέρη στον κόσμο που επένδυσαν στην ορεινή ποδηλασία, η οποία μπήκε στο Ολυμπιακό πρόγραμμα το 1996.

Το Cyprus Sunshine Cup διοργανώθηκε πρώτη φορά το 1997 και ήταν επίσης ένας από τους κυριότερους λόγους που η Κύπρος εκπροσωπήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες τρεις φορές στις τέσσερις τελευταίες διοργανώσεις και όπως όλα δείχνουν θα εκπροσωπηθεί και στο Τόκυο 2020.

Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες καθώς εάν το Υφυπουργείο Τουρισμού δεν δει με άλλο φακό το Cyprus Sunshine Cup τότε ο αγώνας του 2020, που είναι προγραμματισμένος για το Φεβρουάριο, δεν θα μπορέσει να διεξαχθεί στη βαθμίδα Hors Class (την υψηλότερη της UCI) με αποτέλεσμα τα κορυφαία ονόματα του ποδηλάτου, που κάθε χρόνο έρχονται στην Κύπρο, να αναζητήσουν άλλους προορισμούς στη Μεσόγειο.

Τη θέση της Κύπρου στο καλεντάρι διεκδικούν μεγάλες χώρες όπως Τουρκία, Ισπανία και Ισραήλ που επενδύουν εκατομμύρια στην ποδηλασία.

ΠΗΓΗ: Tothemaonline