Χώρισαν οι δρόμοι Ron Dennis και McLaren μετά από 37 χρόνια κοινής πορείας

41
Ron Dennis.

Ο Ron Dennis και η McLaren μετά από 37 χρόνια κοινής πορείας αποφάσισαν να χωρίσουν τους δρόμους τους.

Όπως ανακοίνωσε η McLaren, ο Dennis συμφώνησε με τους υπόλοιπους μετόχους της εταιρίας να πουλήσει το μερίδιό των μετοχών του (25%) τόσο στην McLaren Technology Group όσο και στην McLaren Automotive.

Η McLaren θα δημιουργήσει μια νέα εταιρία, το McLaren Group, το οποίο θα έχει κάτω από την ομπρέλα του τόσο την McLaren Automotive όσο και την McLaren Technology Group. Η Bahrain Mumtalakat Holding Company και το TAG Group θα παραμείνουν οι μεγαλύτεροι μέτοχοι του McLaren Group, ενώ ο Shaikh Mohammed bin Essa Al Khalifa θα γίνει ο νέος πρόεδρος της εταιρίας, μιας και ο 70χρονος Dennis θα παραιτηθεί από την θέση του προέδρου των McLaren Technology Group και McLaren Automotive, ενώ θα συνεχίσει την καριέρα του ως σύμβουλος και επιχειρηματίας.

Σε δηλώσεις που έχει κάνει ο Dennis ανάφερε:  «Είμαι στην ευχάριστη θέση που έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με τους συναδέλφους μετόχους στην McLaren. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα αίσιο τέλος για το χρόνο μου στη McLaren, και θα μου επιτρέψει να επικεντρωθώ σε άλλα συμφέροντά μου»  να συμπληρώσει

«Πάντα έλεγα ότι τα 37 μου χρόνια στο Woking θα πρέπει να θεωρείται ως κεφάλαιο στο βιβλίο της McLaren, και εύχομαι κάθε επιτυχία της McLaren, καθώς αναλαμβάνει την ιστορία προς τα εμπρός.

«Εύχομαι  στην McLaren ότι το καλύτερο, και στέλνω τις μεγαλύτερες ευχαριστίες μου και τις καλύτερες μου ευχές στους συναδέλφους μου σε όλες τις γωνιές της δραστηριότητάς της, και σε κάθε επίπεδο της ιεραρχίας. Πραγματικά, είναι το καλύτερο από τα καλύτερα. Και, επίσης χρηματοδοτούνται για να πετύχουν και να αναπτυχθούν, και οδηγούνται από μια φιλόδοξη ομάδα διαχείρισης, η McLaren βρίσκεται σε ιδανική θέση έτοιμη να αξιοποιήσει τις επιτυχίες που είμαι πολύ περήφανος που έχω συμβάλει στην κατά το χρόνο μου παρουσία οδηγώντας μια τέτοια μεγάλη βρετανική ομάδα εταιρειών.»

Η αποχώρηση του Ros Dennis θα οδηγήσει τα δύο σκέλη της εταιρείας που συνδυάζονται σε μία ενιαία δομή του Ομίλου McLaren.

O Dennis, ο οποίος συμπλήρωσε νωρίτερα αυτό το μήνα τα 70 χρόνια του, θυμίζουμε ότι τέθηκε σε άδεια από το ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου της MTG τον περασμένο Νοέμβριο μετά από οξεία δικαστική διαμάχη με τους συναδέλφους τους μετόχους. Δεδομένου ότι παραιτήθηκε από Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MTG έχει ενταχθεί στην Συμβουλευτική Επιτροπή Καινοτομίας στο Υπουργείο Άμυνας, η οποία είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στις αμυντικές δραστηριότητες.

Ο Dennis όλα αυτά τα χρόνια έχει απολαύσει μια σειρά από επιτυχίες ως επικεφαλής της ομάδας της McLaren μεταξύ των ετών 1981 και του 2009, η ομάδα του κέρδισε 10 πρωταθλήματα οδηγών και επτά Κατασκευαστών.

Είναι, επίσης, αποδεδειγμένο ότι πιστώνεται για την άφιξη και την ανάδειξη του Λιούις Χάμιλτον στην F1.

Μαχητικός, σχολαστικός και εξαιρετικά σεβαστώς, ο Dennis θα μπορούσε επίσης να είναι μια διχαστική φιγούρα στο εσωτερικό του αθλήματος. Δύο χρόνια μετά το σκάνδαλο Spygate του 2007, που είχε ως αποτέλεσμα η McLaren να δεχθεί πρόστιμο $100 χιλιάδες, ο Dennis βρισκόταν ως επικεφαλής της ομάδας, που αντικαταστάθηκε από τον Martin Whitmarsh.

Ο Dennis επέστρεψε ως Διευθύνων Σύμβουλος το 2014 και επέβλεψε την αναδιάρθρωση της διαχείρισης που είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση του διαδόχου του.

Αλλά παραιτήθηκε από το ρόλο του ως McLaren πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τον περασμένο Νοέμβριο όπως προαναφέραμε με μια σειρά δικαστικών διαδικασιών και αντιπαραθέσεων με τους Ojjeh και Mumtalakat.