Διπλός νικητής ο Pepe López

60

Ο Pepe López σημείωσε τη παρθενική νίκη του στο FIA Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλι κερδίζωντας τον ασφάλτινο 2ο γύρο της χρονιάς στις Κανάριες Νήσους και έδειξε την ποιότητα των αστέρων του ERC1 Junior σε αυτοκίνητα R5, με τον Chris Ingram να κατακτά τη δεύτερη θέση.

Εκεί που αναμενόταν ότι θα είχαμε μια συναρπαστική μάχη μεταξύ του López και του ηγέτη Alexey Lukyanuk, που είχαν κερδίσει από τέσσερις ειδικές την Παρασκευή και είχε ένα ελαφρύ προβάδισμα.

Ήρθαν τα πάνω κάτω και η μονομαχία τους τελείωσε στην σημερινή πρώτη ειδική καθώς ο López πέτυχε τη Πέμπτη του νίκη σε ειδική και ο Lukyanuk σε μιά εσωτερική στροφή έσπασε τον μπροστινό αριστερό τροχό και την ανάρτηση. Η ζημιά ήταν μεγάλη και δεν μπορούσε να διορθωθεί και αποχώρησαν από τον αγώνα

Από εκεί και πέρα, ο López διαχειρίστηκε με επιμέλεια την διαφορά και έγινε ο πρώτος Ισπανός νικητής ενός γύρου ERC από τον Enrique García Ojeda το 2007. Η απόφαση του López να μειώσει ρυθμό ώστε με ασφάλεια να πάρει τη νίκη, επέτρεψε στον κορυφαίο οδηγό Ingram της Toksport WRT να κλείσει ελαφρώς την διαφορά που έδεινε ξέφρενη μάχη για την θέση στο βάθρο .

Ο Ingram και ο διπλός πρωταθλητής του Junior ERC Marijan Griebel είχαν ξεκινήσει την τελευταία μέρα του Rally Islas Canarias με μια πολύ μικρή διαφορά και κυνήγησαν με πάθος τη δεύτερη θέση, αλλά ο Γερμανός οδηγός έπεσε πίσω από τα clutches του Iván Ares και Norbert Herczig, εισερχόμενος στην SS14..

Οι ελπίδες του Griebel για το χαμηλότερο σκαλί στο βάθρο εξατμίστηκαν όταν πήρε μια παρακέντηση στην ειδική του Galdar, όπου στο τέλος πέταξε σχεδόν δύο λεπτά, γεγονός που τον έριξε από τρίτο ένατο. Ο αδελφός του Baumschlager Rallye & Racing Norbert Herczig υπέστη επίσης μια παρακέντηση στην ίδια ειδική, αν και κατάφερε πολύ καλύτερα να χάσει μόνο 20s.

Ο Ares είχε υποστεί μια παρόμοια μοίρα με τον Griebel και τον Herczig  μια ειδική νωρίτερα, αλλά έχασε λιγότερο χρόνο, πέφτοντας από τέταρτος έβδομος.

Αυτό άνοιξε την πόρτα για τον νικητή της πρεμιέρας στις Αζόρες Łukasz Habaj που κέρδισε τις δύο τελευταίες ειδικές του αγώνα να καταλάβει την τελική θέση στο βάθρο. Ο Pierre-Louis Loubet της ομάδας της OSCARO είχε επίσης ταλαιπωρηθεί, επειδή  βρέθηκε πίσω μετά από ένα σκασμένο ελαστικό την Παρασκευή και βρισκόταν ακριβώς πίσω από το Habaj την δεύτερη μέρα, εισερχόμενος στην SS16 μόλις 3,1 δευτερόλεπτα από το βάθρο.

Τελικά ο Loubet πίεσε πάρα πολύ σκληρά στην τελευταία ειδική βρέθηκε σε μια τάφρο και χάνοντας περίπου πέντε έως επτά δευτερόλεπτα επέτρεψεν στον Herczig να επανακτήσει την τέταρτη θέση για την MOL Racing Team.

Ο Loubet τερμάτισε τελικά 5ος  και τρίτος στο ERC1 Junior αφήνωντας τον Ares στην έκτη θέση.

Ο υποψήφιος ERC1 Junior José Suárez φαινόταν να τερματίζει έβδομος στην επιστροφή του ERC με τη Rally Team Ισπανία, αλλά τα προβλήματα του κινητήρα του κόστισαν αρκετά λεπτά και τερμάτισε στην 15η θέση.

Αντ ‘αυτού, ο συνεργάτης του Ares, στην Hyundai Motor España, Surhayen Pernía, τερμάτισε έβδομος ακολουθούμενος από τον θρύλο του Ράλι Κανάρια Νησιά Luis Monzón. Ο οδηγός της Auto-Laca Competición τερμάτισε 2,2 δευτερόλεπτα πίσω από τον Pernía στην όγδοη θέση, με την Griebel να βρίσκεται μισό λεπτό πίσω ένατος.

Ο Αυστριακός Niki Mayr-Melnhof, ο οποίος ήταν κάποτε συμπαίκτης με το Albert von Thurn und Taxis σε αγώνες GT, συμπλήρωσε την πρώτη δεκάδα του αγώνα στο ντεμπούτο του στο ERC. Αν δεν είχε μια περιστροφή στην πρώτη σημερινή ειδική ήταν δυνατόν να φτάσει ακόμα καλύτερα, δεδομένου ότι ήταν μπροστά από τον Pernía και το Monzón. Εν τω μεταξύ, ο πρώην συμπαίκτης του από τους αγώνες GT τελείωσε στη P16 μετά από μια καταστροφική με πολλα προβλήματα ημέρα.

Ο Αλέξανδρος Τσουλοφτάς τράβηξε πολύτιμους πόντους για την καμπάνια του πρωταθλήματος ΕΡC1 Junior, ολοκληρώνοντας την τέταρτη θέση στην κατηγορία του, μετατρέποντας την απόδοση χωρίς λάθη στο ντεμπούτο του στην άσφαλτο για να συγκεντρώσει πολύτιμες εμπειρίες και χιλιόμετρα σε ασφάλτινες επιφάνειες.

Η κυρίαρχη πρωταθλήτρια του ERC Ladies Emma Falcón κέρδισε την κλάση και την 5η θέση στην κατηγορία ERC1 Junior.

Ο Alberto Monarri (Abarth Ισπανία – SMC Junior Motorsport) κέρδισε τη νίκη στο Abarth Rally Cup και βραβείο 12.000 ευρώ εξασφαλίζοντας το τρόπαιο του νικητή, κερδίζωντας επίσης την κατηγορία παραγωγής ERC2. 

Ο Ισπανός Carlos David García (Ovrecame Competición) τερμάτισε δεύτερος, με τον Dariusz Poloński (Rallytechnology) να ολοκληρώνει το βάθρο. Ο Florian Bernardi κέρδισε το ERC3, ο Jean-Baptiste Franceschi κέρδισε το ERC3 Junior.

Εκτενέστερη αναφορά για τις άλλες κατηγορίες αργότερα.