Εισαγγελική κλήση στη Ford για τα προβληματικά αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων

7

Τα προβλήματα που δημιούργησαν τα ελαττωματικά αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων DPS6 Powershift της Ford δεν έχουν τέλος. Η Ford έχει έρθει αντιμέτωπη με μηνύσεις,  αγωγές, προστίματα  και αποζημιώσεις που μπορείνα φτάσουν μέχρι τα 4 δις δολάρια, και εκτός του ότι αναγκάστηκε να ανακοινώσει πως θα επιδιορθώσει δωρέας τα προβληματικά αυτόματα κιβώτια της, τον περασμένο Αύγουστο έκανε γνωστό πως επεκτείνει την εγγύηση των επηρεαζόμενων μοντέλων της.

Σήμερα μαθαίνουμε πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει καλέσει σε απολογία την Ford επειδή η εταιρίαγνώρισε για τα προβλήματα των κιβωτίων, προτού τα κυκλοφορήσει στην αγορά. Οι εισαγγελείς έχουν ζητήσει από την Ford να τους παραδώσει όλα τα έγγραφα και e-mails που σχετίζονται με την υπόθεση. Εκπρόσωπος της Ford δήλωσε πως συνεργάζονται με την NHTSA και με τις αρχές για τα θέματα που σχετίζονται με τα DPS6 Powershift αυτόματα κιβώτια.

Να σημειωθεί πως λόγω των προβληματικών κιβωτίων υπήρξαν τουλάχιστον 50 τραυματισμοί, με τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων να παραπονιούνται πως αντιμετώπιζαν προβλήματα κατά την αλλαγή των ταχυτήτων, προβλήματα αξιοπιστίας με αρκετά κιβώτια να σπάνε, προβλήματα επιτάχυνσης, ακούσια επιλογής “νεκράς” όπως και πρόωρη φθορά.

Τα έγγραφα αναφέρουν πως η Ford κάποια στιγμή σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα εντελώς νέο, διαφορετικό κιβώτιο, αλλά το σχέδιο αυτό δεν προχώρησε λόγω του υψηλού κόστους, η Ford το υπολόγισε σε περισσότερα από 3 δισ. δολάρια, κόστος που δεν μπορούσε να γίνει απόσβεση από τα Fiesta και Focus που έχουν μικρό περιθώριο κέρδους, αλλά και επειδή η κατανάλωση καυσίμου των μοντέλων θα αυξανόταν.

ΠΗΓΗ: Detroit Free press