Ελαφρύ προβάδισμα για Teemu Suninen

39

O Teemu Suninen για πρώτη φορά στην αγωνιστική του καριέρα στο Ράλι Σουηδία βρίσκεται επικεφαλής σε ένα αγώνα του WRC, ενώ ο πλησιέστερος αντίπαλος του ο Jari-Matti Latvala και ο πρωτοπόρος στην βαθμολογία οδηγών Sebastien Ogier έχουν τεθεί εκτός μάχης.

Τόσο ο οδηγός της M-Sport, Suninen όσο και ο οδηγός της Toyota Latvala κινήθηκαν πολύ γρήγορα στο πρωινό σκέλος και βρέθηκαν στις κορυφαίες θέσεις πίσω από τον εντυπωσιακό Ott Tanak. Μετά το μεσημέρι και την εξυπηρέτηση συνέχισαν την πρόοδό τους φτάνωντας στην δεύτερη και την πρώτη θέση αντίστοιχα στην ειδική Hof-Finnskog.

Στη συνέχεια ο Suninen ανέβηκε στην πρώτη θέση με τον ταχύτερο χρόνο στην επόμενη ειδική Svullrya, με τον προηγούμενο αρχηγό Ott Tanak να πέφτει περαιτέρω στην τρίτη θέση.

Τα προβλήματα οδήγησαν τους δύο κορυφαίους οδηγούς στην τελευταία σύντομη ειδική Torsby, με τον Latvala να πιέζει λίγο παραπάνω με αποτέλεσμα να κολλήσει σε μια χιονοστιβάδα που τον πήρε σχεδόν 24 λεπτά για να ξεκολλήσει.

Η Toyota επέλεξε να αποσυρθεί από τον αγώνα ο Latvala και να επιστρέψει αύριο σύμφωνα με τους κανονισμούς Rally2, μειώνοντας ουσιαστικά την απώλεια χρόνου σε μόλις επτά λεπτά.

Εν τω μεταξύ, ο Suninen κατάφερε με την ολοκλήρωση της ειδικής του Torsby,που οδήγησε με πρόβλημα στα φώτα του Ford Fiesta να χάσει 11 δευτερόλεπτα πίσω από τον Tanak. Κατάφερε όμως να κρατηθεί στην πρωτοπορία του αγώνα με το χάσμα να είναι μόλις 2,0 δευτερόλεπτα.

Στην 3η θέση ανέβηκε ο Andreas Mikkelsen και ήταν ένας από τους κύριους οδηγούς που δεν είχαν κάποιο πρόβλημα το απόγευμα.

Ο Elfyn Evans είχε ένα γύρισμα στη δεύτερη ειδική, στο πρωινό πέρασμα από το Hof-Finnskog, αλλά κέρδισε δύο από τις τέσσερις ειδικές το απόγευμα για να ανέβει στην τέταρτη θέση γενικής.

Οι Sebastien Ogier και Thierry Neuville, οι δύο κορυφαίοι οδηγοί από το Ράλι Monte Carlo τον περασμένο μήνα ξεκινούσαν στις πρώτες δυό θέσεις στις ειδικές. Ο Ogier στην ειδική Svullrya, κτύπησε σε χιονοστιβάδα που τον έβγαλε εκτός ειδικής. Ο οδηγός της Citroen αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τον αγώνα καθώς έχασε αρκετό χρόνο.

Ο συμπαίκτης του Ogier, Lappi ήταν ένας από τους δικαιούχους και ο ταχύτερος χρόνος που πέτυχε στην τελική ειδική Torsby τον προώθησε από την ένατη θέση στην Πέμπτη με το τέλος της μέρας.

Ο Sebastien Loeb είχε αγωνιστεί ώστε να εγκλιματιστεί στους δρόμους της Σουηδίας όταν επέστρεψε στο χιόνι ακόμα και μετά από έξι χρόνια. Ο ρυθμός του βελτιώθηκε το απόγευμα, καθώς ο ίδιος έθεσε γρήγορους χρόνους πέντε φορές και μεταφέρθηκε στην έκτη θέση από την 10η που ήταν στην αρχή.

Ο Neuville έγινε ο πρώτος οδηγός στο δρόμο μετά την αποχώρηση του Ogier και αγωνίστηκε, διαμαρτυρόμενος για το γεγονός ότι η έλλειψη χιονιού στις ειδικές μετέτρεψε τον αγώνα σε χωμάτινο. Στα δυό περάσματα από το Hof-Finnskog έχασε πολύ χρόνο την πρώτη φορά κτυπώντας σε χιονοστιβάδα, και πάλι όταν γλίστρησε σε μια διασταύρωση λόγω έλλειψης χιονιού.

Ο οδηγός της Hyundai τερμάτισε στη έβδομη θέση με το τέλος της μέρα, με ένα λεπτό και 0,4 πλεονέκτημα σε σχέση με τον Kris Meeke πίσω στην όγδοη θέση.

Ο τρίτος οδηγός της M-Sport Pontus Tidemand, ο οποίος αγωνίστηκε με το πρόβλημα του αισθητήρα γκαζιού το πρωί, βελτίωσε το ρυθμό του κάπως το απόγευμα, αλλά παραμένει ένατος γενικής.

Ο πρωτοπόρος της WRC 2 Ole Christian Veiby συμπληρώνει την κορυφαία δεκάδα σε ένα ιδιωτικό Volkswagen Polo GTI.