Ενθουσιασμένος από τη συμμετοχή του στο Rally Arctic Lapland ο Valtteri Bottas

35

Ο οδηγός της Formula 1 Valtteri Bottas έκανε το ντεμπούτο του στους αγώνες Ράλι το Σαββατοκύριακο 25-26 Ιανουαρίου στο Rally Arctic Lapland με ένα  Ford Fiesta WRC της M-sport.

Ο οδηγός της Mercedes τερμάτισε μάλιστα στην αξιοπρεπέστατη 5η θέση της γενικής κατάταξης και δήλωσε ενθουσιασμένος και έδωσε την υπόσχεση να επιστρέψει γρήγορα στις ειδικές διαδρομές.

Ο αγώνας προσμετρούσε στο Φινλανδικό πρωτάθλημα Ράλι και το AKK- Motorsport η συμμετοχή του Bottas έγινε σε συνεργασία με την φινλανδική κυβερνητική οργάνωση Flying Finn.

Το αυτοκίνητο ήταν προετοιμασμένο από τους μηχανικούς της M-Sport και για συνοδηγό του ο οδηγός της Mercedes-AMG F1 team είχε τον Timo Rautiainen. Μαζί κατάφεραν να κερδίσουν μια ειδική διαδρομή και να τερματίσουν τελικά στην πέμπτη θέση της γενικής κατάταξης.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Bottas έτρεξε σε αγώνα rally και ο επικεφαλής της ομάδας Rich Millener, με την οποία έτρεξε, δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι της M-Sport ήταν πολύ εντυπωσιασμένοι από την οδήγηση του, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Όπως θα περίμενε κανείς με έναν οδηγό της Formula 1, δεν ήταν η ταχύτητα που θα έπρεπε να ανησυχεί κανείς γι ‘αυτόν, αλλά η τεχνική του ανάμεσα στα δέντρα, και ήταν πολύ καλή – πραγματικά φάνηκε να διασκεδάζει με τον εαυτό του. Μία από τις διαφορές που οι μηχανικοί διαπίστωσαν ήταν στο στυλ οδήγησης. Δεν πατούσε τέρμα το γκάζι όλη την ώρα. Μόλις οι οδηγοί του WRC νιώσουν ότι έχουν πρόσφυση, πατάνε τέρμα το γκάζι. Αλλά σε ένα μονοθέσιο της Formula 1 ψάχνεις συνεχώς και αναζητάς την πρόσφυση, και έτσι δεν πατάς πάντα κατευθείαν τέρμα το γκάζι.

Πήγε καλά. Για πρώτο του ράλι να τρέξει με ένα καινούριο WRC αγωνιστικό που δεν είχε οδηγήσει ποτέ πριν, δουλεύοντας με μια ομάδα που δεν γνώριζε και έναν συνοδηγό που επίσης δεν γνώριζε, ο οποίος του διάβαζε σημειώσεις για πρώτη φορά, η πέμπτη θέση δεν είναι ένα κακό αποτέλεσμα στους -30 βαθμούς Κελσίου».

«Ελπίζω να τον δω πίσω στο αυτοκίνητο, είναι καλό για το άθλημα και ενδιαφέρον να δω αυτή την μετάβαση. Αν είχαμε την ευκαιρία, θα θέλαμε να τον φέρνουμε για δοκιμές στη Βρετανία, αλλά το πρόγραμμα του είναι πολύ, πολύ φορτωμένο. Ο Robert Kubica είναι πολύ καλός “πωλητής” του WRC, και είναι πάλι στην F1 φέτος, γι ‘αυτό είμαι σίγουρος ότι θα δούμε κάποιο ενδιαφέρον».

Ο οδηγός της M-Sport, Teemu Suninen, ο οποίος παρακολούθησε την πρόοδο του Bottas παρότι ο ίδιος έτρεχε στο Ράλι του Monte Carlo, πρόσθεσε:

«Θα έλεγα ότι έκανε εξαιρετική δουλειά. Δεν ήταν ο γρηγορότερος οδηγός, αλλά δεν μπορείς να περιμένεις να είναι ο ταχύτερος. Πριν από τον αγώνα είπα ότι ήλπιζα ότι θα μπορούσε να κάνει τον ταχύτερο χρόνο για μια ειδική και το έκανε, οπότε μπορεί να είναι πολύ χαρούμενος. Και είναι καλό το ότι δεν έκανε λάθη ή δεν κόλλησε στα χιόνια».