Επαναρχίζει το WRC με το Ράλι Εσθονίας

25
Andreas Mikkelsen (NOR) and Anders Jaeger (NOR) of Team Hyundai Shell Motorsport perform during the Shell Helix Rally Estonia in Oteppa, Estonia on July 13, 2019. // Jaanus Ree/Red Bull Content Pool // AP-1ZX82CYPD1W11 // Usage for editorial use only //

Ανακοινώθηκε πριν από λίγο το αναθεωρημένο αγωνιστικό ημερολόγιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι για το 2020, που θα επανεκινήσει με το Ράλι Εσθονίας. Θα γίνουν ακόμη πέντε αγώνες μέχρι το τέλος της χρονιάς και έτσι από τους 14 αγώνες που είχε η φετινή χρονιά θα συμπληρωθεί με 8 στο σύνολο.

Μετά από μια διακοπή αρκετών μηνών από τον Μάρτιο μετά το Ράλι Μεξικού λόγω της πανδημίας με τον κορωνοϊό και την ακύρωση σημαντικών αγώνων, η FIA και ο promoter του WRC ανακοίνωσαν ότι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι επιστρεφει στην ενεργό δράση με ένα καινούργιο αγώνα.

2020 FIA World Rally Championship Round 01 Rallye Monte-Carlo 22-26 January 2020 Day 2, Atmosphere, Sebastien Loeb, Daniel Elena, Hyundai i20 Coupe WRC Photographer: Fabien Dufour Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Ο πρώτος αγώνας στην μετά κορωνοϊού εποχή και παράλληλα ο τέταρτος του πρωταθλήματος του 2020, θα είναι αυτός στην Εσθονία με τον συγκεκριμένο αγώνα να  αποτελεί μια νέα προσθήκη στο πρόγραμμα αγώνων και δεν υπήρχε στον αρχικό προγραμματισμό του 2020.

Επιπλέον, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η εν λόγω χώρα της Βαλτικής θα φιλοξενήσει αγώνα του WRC, με την Εσθονία να γίνεται η 33η χώρα που θα διοργανώσει αγώνα από την έναρξη του θεσμού το 1973.

Τα χώματα της Εσθονίας 4-6 Σεπτεμβρίου θα προηγηθούν αυτά της Τουρκίας (24-27 Σεπτεμβρίου), με τον αγώνα στη Γερμανία να γίνεται στις 15-18 Οκτωβρίου, με τους δυο αυτούς αγώνες να πραγματοποιούνται τις ημερομηνίες που είχαν αρχικά ανακοινωθεί. Συνεχίζοντας, στο αναθεωρημένο ημερολόγιο, το Rally Σαρδηνίας μετακινείται στις 29 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου, αφού αναβλήθηκε ο αγώνας τον Ιούνιο εξαιτίας της πανδημίας που προκάλεσε ο Covid-19.

18 Umberto SCANDOLA (ITA), Guido D’AMORE (ITA), Hyundai i20 R5, HYUNDAI MOTORSPORT N, Action during the 2019 European Rally Championship ERC Rally di Roma Capitale, from july 19 to 21, at Fiuggi, Italia – Photo Alexandre Guillaumot / DPPI

Το πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί με την επιστροφή του WRC στην Ιαπωνία, που κλείνει τη σεζόν (19 – 22 Νοεμβρίου), με τη συγκεκριμένη ημερομηνία να παραμένει αμετάβλητη.

Θυμίζουμε ότι πριν από την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού είχαν γίνει τρείς αγώνες το Ράλι Μόντε Κάρλο, το Ράλι Σουηδίας και το Ράλι Μεξικού που ολοκληρώθηκε μια μέρα νωρίτερα.

2020 FIA World Rally Championship / Round 02 / Swedish Rally / February 13-16, 2020 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRT

Στην συνέχεια το πρωτάθλημα διεκόπη, με τη νόσο Covid-19 να είναι η αιτία για να ακυρωθούν οι αγώνες στην Αργεντινή, στην Πορτογαλία, στη Κένυα, στη Φινλανδία, στη Νέα Ζηλανδία και στην Ουαλία.

Επιστροφή λοιπών στην ενεργό δράση και για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι μετά από την Formula 1 και τους άλλους αγώνες των πρωταθλημάτων του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου δημοσίευσε ένα μακροσκελές κείμενο με οδηγίες για την επανέναρξη των αγώνων ράλι. Με βάση αυτό το πρωτόκολο θα πρέπει να ακολουθούνται από όλους τους εμπλεκόμενους οι οδηγίες για περιορισμού των πιθανοτήτων μετάδοσης του κορωνοϊού.

Elfyn Evans (GBR) and Scott Martin (GBR) of Team M-Sport Ford WRT is seen racing during the Shell Helix Rally Estonia in Oteppa, Estonia on July 13, 2019. // Jaanus Ree/Red Bull Content Pool // AP-1ZXHZTQMS1W11 // Usage for editorial use only //

Αυτά τα πρωτόκολλα και οι υγειονομικές οδηγίες θα αφορούν τόσο τους αγώνες ράλι όσο και αναβάσεων που πραγματοποιούνται σε κλειστές ειδικές διαδρομές.

Η FIA στις νέες οδηγίες που έχει δώσει είναι να γίνονται μικρότερες διαδρομές σε μήκος και να επαναλαμβάνονται περισσότερες φορές καθώς με αυτό τον τρόπο μειώνουν τις πιθανότητες εξάπλωσης σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Για να αποφεύγεται ο συνωστισμός στο Services Park  τόσο ο ανεφοδιασμός όσο και η αλλαγή ελαστικών θα γίνονται σε διαφορετικό μέρος ενώ δεν θα υπάρχουν εκδηλώσεις για το κοινό τα λεγόμενα Meet the Crews που πραγματοποιούνταν στο τέλος της κάθε ημέρας του αγώνα.

Oliver Ciesla poses for a portrait during the FIA World Rally Championship 2015 in Coffs Harbour, Australia on September 10, 2015 // Jaanus Ree/Red Bull Content Pool // AP-1JYN6K1RN1W11 // Usage for editorial use only //

“Η σημερινή ανακοίνωση επανεκκίνησης στέλνει ένα σαφές μήνυμα πως το WRC 2020 έπιασε ξανά δουλειά”, δήλωσε ο Oliver CieslaO Promoter συνεργάστηκε ακούραστα με τη FIA, τους αγωνιζόμενους, τις ομάδες και τα υποψήφια ράλι, σε πρωτόγνωρες συνθήκες, ώστε να αναθεωρήσει το ημερολόγιο. Τα σημερινά νέα επιτρέπουν στο WRC να επανεκκινήσει εγκαίρως και να διασφαλίσει μια χρονιά που αξίζει να έχει τη δυναμική ενός παγκόσμιου πρωταθλήματος”.

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Ράλι της FIA, Yves Matton, πρόσθεσε“Είμαι πολύ ευχαριστημένος με την ανακοίνωση του προγράμματος για την επανεκκίνηση του WRC, έπειτα από μήνες δουλειάς που απαιτούσαν μεγάλη ευελιξία από όλες τις πλευρές σε πρωτόγνωρους καιρούς. Με βάση αυτό το πρόγραμμα, θεωρώ πως θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 8 αγώνες φέτος, και αυτό χάρη στη μεγάλη αφοσίωση και το έργο των διοργανωτών”.

“Ως ένας από τους νέους αγώνες, το Ράλι Εσθονίας θα αποτελέσει τον πρώτο αγώνα μετά την επανεκκίνηση τον Σεπτέμβριο και γνωρίζω πως η Εσθονική Ένωση Αυτοκινήτου και η οργανωτική επιτροπή θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, ώστε να διοργανώσουν έναν αγώνα αντάξιο του επιπέδου του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, από μια ήδη ισχυρή βάση. Ακόμη, πολλή δουλειά έχει γίνει από την ACI και τους διοργανωτές του Ράλι Σαρδηνίας, για τον επαναπρογραμματισμό του αγώνα και είμαι χαρούμενος που βρήκαμε ένα χρονικό σημείο που λειτουργεί, στα τέλη Οκτωβρίου. Προφανώς είμαστε απογοητευμένοι για τη μη διεξαγωγή του Ράλι Αργεντινής, ειδικά έπειτα από τη δουλειά που έκαναν οι διοργανωτές, όμως δε μπορούσε να βρεθεί κάποια βιώσιμη λύση όσον αφορά στις μεταφορές που απαιτούνταν για τον αγώνα”.

FIA World Rally Championship 2019 / Round 08 / Rally d’Italia Sardegna / 13-16 June, 2019 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRC

Υπενθυμίζουμε, πως μετά από τους 3 πρώτους αγώνες της χρονιάς (Μόντε Κάρλο, Σουηδία, Μεξικό) στη βαθμολογία Οδηγών προηγείται ο Sebastien Ogier με 62 βαθμούς, έναντι 54 του Elfyn Evans και 49 του Thierry Neuville, ενώ στους Κατασκευαστές προηγείται η Toyota, έναντι των Hyundai και M-Sport Ford αντίστοιχα.