Επεκτείνει το πρόγραμμα ανακύκλωσης αλουμινίου η Jaguar

25

Με τους κατασκευαστές αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο να δείχνουν υποχρεωτικά πλέον ευαισθησία σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας η κάθε μια βρίσκει τον δικό της τομέα στον οποίο θα δραστηριοποιηθεί.

Η Jaguar Land Rover διασφαλίζει ότι το παλιό αλουμίνιο από τα αυτοκίνητα που έχουν διαλυθεί δεν πρόκειται να σπαταλήθει καθώς θα αξιοποηθεί με ένα νέο σύστημα ανακύκλωσης.

Το πρόγραμμα ανακύκλωσης υλικών, συμπεριλαμβανομένου και του αλουμινίου, από οχήματα που έχουν φτάσει στο τέλος του κύκλου ζωής τους φέρει την ονομασία Reality Project.

Το εν λόγω πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά σε μοντέλα προ-παραγωγής της ηλεκτρικής I-Pace, από τις οποίες, βέβαια, έχουν «αφαιρεθεί» με ασφαλή τρόπο οι μπαταρίες, που με τη σειρά τους εισέρχονται έτσι στη δική τους διαδικασία «δεύτερης ζωής». Όπως ανακοινώνει η βρετανική εταιρεία, μόλις τα κομμάτια αλουμινίου διαχωριστούν, τα θρυμματισμένα τμήματα του υλικού εν συνεχεία τήκονται και αναμορφώνονται.

Χρησιμοποιούνται για άμεση χρήση σε νεοσύστατες μηχανές. Η Jaguar είναι γνωστή για την κατασκευή αυτοκινήτων από αλουμίνιο, ξεκινώντας την πρακτική το 2003 με το XJ8. Με το Land Rover η ιστορία αρχίζει ακόμη πιο πριν όταν το αρχικό Σειρά I Land Rover του 1948 είχε σώμα αλουμινίου.

Επί του παρόντος, σε μια δοκιμαστική φάση, αυτή η διαδικασία αρχικά βλέπει τα πρωτότυπα της Jaguar I-Pace, με τις μπαταρίες να αφαιρούνται με ασφάλεια, να αναγεννώνται ως φρέσκα οχήματα.

Πριν όμως τεθεί σε χρήση, το ανακτημένο αλουμίνιο εξετάζεται από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Brunel στο Uxbridge για να διασφαλιστεί ότι πληροί τα απαιτούμενα πρότυπα.

Όταν λειτουργεί με πλήρη ισχύ, η JLR αναφέρει ότι η REALITY αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές CO 2 και επίσης να μειώσει την ποσότητα του αλουμινίου που δημιουργήθηκε πρόσφατα. Αναφέρει επίσης ότι χρησιμοποιεί περίπου 180.000 τόνους του υλικού ετησίως – μόνο ένα κλάσμα των 80 εκατομμυρίων ισχυρισμών που παράγονται κάθε χρόνο.

Η Jaguar αναφέρει πως μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να μειώσει το κατασκευαστικό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδα ανά όχημα κατά 46%.

Από τον Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2019, η εταιρεία έχει χρησιμοποιήσει 300.000 τόνους ανακυκλωμένων μετάλλων.

Ο Gaëlle Guillaume, επικεφαλής του project manager της REALITY στο Jaguar Land Rover, δήλωσε:

«Πάνω από ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα καταστρέφονται σε ατυχήματα στο δρόμο κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και αυτό το πρωτοποριακό έργο προσφέρει μια πραγματική ευκαιρία να δώσουμε σε κάποια τμήματα τους μια “δεύτερη ζωή”. Το αλουμίνιο είναι ένα πολύτιμο υλικό και βασικό στοιχείο της διαδικασίας κατασκευής των μοντέλων μας και ως εκ τούτου είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι η χρήση του είναι όσο το δυνατόν πιο υπεύθυνη», δηλώνουν με έμφαση οι ιθύνοντες της βρετανικής φίρμας με αφορμή την επέκταση του προγράμματος Reality Project.