Επικοινωνεί με το φώς το VW ID.3

8

Το ID.3, είναι το πρώτο μοντέλο από μια σειρά με το οποίο η γερμανική εταιρεία θα κάνει τα βήματα της προς την ηλεκτροκίνηση.

Αναγνωριστικό αυτής της οικογένειας από καθαρά ηλεκτρικά οχήματα θα είναι η εντυπωσιακή δυναμική οδήγηση, ο πρωτοποριακό σχεδιασμό και το πρωτοποριακό ID.

Σύμφωνα δε με την εταιρεία το νέο ID.3 μπορεί να κάνει την οπτική επικοινωνία με τον οδηγό πιό άμεση και συναισθηματική. Πως το πετυχαίνει αυτό; Μέσω του συστήματος “ID.Light Concept”, μια καινοτόμο ιδέα φωτός που υποστηρίζει οπτικά τις λειτουργίες και τις προειδοποιήσεις του οχήματος.

Μια Led λωρίδα που εκτείνεται κατά μήκος του ταμπλό στο εσωτερικό και αλλάζει χρώματα ανάλογα με την τρέχουσα κατάσταση του οχήματος θα υποστηρίζει τον οδηγό οπτικά και θα κάνει την επικοινωνία με το ID.3 πιο συναισθηματική.

Όχι μόνο ο φωνητικός έλεγχος αυτού του αυτοκινήτου υπακούει σε κάθε λέξη, το ID.3 επικοινωνεί επίσης οπτικά με τους επιβάτες του, χάρη στο εντελώς νέο έξυπνο αναγνωριστικό.

Μόλις ο οδηγός εγκατασταθεί στο κάθισμα του ο φωτισμός γίνεται λευκός ως αναγνωριστικό. Τα φωτεινά σήματα στον οδηγό μεταβάλλονται όταν το σύστημα κίνησης του οχήματος είναι ενεργό και διαφοροποιείται ανάλογα η φωτεινή δέσμη και αποκτά διαφορετική ένταση και κατεύθυνση ανάλογα με το σήμα που θέλει να στείλει στον οδηγό.

Γίνεται πράσινο όταν δέχεται εισερχόμενη κλήση, όταν φορτίζει η μπαταρία και όταν ξεκλειδώνει. Κόκκινος ότα πατιέται το πεντάλ φρένου ή όταν θα κλειδώση το αυτοκίνητο. Μπλέ όταν θα ανάψουν οι δείκτες πορείας ή όταν θα αποβιβαστείς από το αυτοκίνητο

Με αυτές τις μεταβολές του φωτισμού ενισχύει τις πληροφορίες που εκδίδονται από τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού και πλοήγησης και τα σήματα υποβολής φρεναρίσματος και εισερχόμενων τηλεφωνικών κλήσεων σε συνδυασμό με το σύστημα πλοήγησης, είναι αναγνωριστικό. Το φως μειώνει το άγχος της οδήγησης στην κυκλοφορία. Αν αναβοσβήνει, συνιστά την αλλαγή της λωρίδας και μπορεί επίσης να προειδοποιήσει τον οδηγό αν το ID.3 βρίσκεται σε λάθος λωρίδα.

Το φως υποστηρίζει επίσης φωνητικό έλεγχο: ανταποκρίνεται στις φωνές των επιβατών οχημάτων στέλνοντας ένα σήμα φωτός. Αυτό υποδεικνύει αν ο βοηθός φωνητικού ελέγχου ανταποκρίνεται στον οδηγό ή στον συνοδηγό.

“Για όλη του την καινοτομία, ID. Το φως λειτουργεί διαισθητικά χρησιμοποιώντας οικεία χρώματα », λέει η Valentina Wilhelm, σχεδιαστής εμπειρίας χρήστη στη Volkswagen. Μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία υποδεικνύεται από το πράσινο χρώμα ενώ μια προειδοποίηση όπως ένας ελιγμός πέδησης υποδεικνύεται με κόκκινο χρώμα. Ενώ στο εξωτερικό, οι προβολείς μιμούνται τις κινήσεις των ματιών, το φως προσδίδει στο εσωτερικό πρόσθετο χαρακτήρα. Σύμφωνα με την κ. Wilhelm: «Αυτή η χρήση του φωτός καθιστά το όχημα περισσότερο «ευδιάκριτο» και είναι ένας πολύ απλός και διαισθητικός τρόπος επικοινωνίας».

Υπενθυμίζουμε ότι το ID.3 δεν είναι ακόμη διαθέσιμο προς πώληση στην Ευρώπη και με την ευκαιρία θα προσφέρεται με τρείς μπαταρίες χωρητικότητας 45KWh, 58KWh και 77KWh οι οποίες με μια πλήρη φόρτιση θα έχουν αυτονομία 330,420 και 550 χλμ αντίστοιχα. Ο ηλεκτροκινητήρας τώρα του νέου ID.3 παράγει 204 ίππους και 310 Nm ροπής. Το μεγάλο του μεταξόνιο των 2.765χλστ. υπόσχεται μια ευρύχωρη καμπίνα ενώ το πόρτμπαγκαζ φτάνει τα 380 λίτρα.