Επτά διαφορετικοί νικητές στους φετινούς αγώνες του ERC FIA 2019

27
02 LUKYANUK Alexey (RUS), Alexey ARNAUTOV (RUS), Citroen C3 R5, SAINTELOC JUNIOR TEAM, action during the 2019 European Rally Championship ERC Cyprus Rally, from september 27 to 29 at Larnaca, Cyprus - Photo Gregory Lenormand / DPPI

Περισσότεροι οδηγοί θα κεδρίζουν βαθμούς στους αγώνες

Μετά από την αλλαγή που αποφάσισε το Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού να ισχύει στις βαθμολογίες των περιφερειακών πρωταθλημάτων της FIA περισσότεροι οδηγοί θα λαμβάνουν βαθμούς και τα πρωταθλήματα θα γίνουν πιο ανταγωνιστικά.

Από τα πρωταθλήματα του 2020 θα βαθμολογούνται οι πρώτοι 15 στην κατάταξη και όχι οι 10 πρώτοι που ισχύοι μέχρι τώρα.

Επιπλέων στους πέντε πρώτους κάθε ημέρας και όχι στους πρώτους επτά σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες θα προσφέρονται και έξτρα βαθμοί μπόνους.

Αυτή η αλλαγή έχει γίνει για να καλύψει το ποσό των βαθμών που μοιράζονται σε κάθε αγώνα και για να  βοηθήσει στην διατηρήση ενώς ανταγωνιστικού πρωταθλήματος μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Οι τροποποιήσεις θα ισχύουν για όλα τα περιφερειακά πρωταθλήματα αγώνων της FIA από το 2020 και εγκρίθηκαν στην τελευταία συνεδρία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού της FI που πραγματοποιήθηκε στην Κολωνία της Γερμανίας στη μόνιμη ιδιωτική συλλογή του Michael Schumacher στο Motorworld στις 4 Οκτωβρίου.

Με το νέο σύστημα βαθμολογία ο νικητής του αγώνα θα εξασφαλίζει 30 βαθμούς και οι υπόλοιποι στην σειρά θα βαθμολογούνται ως ακολούθως. Ο 2ος με 24, ο 3ος  με 21 , ο 4ος με 19, ο 5ος με 17, ο 6ος με 15, ο 7ος  με 13, ο 8ος με 11, ο 9ος με 9 , ο 10ος με 7 , ο 11ος με 5, ο 12ος με 4, ο 13ος με 3 , ο 14ος με 2 και ο 15ος με 1 βαθμό.

Στη νέα  δομή της βαθμολογία οι βαθμοί μπόνους θα είναι 15 στο σύνολο και θα κατανέμονται στους πεντε πρώτους της κάθε ξεχωριστής μέρας ως ακολούθως:

Στο 1ον 5 βαθμοί, στο 2ος 4 βαθμοί στον 3ο 3, στο 4ο 2 και στον 5ον 1 βαθμό. Το σκεπτικό για να προσφερθούν αυτοί οι έξτρα βαθμοί είναι για να δώσουν κίνητρα βαθμολογίας σε οδηγούς που βγαίνουν εκτός αγώνα ώστε να επανέρχονται στην αγωνιστική δράση και να έχουν και βαθμολογικό κίνητρο.

Η επίσημη ιστοσελίδα του ERC ανάλυσε το νέο σύστημα βαθμολογία που θα τεθεί σε ισχύ από το νέο πρωτάθλημα και διαπιστώνει ότι εάν ο κανόνας ανταμείβει τους 15 καλύτερους και όχι τους 10 κορυφαίους της κατάταξης  χωρίς τους έξτρα βαθμούς μπόνους στο ΕυρωπαϊκόΠρωτάθλημα της FIA του 2019 επιπλέον 19 οδηγοί θα σημείωναν βαθμούς μαζί με τους 47 που διεκδίκησαν πόντους κατά την διάρκεια των επτά αγώνων που έχουν γίνει.

Αξιοσημείωτο της φετινής χρονιάς είναι ότι στους επτά αγώνες που έχουν γίνει φέτος στο ERC έχουμε επτά διαφορετικούς νικητές και η τελική ανάδειξη του νικητή για τον τίτλο θα γίνει στον ολοκαίνουργιο αγώνα της χρονιάς στην Ουγγαρία 8-10 Νοεμβρίου με τον Chris Ingram να έχει το πρώτο λόγο καθώς έχει πλεονέκτημα 19 βαθμούς από τον Lukaz Habaj ενώ στην διεκδίκηση του τίτλου με αμυδρές όμως ελπίδες είναι και ο Alexey Lukyanuk περσινός πρωταθλητής ERC 2018.

Όπως προαναφέραμε και πιο πάνω στην φετινή χρονιά είχαμε επτά διαφορετικούς νικητές στους επτά αγώνες που έχουν γίνει και αυτοί είναι. Ο Πολωνός Lukaz Habaj στον εναρκτήριο  χωμάτινο αγώνα στη Νήσο των Αζορών της Πορτογαλλίας.

Στο δεύτερο αγώνα της χρονιά στις ασφάλτινες διαδρομές στις Κανάριες Νήσους επικράτησε ο βρετανός Chris Ingram.

Περίπατο έκανε στο ντεμπούτο του στο ERC ο έφηβος Oliver Solberg που ξάφνιασε τους πάντες εξασφαλίζοντας μια εκπληκτική νίκη στο χωμάτινο αγώνα στην Λετονία.

Ο περσινός πρωταθλητής ευρώπης κυριάρχησε στο Ράλι Πολωνίας που αποτελούσε τον 4ο γύρο του πρωταθλήματος.

Τον ασφάλτινο αγώνα της Ιταλίας στην πόλη της Ρώμης κέρδισε ο Giandomenico Basso.

Κυρίαρχος στον ασφάλτινο αγώνα στη Τσέχικη Δημοκρατία ο τοπικός ήρωας της χώρας  Jan Kopecky με το Skoda Fabia R5 evo.

Τέλος στο πρόσφατο ράλι Κύπρος επικράτησε από την αρχή μέχρι το τέλος του αγώνα ο οδηγός από το Κατάρ που συνέχισε να γράφει ιστορία στις δύσκολες χωμάτινες ειδικές του αγώνα. Ο Nasser Al Attiyah εξασφάλισε την 6η του νίκη σε 10 συμμετοχές στον αγώνα και είναι ο μοναδικός πολυνίκης του θεσμού με τόσες νίκες, και καθώς αυτός προσμετρούσε και στο Μεσανατολικό πρωτάθλημα εξασφάλισε και τον 15ο του τίτλο στην Μέση Ανατολή σπάζωντας και το ρεκόρ που μοιραζόταν από πέρσι με τον  Bin Soulagiem.