F1: Συγκλονιστικά ατυχήματα στο ξεφύλλισμα των σελίδων της ιστορίας …

510

Κάθε μορφή αγώνα στο μηχανοκίνητο αθλητισμό έχει και τα δικά της ρίσκα . Από τις αρχές του… 1900 που ξεκίνησε το άθλημα, μέχρι και σήμερα, οι αγώνες αυτοκινήτων προσφέρουν την ίδια συγκίνηση και πάθος, τόσο στους οδηγούς όσο και στους θεατές. Χωρίς καμιά αμφιβολία το κορυφαίο κομμάτι του μηχανοκίνητου αθλητισμού δεν είναι άλλο από την Formula 1.

Hockenheimring-26095Ο μαγικός κόσμος της Formula 1 δεν έχει μόνο θεαματικά προσπεράσματα και τελικές ταχύτητες που κόβουν την ανάσα. Δυστυχώς υπάρχουν και τα ατυχήματα που μπορεί να είναι επίσης θεαματικά αλλά είναι ικανά να παγώσουν το αίμα ακόμα και στον πιο ψύχραιμο άνθρωπο.

Hockenheimring-26101Με αφορμή το πρόσφατο σοβαρό ατύχημα του πιλότου της Williams Felipe Massa ετοιμάσαμε το ιστορικό αφιέρωμα αυτό δίνοντας μάλιστα και κάποια ατυχήματα που πραγματικά συγκλόνισαν το μαγικό αυτό κόσμο. Αυτό ακριβώς είναι και που κάνει τόσο τραγικό τον χαμό μιας ζωής, κατά την διάρκεια των αγώνων.

Hockenheimring-1Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια καταγράφονται στο βωμό του αθλήματος 24 άνθρωποι ενώ για κάποιους που στάθηκαν ποιό τυχεροί τα σημάδια τους συντροφεύουν μια ζωή…

Τα περισσότερα δε θανατηφόρα ατυχήματα συνέβησαν στην αρχή του αθλήματος όταν ακόμα η ασφάλεια δεν ήταν στα επίπεδα που είναι σήμερα. Αξίζει δε να σημειωθεί πως τα τελευταία 20 χρόνια έχουν σημειωθεί μόλις 2 ατυχήματα με νεκρούς (1η Μαϊου 1994 Ayrton Senna και μια μέρα νωρίτερα ο Αυστριακός Roland Ratzenberger στην Imola).

Στο σημερινό κομμάτι του αφιερώματος μας θα καταπιαστούμε στα πιο συγκλονιστικά ατυχήματα που σημάδεψαν την μακρόχρονη ιστορία της F1 καθώς για τα θανατηφόρα ατυχήματα θα επανέλθουμε με άλλο αφιέρωμα.

Hockenheimring-26099Η Williams ανατράπηκε και ο Massa βρέθηκε να βλέπει τον κόσμο ανάποδα για λίγο…

Είναι κάποιες στιγμές που ο χρόνος σταματά και η μνήμη καταγράφει κάποιες εικόνες που όσα χρόνια και αν περάσουν δεν μπορούν να διαγραφούν. Μια από αυτή το μεσημέρι της Κυριακής 20 Ιουλίου στην εκκίνηση του Γερμανικού GP στην πίστα του Hockenheimring για το 10 γύρο του κορυφαίου πρωταθλήματος της Formula 1 της φετινής χρονιάς.

Με την εκκίνηση του αγώνα στην πρώτη κιόλας στροφή του πρώτου γύρου, το μονοθέσιο του Βραζιλιάνου (ξεκινούσε από την πρώτη σειρά του γκριντ) είχε μια επαφή με τη McLaren του Kevin Magnussen που ακολουθούσε από την τέταρτη θέση. Με αποτέλεσμα να βρεθεί ο εμπρός αριστερός τροχός της McLaren εμπρός από τον πίσω δεξιά τροχό της Williams πριν την επαφή. Ο ένας τροχός ανέβηκε πάνω στον άλλο, η Williams απογειώθηκε για λίγο και στη συνέχεια ανατράπηκε και ο Massa βρέθηκε να βλέπει τον κόσμο ανάποδα για λίγο. Με κομμένη την ανάσα και σφιγμένα τα χέρια παρακολουθούσαν οι θεατές το μονοθέσιο της Williams… Σε λίγο ο Βραζιλιάνος πιλότος βγήκε από το μονοθέσιο και περπατώντας απομακρύνθηκε από αυτό.

Hockenheimring-26097

Οι κανόνες ασφαλείας της FIA διαχρονικά έχουν μειώσει κατά πολύ τις πιθανότητες κάποιος πιλότος να πεθάνει στην πίστα ακόμα και αν έχουν δει στην πρόσφατη ιστορία του αθλήματος τρομακτικά ατυχήματα.

Υπάρχει η βασική δομή προστασίας του οδηγού…

Για μια τέτοια στιγμή που σπανίζει μεν αλλά δεν αποκλείεται υπάρχει η βασική δομή προστασίας του οδηγού σύμφωνα με τις προδιαγραφές της FIA. Αυτή ορίζει πάνω από το κεφάλι του οδηγού όπως μπορείτε να δείτε και στο σχετικό σκίτσο να υπάρχει οπλισμός (roll bar) που αντέχει σε πλευρικό φορτίο 50ΚΝ, φορτίο στο διαμήκη άξονα 60kN (με φορά από μπρος προς τα πίσω) και κατακόρυφο φορτίο 90kN.

massa-crash-graphic640Αντίστοιχο φορτίο μπορεί να αντέξει και η δευτερεύουσα δομή. Συγκεκριμένα πρέπει να αντέχει κατακόρυφο φορτίο 75kΝ. Επιπλέον οι διαστάσεις του κόκπιτ είναι τέτοιες που σε καμία περίπτωση ανατροπής το κράνος δεν θα έρθει σε επαφή με το οδόστρωμα ακόμη και αν υπάρχει κάποιο κερμπ ή άλλη ανομοιομορφία.

Ο Massa αποκλείεται να μην ήταν καλά δεμένος γιατί στους αγώνες οι πιλότοι χρησιμοποιούν τις ζώνες και για στήριξη από τα g, ειδικά στη στροφή 5 στο Hockenheimring μετά την Parapolica ξεπερνούν τα 5.2g οι φορτίσεις που ασκούνται κατά τη διάρκεια της πέδησης. Ακόμη όμως και χωρίς να φοράει ζώνη δύσκολα θα μπορούσε να βγει ή να μετατοπιστεί από κει που ήταν ο Βραζιλιάνος καθότι το σώμα του είναι σχεδόν ξαπλωτό και πακτωμένο στο κόκπιτ.

Bl3_Alonso_crashΟι οδηγοί της F1 είναι σα μονομάχοι που φορούν πανοπλία μόνο που πρόκειται για την πιο ελαφριά – ανθεκτική πανοπλία που έχει κατασκευάσει ποτέ ο άνθρωπος. Τούτων δοθέντων καλό είναι να θυμόμαστε πως όσο άρτια κι αν έχει μελετηθεί η ασφάλεια πάντα έρχεται η στιγμή που διαπιστώνουμε ότι κάτι μας έχει ξεφύγει. Μ’ αυτό τον τρόπο άλλωστε βελτιωνόμαστε, η FIA μετά από κάθε τέτοιο ατύχημα προβαίνει σε ενδελεχείς αναλύσεις προσπαθώντας να βρει και να διορθώσει τις αδυναμίες στον τομέα της ασφάλειας. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι 40 χρόνια πριν ο Massa πιθανόν να είχε τραυματιστεί ή και σκοτωθεί…

Ayrton Senna: Μετά το θάνατό του, όλα πιο ασφαλή…

Πώς εκείνο το «μαύρο weekend» εκτός από σοκ, έφερε και σημαντικές αλλαγές στο άθλημα, με γνώμονα την ασφάλεια των οδηγών. Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι το πιλοτήριο ενός μονοθέσιου της F1 να γίνει ένας «ασφαλής χώρος εργασίας». Ειδικά στα χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι θάνατοι στο άθλημα αντιμετωπίζονταν με μια πιο μοιρολατρική προσέγγιση, του ύφους «εντάξει, τι περιμένατε;».

pop_senna_3-960x540Στα χρόνια που πέρασαν, κι ενώ η αναλογία κούρσας με την επικινδυνότητα του θανάτου δεν είχε μειωθεί καθόλου, φτάσαμε αισίως στο 1982 και το θάνατο των Gilles Villeneuve και Riccardo Palletti με διαφορά λίγων μηνών. Πέρασε ένα σχετικά αναίμακτο διάστημα και όλα έμοιαζαν ιδανικά μιας και αφελώς είχε θεωρηθεί πως με τα νέα μονοθέσια και τη μεγαλύτερη προσοχή, τα θανάσιμα ατυχήματα ανήκαν στο παρελθόν, παρ’ όλο είχαμε το θάνατο του Elio De Angelis το 1986 σε δοκιμαστικά στη Μασσαλία.

PAR2004031528284Μέχρι το «μαύρο ’94». Το τριήμερο του GP στο San Marino ήρθε σαν ένα χαστούκι για τους υπεύθυνους: 2 νεκροί – ανάμεσά τους ο πρωταθλητής Senna – και ένας σοβαρός τραυματισμός. Έπρεπε να συμβεί αυτό για να αποφασίσουν οι πάντες στην FIA πως με κάποιον τρόπο πρέπει η ασφάλεια να γίνει η Νο.1 προτεραιότητα και όλα τα υπόλοιπα θα έρχονταν μετά. Εδώ, μπαίνουν στο «κάδρο», δυο ήδη πολύ σημαντικοί άνθρωποι για το άθλημα, ο Max Mosley, πρόεδρος της FIA και ο Sid Watkins, γιατρός και φίλος του Ayrton Senna, που μάλιστα είχε προσπαθήσει μάταια να τον μεταπείσει από το να αγωνιστεί στην Imola εκείνη την Πρωτομαγιά.

Ayrton Senna – Sid Watkins …

Έτσι πλέον, το άθλημα απολαμβάνει την πιο ασφαλή περίοδό του από καταβολής του.

F1-Doctor

Το αίσθημα όμως, όπως έχει πει ο Mosley είναι «να μην προκαλείς τη μοίρα σου, γιατί μπορεί να γυρίσει τούμπα», προφανώς ενθυμούμενος τα γεγονότα στην Imola το ’94, για πολλούς τη χειρότερη στιγμή της F1. Και πράγματι, παλιότεροι οδηγοί, όπως ο ίδιος ο Mosley ή ο Jackie Stewart, γνωρίζουν καλύτερα το θανατικό των παλαιότερων εποχών.

d05ita128Χαρακτηριστικό περιστατικό άλλωστε, η συνέντευξη του Senna στον Stewart, που ψύχρανε τους δυο, όταν ο δεύτερος επέκρινε το Βραζιλιάνο για την ενέργειά του στο Grand Prix της Ιαπωνίας να βγάλει εκτός αγώνα τον Alain Prost ώστε να εξασφαλίσει ο ίδιος τον τίτλο. Ο Senna έκανε περίπου ένα χρόνο για να ξαναμιλήσει στο Σκωτσέζο θρύλο της F1. Το θέμα είναι πως o Stewart δεν «κατηγόρησε» το Senna, αλλά το είπε γιατί είχε τη δική του άσχημη εμπειρία όταν, κάποιες χρονιές, έχανε σχεδόν κάθε μήνα και ένα φίλο στην πίστα και θεωρούσε πως η νέα γενιά ήταν πολύ πιο τολμηρή και ριψοκίνδυνη.

f1-sid-watkins

Jackie Stewart: Το 1970 ήταν η χειρότερη χρονιά της ζωής μου…

Ψάχνοντας στην ιστορία της Formula 1 βρίσκεις δεκάδες βιβλία που έχουν να κάνουν με την ιστορία του κορυφαίου αυτού κομματιού του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Σε δυο από αυτά το “Peter Manso working with Jackie Stewart” που κυκλοφόρησε στην πρώτη του έκδοση το 1972 και το “Today, we’ll look at Faster!” που κυκλοφόρησε το 1974 και αποτελεί αυτοβιογραφία του Αμερικανού πιλότου Peter Revson διαβάζεις πολύ ενδιαφέροντα πράγματα από τους αγώνες της εποχής και τους πρωταγωνιστές τους…

Ο Jackie Stewart στην ομολογία του στο πρώτο βιβλίο με χειρόγραφο του σημείωμα έγραψε: “ Το 1970 από δημοσιογραφική πλευρά ήταν μια υπέροχη χρονιά για τη F1, για μένα όμως ήταν η χειρότερη χρονιά της ζωής μου για πολλούς λόγους. Έχασα εκλεκτούς φίλους και συναγωνιστές στους αγώνες της F1. H αρχή ήταν με τους Jochen Rindt και Piers Courage και στη συνέχεια με τον Bruce McLaren που πραγματοποιούσε δοκιμές εξέλιξης του μονοθέσιου του στο Goodwood στην Αγγλία”.

Για να συμπληρώσει: “Την χρονιά εκείνη ήταν η πρώτη φορά που οι οδηγοί με ψηφοφορία αποφάσισαν να μην αγωνιστούν στο Γερμανικό αγώνα στο Nurburgring, επειδή ανησυχούσαν για την ασφάλεια τους, αναγκάζοντας τους διοργανωτές για να μετακινηθεί ο αγώνας στο Hockenheimring. Επίσης ήταν η μία και μόνη φορά που ο πρωταθλητής στέφθηκε μετά θάνατο εκείνη τη χρονιά όταν κανείς άλλος πιλότος ακόμη και ο Jackie Ixkz δεν μπόρεσαν να σκοράρουν αρκετούς πόντους για να πιάσουν το Jochen Rindt, ο οποίος σκοτώθηκε στη Monza τέσσερις αγώνες πριν από την ολοκλήρωση της χρονιάς” Αυτά ήταν μερικά αποσπάσματα από τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών της εποχής

driver-image-3-469569993Oι ζώνες ασφαλείας δεν ήταν στάνταρ μέχρι το 1972…

Λογικά ήταν όσα έλεγε ο Stewart, αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι και οι ζώνες ασφαλείας δεν ήταν στάνταρ μέχρι το 1972. Ακόμη και τότε υπήρχαν οδηγοί που αψηφούσαν αυτό το μέτρο, όπως ο Jacky Ickx, ενώ έπρεπε να σκοτωθεί ο Senna και ο Ratzenberger για να γίνει ξεκάθαρο ότι πρέπει να τοποθετηθούν περισσότερα προστατευτικά, ειδικά σε στροφές όπου οι οδηγοί βγαίνουν με ταχύτητες που αγγίζουν τα 300 χλμ./ώρα.

Σύμφωνα όμως και με το Mosley, τίποτε δε θα γινόταν τόσο γρήγορα και τόσο δραστικά, αν δεν είχαν σκοτωθεί (Ratzenberger και Senna) γιατί μετά το GP της Imola, υπήρξε πανικός και υστερία για να εξαλειφθεί το αίμα από τις πίστες. Έχει επικρατήσει άλλωστε η άποψη στα επόμενα χρόνια, ότι ο θάνατος του πρωταθλητή έσωσε όλους τους υπόλοιπους. «Αν δεν είχε συμβεί στον Ayrton, τότε σίγουρα θα είχαμε κι άλλους θανάτους στα επόμενα τέσσερα ή πέντε χρόνια», έχει πει σκιαγραφώντας με μεγάλη ευστοχία την κατάσταση ο Mosley.

Sid Watkins safety car

O Sid Watkins έθεσε τις βάσεις στα θέματα ιατρικής ετοιμότητας…

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, το 1978, ήρθε στο άθλημα ο Sid Watkins και όλα άρχισαν να βελτιώνονται και σε θέματα ιατρικής ετοιμότητας. Κατ’ αρχή ανανέωσε ριζικά τον τρόπο που οι ιατρικές ομάδες έσπευδαν στον τόπο του δυστυχήματος, με την ύπαρξη του κλασικού πλέον ελικοπτέρου στο οποίο βρισκόταν και ο ίδιος σε ετοιμότητα, την καταγραφή όλων των πλησιέστερων στις πίστες νοσοκομείων, ενώ φρόντισε να θέσει τους κανόνες για το πώς πρέπει να απεγκλωβίζεται ένας οδηγός από το κατεστραμμένο μονοθέσιο και ποια να είναι τα πρώτα βήματα μετά απ’ αυτό.

Αφορμή για όλα αυτά αποτέλεσε ο θάνατος (την ίδια χρονιά, 1978) του σπουδαίου Ronnie Peterson, λόγω σημαντικής καθυστέρησης που σημειώθηκε στη διακομιδή του στο νοσοκομείο. Ακόμη πρότεινε, σε άριστη συνεργασία με τη FIA, αρκετές ρυθμίσεις που αφορούσαν τους οδηγούς και τα μονοθέσια, ενισχυμένα πιλοτήρια, καλύτερα κράνη (το περίφημο σύστημα HANS) και στολές.

Είναι ενδεικτικό ότι τη δεκαετία του ’50 είχαν σκοτωθεί 15 οδηγοί, 14 τη δεκαετία του ’60, 12 στα ’70s ενώ μετά τον Watkins έξι : τέσσερις στη δεκαετία του ’80 και οι δύο στην Ίμολα, το μαύρο τριήμερο του ’94. Έκτοτε δεν υπάρχει ευτυχώς θανατηφόρο ατύχημα σε αγώνα της Formula 1 και μάλιστα του πιστώνεται πως, πέρα από τα καινοτόμα μέτρα, έσωσε τις ζωές τουλάχιστον 6 οδηγών: Gerhard Berger, Martin Donnelly, Érik Comas, Mika Häkkinen, Rubens Barrichello και Karl Wendlinger, σώθηκαν χάρη στην έγκαιρη επέμβαση και τα θαυματουργά κοκτέιλ του μεγάλου γιατρού. Μόνο που δεν τα κατάφερε στις περιπτώσεις των Ratzenberger και Senna. Ο Watkins πέθανε το Σεπτέμβρη του 2012 σε ηλικία 84 ετών από καρκίνο, αλλά άφησε πίσω του μεγάλη κληρονομιά για την ασφάλεια των πιλότων. Συγκλονιστικά ατυχήματα στη Formula 1 Στο ξεφύλλισμα των σελίδων της ιστορίας της F1 καταγράφουμε κάποια από το συγκλονιστικά ατυχήματα στη μακρόχρονη ιστορία του κορυφαίου θεσμού του μηχανοκίνητου αθλητισμού που τον έχουν στιγματίσει. Σίγουρα κάποια από αυτά δεν περιγράφονται σήμερα και αυτό φυσικά δεν έχει καμιά σκοπιμότητα. Τα ατυχήματα αυτά τα διαχωρίσουμε από τα θανατηφόρα καθώς όπως προαναφέραμε για αυτά θα επανέλθουμε με νέο αφιέρωμα.

Niki Lauda – 1976 Nurburgring

Το 1976 διεξάγεται στη Γερμανία και πιο συγκεκριμένα την 1 Αυγούστου o 10ος αγώνας της F1 στο Nurburgring όπου ο γύρος είναι 22,8 χιλιόμετρα.

Rush_Niki Lauda crash sceneΛόγω των πολλών δύσκολων στροφών και του δάσους που υπάρχει δίπλα στην πίστα το σιρκουί αυτό έχει πάρει το όνομα “Πράσινη κόλαση”. Ο Αυστριακός Niki Lauda, έτρεχε ως παγκόσμιος πρωταθλητής με τη Ferrari και ήταν πρωτοπόρος στην βαθμολογία των οδηγών. Στην αρχή του αγώνα υπήρξε βροχή με αποτέλεσμα όλοι οι οδηγοί να αναγκαστούν να μπουν στα pit για αλλαγή ελαστικών.

Niki Lauda - 1976 Nurburgring -61Ο Lauda λόγω αυτών των αλλαγών έχασε πολύ χρόνο. Με το που ξεκίνησε ο αγώνας στην δεύτερη στροφή της πίστας ο Niki έχασε τον έλεγχο της Ferrari και προσέκρουσε βίαια στον τοίχο. Το μονοθέσιο έπιασε φωτιά και επέστρεψε στη μέση της πίστας όπου χτυπήθηκε από τους επερχόμενους Harald Erlt και Brett Lunger που οδηγούσαν Hesketh – Ford και Surtees – Ford αντίστοιχα. Οι δύο προαναφερθέντες πιλότοι μαζί και ο Guy Edwards (Hesketh – Ford) με αυτοθυσία έσωσαν τον Niki Lauda από το φλεγόμενο όχημα.

Formula One World ChampionshipΟ άτυχος Αυστριακός οδηγήθηκε άμεσα στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί έδωσαν μάχη τις επόμενες ημέρες για να τον κρατήσουν στη ζωή. Τελικά, ο Niki Lauda έχασε μόνο δύο αγώνες και συνέχισε να παλεύει για το πρωτάθλημα το οποίο όμως έχασε από τον James Hunt (McLaren – Ford) για ένα μόλις βαθμό. Ο Niki Lauda τελείωσε την καριέρα του με τρία παγκόσμια πρωταθλήματα (1975, 1877, 1984). Τα σημάδια που του άφησε το συγκλονιστικό εκείνο ατύχημα τον συντροφεύουν για όλη του τη ζωή.

Gerhard Berger – 1989 Imola

Την χρονιά εκείνη ο Gerhard Berger οδηγούσε για λογαριασμό της Ferrari. Στον τέταρτο γύρο του Grand Prix στο Σαν Μαρίνο που ήταν ο δεύτερος του πρωταθλήματος είχε μια τρομερή σύγκρουση.

Berger Crash ferrari89Ήταν το τρίτο κατά σειρά ατύχημα που συνέβη επίσης σε μονοθέσιο της Ferrari. Ο Αυστριακός πιλότος έχασε τον έλεγχο του μονοθέσιου του και έπεσε πάνω στον προστατευτικό τοίχο χωρίς να έχει την δυνατότητα να φρενάρει πριν την σφοδρή σύγκρουση.

berger_imola-1989Το κόκκινο μονοθέσιο έπιασε αμέσως φωτιά αλλά ο Gerhard Berger γλίτωσε με μερικές γρατζουνιές χάρη στη γρήγορη επέμβαση της σωστικής ομάδας.

Alex Gaffi – 1991 Monaco

Στις ελεύθερες δοκιμές του GP του Πριγκιπάτου στο Μονακό, ο Ιταλός, Alex Gaffi που οδηγούσε για λογαριασμό της Footwook Porsche κατάφερε να βγει ζωντανός από ένα μονοθέσιο που διαλύθηκε εντελώς καθώς έμεινε μόνο ο κινητήρας… και αυτός όχι ολόκληρο. Η φωτογραφία και μόνο ανατριχιάζει.

Alex caffi 1991

Rubens Barrichello – Imola 1994

Το πιο τραγικό 3ήμερο για τη Formula 1 εδώ και δεκαετίες άφησε τον Rubens Barrichello κατά τη διάρκεια των δοκιμών στο τελευταίο chicane με μία σπασμένη μύτη. Καθώς οι ζώνες ασφαλείας τεντώθηκαν τόσο πολύ που το κράνος του χτύπησε το cockpit. Η πρόσκρουση ήταν αρκετή για να σπάσει το εμπρός μέρος του κράνους του.

Karl Wendlinger – Μονακό 1994

Υπέστη σοβαρό τραυματισμό στον εγκέφαλο καθώς η πλαϊνή πλευρά του cockpit ήταν αρκετά χαμηλή και η πλαϊνή πλευρά του κράνους του χτύπησε στις μπαρίερες κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Αλλά η έρευνα έδειξε επίσης πως το σύστημα ενδοεπικοινωνίας συνέβαλε στον τραυματισμό καθώς είχε αφαιρεθεί το αφρώδες υλικό.

Jos Verstappen – Hockenheim 1994

Εδώ το ατύχημα δεν είχε αντίκτυπο αλλά μια τεράστια φλόγα άναψε κατά τη διάρκεια του ανεφοδιασμού στο pitlane. Παρά το κάψιμο των χορηγών και μερικούς αποχρωματισμούς της επένδυσης στο πίσω μέρος του κράνους, η προστασία από τη φωτιά είχε αποδειχτεί.

Verstappen-HockenheimSpa – Francorchamps 1998

Η πιο τρελή εκκίνηση όλων των εποχών στην ιστορία της F1 έγινε στο Βελγικό αγώνα του 1998 στην πίστα του Spa – Francorchamps στις 30 Αυγούστου.

Spa - Francorchamps 1998Από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Τα μονοθέσια ξεκίνησαν τον αγώνα πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας καθώς η έντονη βροχή δεν επέτρεπε εκκίνηση από στάση. Δευτερόλεπτα αφότου τα μονοθέσια άρχισαν να κινούνται στην πίστα ο Βρετανός πιλότος David Coulthard που οδηγούσε για λογαριασμό της McLaren – Mercedes έχασε τον έλεγχο του μονοθέσιου του και αμέσως μετά επήλθε ο πανικός.

spa-francorchamps-1998-crashedΗ ορατότητα ήταν μηδενική από το… σπρέι και όχι ένα οι δύο αλλά 16 (!) μονοθέσια ναι καλά διαβάσατε ενεπλάκησαν στην μεγαλύτερη καραμπόλα της F1. Ευτυχώς οι οδηγοί κανείς δεν τραυματίστηκε για τις υλικές ζημιές μην το ψάχνεται αυτές είναι μέρος του παιχνιδιού…

spa-francorchamps1

Luciano Burti – Spa 2001

Η σύγκρουση του κεφαλιού του με τα προστατευτικά λάστιχα προκάλεσε ένα σκίσιμο στο κράνος στο σημείο που είναι το πιγούνι.

01-burti_spa_prostΗ έρευνα απέδειξε πως η οπή που υπάρχει για τα υγρά που χρειάζεται ο οδηγός, εξασθένησε αυτό το μέρος του κράνους.

frenteΠλέον τα σωληνάκια για τα υγρά που χρειάζεται ο οδηγός βρίσκονται στο εσωτερικό του κράνους και οι οπές πρέπει να ομολογκάρονται.

Robert Kubica- 2007, Montreal Canada

Γυρίζουμε το χρόνο πίσω, στο 2007, και θυμόμαστε το ανατριχιαστικό ατύχημα που είχε στον Καναδά ο Πολωνός Robert Kubica…

Kubica-1-2007Σε μια χώρα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις πιο ακραίες στιγμές που έχει βιώσει στην πορεία του στη Formula 1. Από τον απόλυτο εφιάλτη του τρομακτικού ατυχήματος που είχε το 2007 μέχρι τις στιγμές ανείπωτης χαράς που έζησε εκεί ένα χρόνο αργότερα, όταν σημείωσε την παρθενική νίκη της -σύντομης- καριέρας του στην F1… Εκείνο το ατύχημα κατά τη διάρκεια του αγώνα που έγινε στις 10 Ιουνίου του 2007 ήταν και με διαφορά το πιο ανατριχιαστικό που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στη F1.

Εκ πρώτης όψεως κανείς δεν πίστευε ότι ο Πολωνός θα έβγαινε αλώβητος από το κουφάρι της BMW Sauber, αλλά ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Ήταν ο 27ος γύρος όταν η BMW Sauber F1.07 του Πολωνού έχασε την εμπρός αεροτομή σε επαφή που είχε με την Toyota του Jarno Trulli και άφησε τον δρόμο με 320km/h. Η συνέχεια ήταν τρομακτική. Το ανεξέλεγκτο μονοθέσιο έσκασε μετωπικά σε τσιμεντένιο τοίχο με 230km/h, ενώ ο ίδιος ένιωσε στιγμιαία 75 G. Δηλαδή, επιβράδυνε με δύναμη όσο 75 φορές το βάρος του! Οι αστροναύτες αντέχουν μέχρι 12 G για λίγα λεπτά, αλλά στιγμιαία ένας οδηγός της F1 (ο Felipe Massa, επίσης στον Καναδά) έχει δεχθεί μέχρι και 115 G!

Ευτυχώς, τα πολύ υψηλά στάνταρ ασφαλείας που ισχύουν τα τελευταία χρόνια στη Formula 1 όχι μόνο κράτησαν στη ζωή τον 28χρονο πιλότο, αλλά βγήκε από τα συντρίμμια του μονοθέσιου χωρίς ουσιαστικά να έχει πάθει τίποτα. Δυστυχώς δεν στάθηκε το ίδιο τυχερός τον Φλεβάρη του 2011 στο Ράλι “Ράντε ντι Αντόρα” που έπαιρνε μέρος όπου λίγο έλειψε να χάσει το δεξί του χέρι…

Heikki Kovalainen – 2008 Barcelona

Ήταν ένα σοβαρό ατύχημα κατά τη διάρκεια του ισπανικού GP, το οποίο προκάλεσε την αποκόλληση του εμπρός μέρους του σασί. Επίσης προκάλεσε το ράγισμα του εμπρός τμήματος του κράνους στο μέρος που βρίσκεται το πιγούνι καθώς τα προστατευτικά λάστιχα πέρασαν πάνω από την περιοχή του cockpit. Αυτός ο τομέας έχει ενισχυθεί στα επόμενα χρόνια.

Felipe Massa – 2009 Hungaroring

Για το Felipe Massa το ατύχημα που είχε στο Hockenheimring στις 20 Ιουλίου με την Williams δεν ήταν το μοναδικό.

Massa-2009Ένα από τα πιο σπάνια ατυχήματα στην ιστορία της Formula 1 διαδραματίστηκε στη πίστα της Ουγγαρίας με θύμα τον Βραζιλιάνο οδηγό και δράστη το συμπατριώτη του Rubens Barrichelo όχι αυτού αλλά του μονοθέσιου του. Ο αγώνας βρισκόταν σε εξέλιξη και ένα μπουλόνι έφυγε από την Brawn του Rubens Barrichelo και κατέληξε κοντά στο μάτι του Massa που ακολουθούσε.

Massa-2009 Hungary-1Αναίσθητος ο Felipe έχασε τον έλεγχο της Ferrari του και έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω στα προστατευτικά ελαστικά. Το αποτέλεσμα ήταν ο Felipe Massa να χάσει την υπόλοιποι χρονιά.

Massa-2009 Hungary

Mark Webber -2010 Valencia

Ως εκ θαύματος γλύτωσε ο Αυστραλός οδηγός της Red Bull Racing, Mark Webber, από το σοκαριστικό ατύχημα που είχε στον δέκατο γύρο του αγώνα της Formula 1 που έγινε στη Βαλένθια το 2010. Ο Webber είχε πάρει το slipstreaming της Lotus του Heikki Kovalainen και ετοιμαζόταν να τον περάσει από την εσωτερική στα φρένα της στροφής «12» της πίστας. Ο Webber πέφτει με μεγάλη ταχύτητα στο πίσω μέρος του μονοθέσιου του Kovalainen και… απογειώνεται.

Webber-2010 ValenciaΤο αυτοκίνητό του γυρίζει ανάποδα στον αέρα και πέφτει με 190χλμ/ώρα στο έδαφος. Μετά από άλλη μια τούμπα, το αυτοκίνητο κατευθύνθηκε ανεξέλεγκτο επάνω στα προστατευτικά λάστιχα της εξόδου της στροφής. Ευτυχώς ο Αυστραλός πιλότος βγήκε ανέπαφος.