Formula E Μαλαισία: Νικητής ο Lucas di Grassi στο χαοτικό αγώνα στην Putrajaya

38
x-default

O Lucas di Grassi κατέκτησε για δεύτερη φορά στο Πρωτάθλημα Formula E τη νίκη σε έναν αγώνα δρόμου στην Putrajaya της Μαλαισίας που ήταν γεμάτος με περιστατικά από την αρχή μέχρι το τέλος.

 

Η πίστα ήταν βρώμικη, ανώμαλη, αλλά και ολισθηρή που συνέβαλε στα μέγιστα να έχουμε ένα χαοτικό αγώνα στο 2ο γύρο της φετινής χρονιάς.

putrajaya-tfb-n

Τα προβλήματα ξεκίνησαν πριν από τον αγώνα με τον Stephane Sarrazin που βρέθηκε σε δύσκολη θέση, καθώς με το που έσβησαν τα φώτα για να ξεκινήσει η μάχη η Venturi του “κόλλησε” στην πίστα από την 2η θέση που θα ξεκινούσε όταν  χάθηκε η δύναμη της για άγνωστους λόγους που είναι υπό διερεύνηση. Μέχρι τη στιγμή που ξεκίνησε, τα υπόλοιπα μονοθέσια ήταν ηδη ένα γύρο μπροστά του.

Η εξέλιξη αυτή έδωσε την δυνατότητα στον Γάλλο Sebastien Buemi που ξεκινούσε από την Pole Position στην πρώτη στροφή να είναι διπλα διπλα με τον Julius Baer.

putrajaya_l5r0671Ο Buemi είχε μια σαφή πορεία στην πρώτη στροφή, και όπως συνέβη στον εναρκτήριο αγώνα στο Πεκίνο, ο οδηγός της Renault e.dams τράβηξε μακριά μπροστά σε ένα άνετο προβάδισμα. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό ώστε να κερδίσει και να κάνει το back-to-back ο Ελβετός καθώς πλησιάζαμε στα μισά του αγώνα το αυτοκίνητό ακινητοποιήθηκέ στη μέση του δρόμου προσωρινά και η ομάδα επέλεξε να καθαρίσει με τον ομόσταβλό του Nicolas Prost ως αυτό το σημείο, όπως ο ίδιος είχε επίσης υποστεί παρόμοιο πρόβλημα με το αυτοκίνητό του να χάνει δύναμη. Η πρώιμη στάση στα pitstop εξασφάλισε στο Γάλλο το προβάδισμα μετά που πήρε το εφεδρικό αυτοκίνητο πριν τα μέσα του αγώνα. Αλλά όπως ο ίδιος αναγκάστηκε να διαχειριστή την ενέργεια του για να κρατήσει περισσότερο χρόνο από τους αντιπάλους του, σε συνδυασμό με τα προβλήματα του αυτοκινήτου του ήταν ανίκανος να αποτρέψει το πακέτο ρυμούλκησης από το πέρασμα αυτόν.

x-default

Ο Lucas di Grassi ανέλαβε την πρωτοπορία στη δεύτερη φάση μετά τα pitstop, αλλά μόνο και μόνο επειδή το Dragon Racing του Loic Duval έκανε υπερβολικά μεγάλη στάση. Ο Γάλλος είχε για συντομο χρονικό διάστημα το προβάδισμα ακόλουθούσε με προβλήματα ο Buemi, αλλά ήταν πλέον πάρα πολύ πίσω όχι μόνο από τον Lucas di Grassi, αλλά και το εντυπωσιακό αυτοκίνητο της Aguri Team του Antonio Felix da Costa.

Όπως ο Prost αγωνιζόταν με το αυτοκίνητό του να βρεί την δύναμη ο Lucas di Grassi έκανε την κίνησή του και πήρε το προβάδισμα. Πίσω από αυτούς την δική τους μάχη για την τρίτη θέση έδειναν οι Da Costa και Duval. Τελικά και οι δύο βρήκαν τον τρόπο και πέρασαν την e.dams Renault και ο Duval άρχισε να κλείσει την διαφορά από τον πρωτοπόρο. Αλλά όταν ένας αποσβεστήρα της ανάρτησης έσπασε και η όμορφη κίνηση πίεσης προς τον Di Grassi έληξε αφέθηκε ανενόχλητος στο μπροστινό μέρος και δεόντως πήρε τη νίκη.

putrajaya-buemi-quali-news

“Μπορείτε να δείτε πόσο δύσκολές ήταν οι συνθήκες με τη ποσότητα της άμμου που έχω στο μάτι μου, και στο ποσό άμμο έχω στο αυτοκίνητο μου», παραδέχτηκε. “Ήταν ένας εξαιρετικά δύσκολος αγώνας, και καθορίστηκε κυρίως από τη θερμοκρασία της μπαταρίας. Αλλά ευχαρίστως τα καταφέραμε καλύτερα από τους άλλους, που έκαναν φανταστική δουλειά. Η ομάδα στο παρασκήνιο έκανε μια τέλεια δουλειά με τη στρατηγική και καταφέραμε να διεκδικήσουμε τη νίκη και τώρα είμαι ο ηγέτης του πρωταθλήματος.”

x-default

Μετά από ένα λάθος στις κατατακτήριες και μια επαφή με τον τοίχο, της DS Virgin του Sam Bird ξεκίνησε 14ος τον αγώνα. Αλλά ο νικητής του Putrajaya ePrix 2014 νικητής έχοντας μια συγγένεια με την πίστα, και ενώ οι γύρω του είχαν διάφορα προβλήματα ήταν σε θέση να επικεντρωθεί στην οδήγηση του δικό του αγώνα, μένοντας έξω από πρόβλημα και όταν ο Jerome D’Ambrosio συνετρίβη και βγήκε εκτός αγώνα από τη δεύτερη θέση με την Dragon στο τελικό γύρο, ο Βρετανός κληρονόμησε την δεύτερη θέση.

“Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος, αυτό το αποτέλεσμα είναι για τα παιδιά της ομάδας και νομίζω ότι πάρα πολλοί άνθρωποι γνωρίζαν ότι πριν τον αγώνα ήμασταν πίσω, επειδή δεν πίστευα ότι επρόκειτο να τελειώσουμε τον αγώνα, γιατί είχαμε μόνο μία μπαταρία στο αυτοκινητο. Τα παιδιά της Virgin καθόρισαν το αυτοκίνητο τόσο γρήγορα, αυτά είναι αγόρια για την Παναγία! Εάν οι άνθρωποι δεν λένε ότι η Formula E είναι συναρπαστική, τότε νομίζω ότι δεν παρακολουθούν αυτή την κούρσα. Ήταν μακελειό, αλλά δροσερό μακελειό. Είναι μια σειρά αγώνων που οι άνθρωποι πρέπει να προσέχουν, διότι αυτό είναι φανταστικό αγωνιστικά, είναι εξωπραγματικό.”

Η όμορφη κίνηση του da Costa με την Aguri τελείωσε άδοξα όταν το αυτοκίνητό του έκοψε πάρα πολύ, και έδωσε το βάθρο στην Andretti του Robin Frijns. Ωστόσο, ο Ολλανδός ήταν εξαιρετικά τυχερός που τερμάτισε τον αγώνα μετά που χαϊδευσε τον τοίχο, καθώς ο ίδιος έκανε μια κίνηση να περάσει τον χωλαίνοντα Duval.

Ακόμη και αν η ανάρτηση και το σύστημα διεύθυνσης ήταν διαταραγμένο, με κάποιο τρόπο κράτησε το αυτοκίνητο προς τη σωστή κατεύθυνση και σύρθηκε πάνω στη γραμμή τερματισμού για πρώτη φορά σε βάθρο της Formula Ε.

«Ένιωσα σαν να ήμουν ένας οδηγός ράλι!» Αναφώνησε ο Duval που είχε πρόβλημα μπροστά και είχε επίσης ένα πρόβλημα στην ανάρτηση. Τον προσπέρασα και πήγα ακριβώς  σε ένα κομμάτι πάρα πολύ γρήγορα και δεν υπήρχε πολλή καουτσούκ και βρωμιά. Ήμουν σε αυτό το σημείο και είδα τον τοίχο να έρχεται και μου είπε, «αυτό είναι, είναι πάνω». Ήταν μια αρκετά μεγάλη επιτυχία το ως κατάφερα και απόφυγα την σύγκρουση. Αλλά είμαι έκπληκτος πόσο ισχυρό είναι το αυτοκίνητο της Formula E. ”

Παρά τα προβλήματα του κατά την έναρξη του αγώνα ο Sarrazin, που βρέθηκε τελευταίος με τις πολλές ατυχίες που είχαν κατά τη διάρκεια αυτού του συναρπαστικού αγώνα, συμπεριλαμβανομένων των ατυχημάτων και τα θέματα κατανάλωσης οι άλλοι οδηγοί, ο Stéphane προσπέρασε 6 αυτοκίνητα και ήταν σε θέση να επιτύχει ένα εκπληκτικό comeback στη θέση 4 και να πάρει το αποτέλεσμα αυτό.

x-default

Μετά τον αγώνα ο Stéphane είπε: «Ήμουν πολύ χαρούμενος που ξεκινούσα από την 2η θέση τον αγώνα. Ήταν φανταστικό, ήμασταν πολύ γρήγοροι στην πίστα, και στη συνέχεια τόσο απογοητευμένος που το αυτοκίνητο “κόλλησε” και δεν είχε καμία δύναμη. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι είχε συμβεί καθώς βρέθηκα στην τελευταία θέση όταν το αυτοκίνητο αποφάσισε να πάρει μπρός. Από την τελευταία θέση δεν είχα ελπίδα για ένα καλό αποτέλεσμα, αλλά ήξερα ότι έπρεπε να αγωνιστώ, όπως κάνω πάντα και ποτέ δεν τα παρατώ, και ούτε και η ομάδα μου η Venturi τα δίπλωσε.  Δεν υπολογίζαμε καθόλου ότι θα είχαμε αυτό τον ανατρεπτικό αγώνα και στο τέλος θα πετυχένα το καλύτερο αποτέλεσμα μου στη ιστορία της Formula – E με τη 4η θέση. Απλά ήταν απίστευτο. Αυτό δείχνει ότι είμαστε μια πολύ ανταγωνιστική ομάδα. Αλλά να είσαι δεύτερος στην εκκίνηση και να μην μπορείς να κινηθείς, αυτό  ήταν ένα πολύ δύσκολο συναίσθημα.”

Ο Bruno Senna πήρε την πέμπτη θέση για υην Mahindra Racing. Ο Da Costa κατάφερε να πάρει το αυτοκίνητό του επανεκκίνηση και ήρθε στο σπίτι του στη έκτη, ενώ ο Daniel Abt τερμάτισε έβδομος για την Abt Schaeffler Audi Sport.

Ο Nelson Piquet Jr ήταν και πάλι ο νικητής του FanBoost για να μείνει έξω από πρόβλημα και να δώσει πρώτους βαθμούς στη σεζόν για την NEXTEV TCR στην όγδοη, ενώ ο Nick Haindfielt τερμάτισε ένατος παρά το γεγονός ότι φέρεται εμπλέκεται σε ένα γύρισμα στην πρώτη στροφή μετά από μια τριμερή συμπλοκή με τους Jean-Eric Vergne (DS Virgin Racing), ο οποίος αποβλήθηκε επί τόπου μαζί με τον Jacques Villeneuve. O Prost πήρε το τελευταίο σημείο βαθμό στη 10η θέση, ενώ ο Buemi είχε την παρηγοριά της εξασφάλισης του ταχύτερου γύρου και τους δύο έξτρα πόντους.

Μετά από ένα από τα πιο περιπετειώδη αγώνες στη σύντομη ιστορία της Formula E, οι ομάδες και οι οδηγοί έχουν τώρα ένα μικρό διάλειμμα πριν τον αγώνα στο καταπληκτικό περιβάλλον δίπλα στην παραλία της Punta del Este, στις 19 Δεκεμβρίου.