Η Brembo συνεχίζει να πειραματίζεται με χρώμα

Παίζοντας με τις τελευταίες τάσεις της μόδας, της τέχνης του στυλ και του σχεδιασμού παρουσίασε μια πρωτότυπη σειρά στη Γενεύη.

135

Όταν ο Frederick William Lanchester κατοχύρωσε τα δισκόφρενα το 1902, δεν τα δημιούργησε ως αντικείμενα μόδας. Πριν όμως από 25 χρόνια είχαν γίνει fashion player τότε που η Brembo, η διάσιμη ιταλική προμηθεύτρια εταιρεία φρένων, άρχισε να βάζει την έννοια «μόδα» στη λειτουργική γοητεία της φίρμας, βάφοντας τις δαγκάνες με έντονο κόκκινο χρώμα, με λευκό το λογότυπό της. Μια εικόνα που αποτελεί ακόμα και σήμερα εντυπωσιακό εικαστικό στοιχείο του τροχού, καθώς οι ζάντες παίζουν τρόπον τινά το ρόλο της κορνίζας για τις χρωματιστές δαγκάνες.

Oι σχεδιαστές αυτοκινήτων πολύ συχνά χρησιμοποιούν τις δαγκάνες φρένων ως βασικά στοιχεία του στάιλινγκ ενός αυτοκινήτου, είτε ταιριάζουν είτε έρχονται σε αντίθεση με το χρώμα της καροσερί, ενώ δεν λείπει η δυνατότητα από τον αγοραστή να εξατομικεύσει τις δαγκάνες ανάλογα με το γούστο του.

Η Brembo συνεχίζει να εκπλήσσει και μετά από σχεδόν 60 χρόνια καινοτομίας, προχωρεί περαιτέρω με μια πρόκληση στο χρώμα η οποία για άλλη μια φορά το καθιστά πρωτοπόρο όχι μόνο στην τεχνολογία αλλά και στο σχεδιασμό Τα σχέδια που βλέπετε δεν αποτελούν ακόμα προϊόν παραγωγής, αλλά η Brembo προκάλεσε αίσθηση, φέρνοντας στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, μια συλλογή από δαγκάνες φρένων, ζωγραφισμένη σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και γραφικών σχεδίων.


Στο δελτίο τύπου της, η Brembo σημειώνει ότι απλώς «παίζει με τις τελευταίες τάσεις της μόδας, της τέχνης, του ύφους και του σχεδιασμού». Αλλά είμαστε σίγουροι ότι θέλει να δείξει στους κατασκευαστές ακριβώς τι μπορεί να γίνει για να «ντυθεί» αυτό το αρκετά συνηθισμένο κομμάτι μηχανικού εξοπλισμού.

Έτσι βλέπουμε δαγκάνες με καμουφλάζ, σκοτσέζικο μοτίβο που θα μπορούσες να δεις σε κάλτσες, ιστορικά γραφικά, γεωμετρικά μοτίβα, φθορίζοντα χρώματα, αστικά γκραφίτι, street art, μέχρι και τατουάζ…Μπορεί τώρα κοντά να μην δούμε αυτού του είδους την τέχνη πάνω στις στοκ δαγκάνες των φρένων. Αλλά αρχής γενομένης από την aftermarket αγορά, αργά ή γρήγορα, θα υπάρξει πελατεία που θα απαιτήσει κάτι ανάλογο και από την εργοστασιακή γκάμα εξατομίκευσης.

Ετσι μπορείτε να δείτε τη δαγκάνα φρένου κλασική ή ζωγραφισμένη με ένα καμουφλάζ, με αναθεωρημένο στο χρώμα του έτους ή για τους λάτρεις της πολυτέλειας σε ένα πιό λαμπερό χρώμα, πιο μοντέρνο και πιο αδιάφορο, ανάλογα με τα γούστα του καθενός. 

Το ταξίδι συνεχίζεται με μια ματιά στο παρελθόν, με το “vintage” πάχος, απλό και ελάχιστο, το οποίο θυμίζει τις γεωμετρίες της δεκαετίας του ’70 ή το πάχος με φθορίζοντα, αντιπαραβαλλόμενα και μερικές φορές υπερβολικά χρώματα της δεκαετίας του ’90 και πάλι με δημιουργικό πάχος εμπνευσμένο από τους συγγραφείς και την τέχνη του δρόμου.

Τα πειράματα του Brembo δεν σταματούν εκεί: αν η νέα τάση της στιγμής υποδηλώνει μια επιθετική εμφάνιση, εδώ είναι ο δακτύλιος που θυμάται το στίγμα των αιλουροειδών και το τατουάζ με τον δράκο. Και για τους λάτρεις της φύσης, υπάρχει και μια πράσινη ερμηνεία.