Η Γαλλία προειδοποιεί για την «υπερβολική» αποζημίωση στο Ghosn

24

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δήλωσε σήμερα Κυριακή σύμφωνα με δημοσιεύματα του Reuters ότι το πακέτο αποχώρησης του πρώην επικεφαλής της Renault, Carlos Ghosn, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί από οικονομικό σκάνδαλο, δεν θα έπρεπε να είναι «υπερβολικό» και ότι το γαλλικό κράτος θα παρακολουθεί στενά το ζήτημα.

Η Renault, η οποία αυτή την εβδομάδα διόρισε πρόεδρο και επικεφαλής διευθυντικό στέλεχος για να αντικαταστήσει τον Ghosn, δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει το παλιό πακέτο αποχώρησής του, ένα δυνητικά εκρηκτικό ζήτημα στη Γαλλία, όπου η κυβέρνηση αντιμετωπίζει διαμαρτυρίες για τους χαμηλούς μισθούς και την ανισότητα.

“Κανείς δεν θα μπορούσε να καταλάβει εάν η αποζημίωση αποχώρησης του Carlos Ghosn ήταν υπερβολική”, δήλωσε ο Bruno Le Maire στο France Inter radio για να συμπληρώσει «Θα είμαστε εξαιρετικά επαγρυπνοί».

Το γαλλικό κράτος είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Renault, με μερίδιο περίπου 15%, και κατέχει δύο έδρες.

Ο Ghosn παραιτήθηκε από τον ρόλο του στη Renault την περασμένη εβδομάδα υπό την πίεση της γαλλικής κυβέρνησης μετά τη σύλληψή του στην Ιαπωνία τον Νοέμβριο με κατηγορητήριο για οικονομικές παραβάσεις και αρνείται κάθε αδίκημα.

Το σκάνδαλο τέντωσε τις σχέσεις συμμαχία της Renault με την Nissan, μια βιομηχανική εταιρία που ο Ghosn την αναδιαμόρθωσε σε παγκόσμιο αυτοκινητοβιομηχανικό γίγαντα εδώ και δύο δεκαετίες μετά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε.

Η συνδικαλιστική οργάνωση CGT της Γαλλίας εκτιμά ότι το πακέτο αποχώρησης του Ghosn ανέρχεται σε 25-28 εκατομμύρια ευρώ (28-32 εκατομμύρια δολάρια), επιπλέον ετήσιας σύνταξης 800.000 ευρώ.

Ο Le Maire αρνήθηκε να πει τι πιστεύει ότι θα ήταν αποδεκτή αποζημίωση για τον Ghosn, αλλά δήλωσε ότι η κυβέρνηση είχε προηγουμένως πετύχει να μειώσει το πακέτο μισθών του Ghosn το 2018 κατά 30% από το συνολικό ποσό των 7,4 εκατομμυρίων ευρώ το 2017.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε επίσης ότι θα προτείνει τους προσεχείς μήνες η νομοθεσία να απαιτεί από τους διευθυντές μεγάλων εταιρειών που εδρεύουν στη Γαλλία να κάνουν τη χώρα φορολογική κατοικία τους.

Οι μεταβολές θα απευθύνονται κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στους δείκτες CAC-40 και SBF-120 της χρηματιστηριακής αγοράς του Παρισιού, καθώς και σε ομάδες στις οποίες το κράτος έχει συμμετοχή, δήλωσε ο Le Maire.

Η νομοθεσία θα περιλάμβανε κυρώσεις για επικεφαλής εταιρειών που παραβίασαν τον κανόνα, πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: Reuters