Η μεγαλύτερη αλλαγή θα είναι τα WRC Hybrid το 2022

63

Η πανδημία του κορωνοϊού και η αναστολή κάθε αθλητικής δραστηριότητας έχει καθυστερήσει για ένα χρόνο την μεγαλύτερη αλλαγή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι, την μετάβαση στα WRC Hybrid από το 2022.

Αυτή όμως η διακοπή έδωσε την ευκαιρία στην FIA και το WRC στο να προχωρήσουν στην θέσπιση των τεχνικών κανονισμών για τη νέα γενιά των αυτοκινήτων.

Εκ πρώτης όψεως, τίποτα δεν αλλάζει. Είναι ο ήχος που μας φέρνει από το θόρυβο ελαστικών, την συνομιλία μετάδοσης, τα φρικιαστικά φρένα που μπορεί να αλλάξουν. Σίγουρα την πρώτη φορά που θα δούμε ένα αυτοκίνητο ράλι νέας γενιάς του 2022 που θα τεθεί σε λειτουργία στον εναρκτήριο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι της FIA θα είναι μια στιγμή ορόσημο. Μια στιγμή πολύ ύσυχη και θα περιμένουμε μέχρι τότε να δούμε πως θα έχουν τα πράγματα.

Μιλάμε για την μεγαλύτερη αλλαγή των τεχνικών κανονισμών από την άφιξη του Group Α το 1987, που αντικατέστησε τα αυτοκίνητα «τέρατα» του Group Β. H κορυφαία κατηγορία του WRC δεν θα βασίζεται αποκλειστικά στην εσωτερική καύση για κίνηση προς τα εμπρός καθώς θα περάσουμε στην υβριδική εποχή του πρωταθλήματος.

Σε 18 μήνες από τα τώρα, τα κορυφαία αυτοκίνητα κατηγορίας θα ενσωματώνουν τεχνολογία αιχμής για να τα κάνουν πιο λιτά και πιο πράσινα από ποτέ. Ταξιδεύοντας σε πόλεις, κωμοπόλεις και πάρκα εξυπηρέτησης, θα βασίζονται στην ισχύ της μπαταρίας και όχι στη βενζίνη για να κάνουν τη σιωπηλή τους πρόοδο.

«Αυτό είναι το μέλλον για το WRC», δήλωσε ο διευθυντής ράλι της FIA, Yves Matton. «Είναι συναρπαστικό να εργαζόμαστε προς αυτήν την επόμενη γενιά.»

Δίπλα – δίπλα με τις τρέχουσες φιλοδοξίες του WRC, οι ομάδες κατασκευαστών αναπτύσσουν τα αυτοκίνητά τους  για το 2022 για να είναι έτοιμα για δοκιμές που θα ξεκινήσουν την επόμενη σεζόν.

Το υβριδικό σύστημα θα παρέχεται σε όλους από τη γερμανική εταιρεία Compact Dynamics, μια εταιρεία με πλούσια κληρονομιά στην παροχή ηλεκτρικών λύσεων στο μηχανοκίνητο αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα, όπως η Formula 1, οι αγώνες αντοχής WEC και η σειρά ηλεκτρικών αγώνων Formula E.

Η Compact Dynamics θα παρέχει τον ηλεκτροκινητήρα E, τα ηλεκτρονικά ισχύος και το σύστημα κίνησης. Η μπαταρία, η οποία όταν φορτιστεί πλήρως θα αποδίδει περίπου 100kw (περίπου 130bhp) θα παρέχεται από την Kreisel Electrics.

Ένα επιπλέον 130bhp, το οποίο θα έχει ισχύ εξόδου έως περίπου 500bhp ακούγεται ενδιαφέρον, ειδικά αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σταδιακά. Κατά κύριο λόγο, η ισχύς της μπαταρίας θα χρησιμοποιηθεί κατά τη μετάβαση από τις ενσωματωμένες περιοχές, αλλά η ανάπτυξη στον ανταγωνισμό είναι κάτι που εξετάζει η FIA.

«Είμαστε», είπε ο Matton στο WRC.com, στο στάδιο διερεύνησης «κοιτάζοντας ορισμένες περιοχές σε ειδικές όπου θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την επιπλέον δύναμη. Αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν θα χρησιμοποιείται.”

Αλλά το υβριδικό σύστημα είναι κάτι περισσότερο από το να πηγαίνεις πιο ήσυχα πιο γρήγορα, πρόκειται για την ευθυγράμμιση του WRC με τον αθλητισμό και την κοινωνία.

Ο Matton πρόσθεσε: «Βλέπουμε τώρα με τους σημερινούς κατασκευαστές οχημάτων, το υβριδικό είναι η τάση και το μέλλον της γκάμας.

«Η εξέλιξη της κοινωνίας σημαίνει ότι τα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μεγάλο μέλλον. Αυτό είναι το σημείο εστίασης του μάρκετινγκ από τους κατασκευαστές και, ως άθλημα, έχουμε την ευκαιρία να το αντικατοπτρίσουμε. Οι συνθήκες που έχουμε στο WRC είναι πραγματικά δύσκολες για αυτήν την τεχνολογία.”

Αυτή θα είναι η ευκαιρία τους. Το WRC είναι η απόλυτη προθήκη για έναν φιλόδοξο κατασκευαστή οδικών αυτοκινήτων. Πού είναι καλύτερο να δείξετε το προϊόν του σε όλο το φάσμα των συνθηκών;