Η Mercedes διατηρεί το πανω χέρι με ενστάσεις και παρατράγουδα ξεκινά η χρονιά

31

Περιμέναμε με ανυπομονησία να ξεκινήσει η φετινή χρονιά στην Formula 1 που τελικά δεν θα είναι όλα ρόδινα. Δεν φτάνουν οι αγώνες χωρίς θεατές και τα περιοριστικά μέτρα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε σχέση με τον covid-19 ξεκίνησαν και οι αντιδράσεις και οι ενστάσεις.

Η Red Bull κατέθεσε κι επίσημα ένσταση για το DAS σύστημα της Mercedes ενώ όλες οι αντίπαλες ομάδες της Ferrari ζητούν εκ νέου περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με την συμφωνία που συνήψαν οι ιταλοί με την FIA για τον κινητήρα του 2019.

Το σύστημα DAS (Dual Axis Steering) της Mercedes είχε γίνει σημείο αμφιλεγόμενο κατά τη διάρκεια των χειμερινών δοκιμών τον Φεβρουάριο, αλλά με την ανάπαυλα εξαιτίας του κορωνοϊού, το θέμα μπήκε, προσωρινά, στο συρτάρι.

Η FIA είχε θεωρήσει νόμιμο το σύστημα για φέτος, αλλά παράνομο για το 2021, με την αλλαγή των κανονισμών, και παρά την μετάθεση αυτής της αλλαγής για το 2022, το DAS θα παραμείνει έκνομο την επόμενη χρονιά.

Με τη χρήση του σήμερα στις ελεύθερες δοκιμές του Αυστριακού GP, η Mercedes έδειξε πως όχι μόνο διαθέτει ακόμα το σύστημα, αλλά πρόκειται να το χρησιμοποιήσει, κάτι που δίνει το πάτημα στη Red Bull να προχωρήσει στην ένσταση που ήθελε να υποβάλει από τον Μάρτιο κιόλας, αν ξεκινούσε κανονικά η σεζόν.

Στο σχετικό έγγραφο της FIA, αναφέρεται ότι η Red Bull καταθέτει την ένσταση στα μονοθέσια των Lewis Hamilton και Valtteri Bottas για «πιθανή παραβίαση των Τεχνικών Κανονισμών, και συγκεκριμένα των Άρθρων 3.8 και 10.2.3 κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δοκιμών 2.»

Τι λένε οι κανονισμοί στους οποίους βασίζει την ένστασή της η Αυστριακή ομάδα:

«Αεροδυναμική επίδραση

Με εξαίρεση τα μέρη που περιγράφονται στα Άρθρα 11.4, 11.5 και 11.6, και τους καθρέφτες, που περιγράφονται στο άρθρο 14.3, κάθε ειδικό μέρος του αυτοκινήτου που επηρεάζει τις αεροδυναμικές του επιδόσεις:

α) Πρέπει να τηρεί τους κανόνες που αφορούν το αμάξωμα.

β) Πρέπει να είναι αυστηρά στερεωμένο στο ακέραιο μέρος του αυτοκινήτου (αυστηρά ασφαλισμένο σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας βαθμός ελευθερίας κίνησης).

Με εξαίρεση το ρυθμιζόμενο από τον οδηγό αμάξωμα που περιγράφεται στο άρθρο 3.6.8 (εκτός από τα ελάχιστα μέρη που συνδέονται αποκλειστικά με την ενεργοποίηση του) και τα μέρη που περιγράφονται στα άρθρα 11.4, 11.5 και 11.6, κάθε συγκεκριμένο μέρος του αυτοκινήτου που επηρεάζει την αεροδυναμική του επίδοση πρέπει να παραμένει αμετάβλητο σε σχέση με τις αναρτήσεις.

Απαγορεύεται υπό όλες τις συνθήκες κάθε συσκευή ή κατασκευή που έχει σχεδιαστεί για να γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ των αναρτήσεων του αυτοκινήτου και του εδάφους.

Κανένα μέρος που έχει αεροδυναμική επίδραση και κανένα μέρος του αμαξώματος, με εξαίρεση τα μέρη που αναφέρονται στα άρθρα 3.7.10, 3.7.11 και 3.7.12, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να βρίσκεται κάτω από το σημείο αναφοράς.

Με εξαίρεση τα μέρη που είναι αναγκαία για τη ρύθμιση που περιγράφεται στο άρθρο 3.6.8, απαγορεύεται κάθε σύστημα, συσκευή ή διαδικασία που χρησιμοποιεί την κίνηση του οδηγού ως μέσο για τη μεταβολή των αεροδυναμικών χαρακτηριστικών του οχήματος.»

Από την άλλη κατά τηντελευταία μέρα των χειμερινών δοκιμών τον Φεβρουάριο, η Διεθνης Ομοσπονδία Αυτοκινήτου έκανε γνωστό πως είχε έρθει σε συμφωνία με την Scuteria Ferrari  για τον κινητήρα του 2019, με τις λεπτομέρειες αυτής να μένουν κρυφές, όπως προβλέπεται και από το διεθνές δίκαιο.

Η Scuderia είχε βρεθεί στο επίκεντρο για τη μονάδα ισχύος που χρησιμοποίησε το 2019, με τη Red Bull τότε να διατρανώνει πως οι Ιταλοί είχαν βρει κάποιου είδους λύση, είτε μέσω της ηλεκτρικής ενέργειας, είτε με τη χρήση λαδιού στον κινητήρα, για να αυξήσουν την ιπποδύναμή του, αμφότερα θεωρούνται παράνομες πρακτικές.

Τα νέα αυτής της μυστικής συμφωνίας δεν άρεσαν καθόλου τότε στις ομάδες, οι οποίες όμως δεν προχώρησαν σε κάποια ένσταση πάνω στο ζήτημα.

Ο επικεφαλής της Mercedes, Toto Wolff, μιλώντας σε ΜΜΕ σήμερα, κατά την πρεμιέρα της σεζόν στην Αυστρία, τόνισε πως το θέμα δεν είναι λήξαν:

«Δεν κάναμε πίσω. Αποφασίσαμε στη Μελβούρνη πως δεν ήταν η σωστή στιγμή να κάνουμε κάτι, ειδικά με την πανδημία να εξαπλώνεται στην Ιταλία.

«Σε αυτές τις εποχές που ζούμε, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει διαφάνεια και καλή διοίκηση. Ίσως και να υπάρχει καλή διοίκηση, αλλά χωρίς να το ξέρεις, δεν μπορείς να το κρίνεις.

«Δεν είμαστε χαρούμενοι για αυτό που έγινε πέρυσι. Μας είχε πιέσει να παλέψουμε με τη Ferrari και ήταν δύσκολο για εμάς.

«Ας περιμένουμε να δούμε πώς θα ξεκινήσει η χρονιά, και θα εξετάσουμε ξανά την κατάσταση, θα δούμε τι στάση έχουν κι οι υπόλοιποι.»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν κι οι Christian Horner και Zak Brown, με τον Αμερικανό επικεφαλής της McLaren να δηλώνει συγκεκριμένα:

«Θα ήταν καλό να καταλάβουμε τι συνέβη, τι βρήκανε, τι λύση δόθηκε. Έγινε πέρυσι, οπότε ελπίζουμε να μη δούμε στα δεδομένα ό,τι βλέπαμε πέρυσι. Δεν φαίνεται όμως ότι θα μάθομε σύντομα τι έγινε.»

Η FIA είχε πει, δια στόματος Jean Todt, ότι είναι διατεθειμένη να μοιραστεί με τις ομάδες και τον κόσμο τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, όμως δεσμεύεται από τη Ferrari, χωρίς τη συγκατάθεσή της οποίας δε γίνεται να αποκαλυφθεί τίποτα.

Σε αγωνιστικό επίπεδο μετά τις δυό ελεύθερες δοκιμές φάνηκε ξεκάθαρα ότι η Mercedes θα έχει τον πρώτο λόγο ενώ αρκετά ανεβασμένη φάνηκε η Racing Point που μπορεί για ένα καλό αποτέλεσμα.

Σε πολή κακή κατάσταση παρουσιάζονται εκ νέου οι ομάδες της Alfa Romeo και Williams που έχουν πατώσει στην κατάταξη.

Από την πλευρά της Ferrari ταχύτερος ήταν ο Vettel.

Θα περιμένουμε αύριο να δούμε τι θα γίνει με το FP3 και τις κατατακτήριες.

Από την πλευρά της εφαρμογής του υγειονομικού πρωτοκόλλου όλα κύλησαν στην ομαλότητα. Ας ελπίσουμε ότι αυτά θα συνεχιστούν και στην συνέχει για την ολοκλήρωση του εναρκτήριου αγώνα της χρονιάς.