Η πραγματική αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

22

Τι μας αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το βρετανικό WhatCar?, μετά από δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες.

Σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο , εκτός από την ασφάλεια και την ταχύτητα, ιδιαίτερα σημαντική είναι και η αυτονομία. Η αυτονομία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως ταχύτητα, στιλ οδήγησης και εξωτερική θερμοκρασία, αλλά και χρήση του κλιματισμού ή των θερμαινόμενων καθισμάτων.

Αυτοί είναι παράγοντες που δεν μπορούμε να συμπεριλάβουμε στον υπολογισμό. Μπορούμε να υπολογίσουμε όμως όλους τους άλλους

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν έρθει για να μείνουν, όπως και το άγχος της αυτονομίας τους. Οι κατασκευαστές δίνουν κάποια νούμερα, άλλοτε υπερβολικά, και άλλοτε υπό διαφορετικές μετρήσεις (NEDC, WLTP, EPA) που στην πράξη μπερδεύουν τους καταναλωτές, οι οποίοι στην πραγματική ζωή διαπιστώνουν εντελώς άλλα νούμερα από αυτά που τους υπόσχονται.

Όπως και στις περιπτώσεις των θερμικών κινητήρων, έτσι και στα ηλεκτρικά ο υποψήφιος αγοραστής διατηρεί την απορία του «πόσο καίει» πραγματικά το μοντέλο του με την ειδοποιό διαφορά ότι στα ηλεκτρικά οχήματα έχει το άγχος …όταν το «λαμπάκι» ανάψει και ο οδηγός θα πρέπει να βρεί την πλησιέστερη πρίζα και να περιμένει αρκετή ώρα.

Jaguar I-Pace

Δεν είναι η πρώτη φορά που το περιοδικό What Car? Δοκίμασε πολλά ηλεκτρικά μοντέλα σε ρεαλιστικές συνθήκες οδήγησης για να δει ποιο είναι τελικά αυτό που η πραγματική του αυτονομία είναι πιο κοντά στην εργοστασιακή και διαπιστώνει μεγάλες αποκλίσεις.

Το σίγουρο αυτό που επισήμαναν και οι δοκιμαστές είναι πως για το θέμα της αυτονομίας παίζει σημαντικό ρόλο η διαμόρφωση του οχήματος, η ηλικία, η κατάσταση της μπαταρίας και σαφέστατα το στυλ οδήγησης, πόσο επιθετικό ή χαλαρό είναι του εκάστοτε οδηγού.

Tesla Model 3

Το βρετανικό WhatCar? αποφάσισε να κάνει ένα τεστ σε πραγματικές συνθήκες με δέκα από τα πιο δημοφιλή μοντέλα της ευρωπαϊκής αγοράς και να καταγράψει ποιά είναι η αληθινή αυτονομία τους. Ας δούμε την κατάταξη όπως προέκυψε.

1. Hyundai Kona Electric: 417 km. (EPA: 415 km)

Ο πρωταθλητής. Δεν έχει την μεγαλύτερη μπαταρία ούτε είναι το ακριβότερο, αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι κάνει την καλύτερη διαχείριση της ενέργειας της μπαταρίας από όλα τα άλλα.

2. Jaguar I-Pace: 407 km. (EPA: 377 km)

Mε την μπαταρία των 90 kWh και την γρήγορη φόρτιση DC είναι ο κυρίαρχος των premium ηλεκτρικών μοντέλων.

Kia e_niro

3. Κia e-Niro: 407 km (EPA: 384 km)

Άλλο ένα αυτοκίνητο του γκρουπ της Hyundai στην τριάδα, που παρά την μικρότερη μπαταρία από την i-Pace καταφέρνει να έχει την ίδια ακριβώς αυτονομία. 

4. Tesla Model 3: 383 km (EPA: 481 km)

Η έκδοση που δοκιμάστηκε ήταν η Performance με τις κορυφαίες επιδόσεις και τα δύο ηλεκτρικά μοτέρ, ένα σε κάθε άξονα. 

Tesla Model X

5. Tesla Model X: 374 km (EPA: 465 km)

Πολύ πιο ακριβό από το Model 3 υστερεί λίγο σε αυτονομία αλλά προσφέρει πολύ μεγαλύτερους χώρους και την δυνατότητα φόρτισης στους σούπερ φορτιστές της εταιρίας σε ελάχιστο χρόνο.

Nissan LEAF

6. Nissan Leaf e : 349 km (EPA: 363 km)

H νέα έκδοση του αυτοκινήτου με την μπαταρία των 62 kWh δίνει μεγαλύτερη αυτονομία ενώ και η αύξηση της ιπποδύναμης το κάνει ένα πολύ πιο ευχάριστο αυτοκίνητο.

7. Mercedes-Benz EQC: 334 km (EPA: 354 km)

Το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της εταιρίας είναι ένα premium SUV με μπαταρία των 80 kwh και ισχύ πάνω από 400 άλογα κάτι που το κάνει το πιο γρήγορο από τα αντίστοιχα premium ηλεκτρικά μοντέλα.

Mercedes EQC

8. Tesla Model S 75kWh: 308 km (EPA: 416 km)

Το μοντέλο που ξεκίνησε την επιτυχία της Tesla στην έκδοση με την μπαταρία των 75 kWh έχει μία μέση τιμή αυτονομίας αλλά και την δυνατότητα πολύ γρήγορης φόρτισης.

9. Audi e-tron: 315 km (EPA: 328 km)

Η πρώτη προσπάθεια της Αudi σε ένα ηλεκτρικό μοντέλο ευρείας παραγωγής έχει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα με την μπαταρία των 95 kWh να μπορεί να φορτιστεί και σε φορτιστές των 150kW.

Audi e-tron

10. Renault Zoe R135: 309 km (WLTP: 238 km)

Η νέα γενιά του Zoe έχει μπαταρία των 52 kWh που το φέρνει σε μία εξαιρετική αυτονομία για ένα μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης. 

11. Tesla Model 3 Standard Range Plus: 291 km (EPA: 402 km)

Πρόκειται για την Standard έκδοση του μοντέλου με την μικρότερη μπαταρία και το ένα ηλεκτρικό μοτέρ στον πίσω άξονα, που και πάλι τα καταφέρνει αρκετά καλά για την τιμή του. 

12. BMW i3 120Ah: 291 km (EPA: 246 km)

Ένα από τα πρώτα σύγχρονα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα που εμφανίστηκε πίσω στο 2013 συνεχίζει ακόμα και σήμερα να αποτελεί μία εξαιρετική πρόταση για αστικές και περιαστικές μετακινήσεις.

Εδώ να σημειώσουμε μερικές παρατηρήσεις. Οι αριθμοί που δίνουν οι εταιρίες είναι εκτιμώμενες οπότε υπάρχουν και φυσιολογικά κάποιες διαφοροποιήσεις. Παράλληλα ο κύκλος NEDC είναι μάλλον αισιόδοξος, δίνοντας τιμές υψηλότερες κατά μέσο όρο 30% από τις πραγματικές. Ποιό κοντά στην πραγματικότητα είναι ο κύκλος WLTP αλλά ακόμα πιο αυστηρός είναι ο αμερικάνικος τρόπος μέτρησης EPA.

BMW i3

Γι’ αυτό και δίπλα στην κάθε τιμή που έδωσε το βρετανικό περιοδικό σημειώνουμε και την αντίστοιχη της EPA, με μερικά αυτοκίνητα όπως η Jaguar και η BMW i3 να ξεπερνούν αυτό το όριο. Παράλληλα, σύμφωνα με την συγκεκριμένη μέτρηση, βλέπουμε ότι τα Tesla σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης είναι αρκετά μακριά από τις προδιαγραφές αυτονομίας που ανακοινώνει ο κατασκευαστής τους (αν και από τις δοκιμές λείπουν οι κορυφαίες εκδόσεις τους που κυκλοφορούν στην Αμερική).

Renault Zoe R135

Η συγκεκριμένη δοκιμή από το WhatCar? γίνεται με πολύ αυστηρές διαδικασίες (θερμοκρασία περιβάλλοντος, βάρος στο αυτοκίνητο, χρήση κλιματισμού, φώτων κ.λπ.) ενώ το μεγαλύτερο μέρος της γίνεται σε πίστα ώστε να μην επηρεάζεται από τις συνθήκες κίνησης εκτός από μία διαδρομή 31 km σε πραγματικές συνθήκες που γίνεται δύο φορές για αυτοκίνητα με μπαταρία έως 60 kWh και τρεις φορές για αυτοκίνητα με μπαταρίες έως 90 kWh.

ΠΗΓΗ: WHAT CAR, INSIDEEVS.COM