Η Τουρκία εξελίσσει δικό της ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Πρόεδρος της κοινοπραξίας ορίστηκε ο Mehmet Gürcan Karakaş, πρώην παγκόσμιος εκτελεστικός διευθυντής της Bosch.

65

Παρά τις οικονομικές πιέσεις που δέχεται η Τουρκία, ο Ερτογάν μαζί με 5 εγχώριες εταιρείες προχωρούν στην κατασκευή ενώς καθαρά τουρκικού αυτοκινήτου και μάλιστα ηλεκτρικού.

Η κοινοπραξία που θα το κατασκευάζει πήρε σάρκα και οστά με την τουρκική κυβέρνηση να ανακοινώνει ότι θα διαθέσει σε πρώτο στάδιο το ποσό των 3,2 δισ ευρώ. Αυτό αποτελεί ένα ακόμη σχέδιο από μια σειρά μεγαλεπήβολων τουρκικών σχεδίων όπως το πρώτο τουρκικό μαχητικό ή το πρώτο τουρκικής κατασκευής τεθωρακισμένο.

Στην ανακοίνωση αυτή προέβη την περασμένη Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Επιστήμης, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Φαρούκ Οζλού, με το βλέμμα προφανώς και στις διπλές εκλογές της 24ης Ιουνίου.

«Οι βασικές παράμετροι του έργου έχουν διαμορφωθεί. Θα επενδύσουμε 3,2 δισ. ευρώ. Θα κατασκευαστεί εγκατάσταση που θα έχει την ικανότητα να παράγει 200.000 αυτοκίνητα. Υπήρχαν πέντε μοντέλα αυτοκινήτων. Όπως πιστεύαμε από την αρχή, το αυτοκίνητο θα είναι ηλεκτρικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Οζλού.

Πρόβλεψε ότι το έργο θα συνεισφέρει περίπου 50 δισ. ευρώ στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν μακροπρόθεσμα.

«Στο πλαίσιο αυτού του έργου, θα κερδίσουμε 4.000 άμεσες θέσεις εργασίας και 20.000 έμμεσες θέσεις εργασίας», τόνισε.

Ο υπουργός μάλιστα είπε επίσης ότι το τουρκικό αυτοκίνητο θα επικεντρώνεται στη μεσαία και ανώτερη κατηγορία, αλλά θα είναι φθηνότερο των καθιερωμένων ανταγωνιστών του.

«Στόχος μας είναι να είμαστε τουλάχιστον 5% φθηνότεροι από τους ανταγωνιστές», υποστήριξε ο Οζλού.

Οι εκπρόσωποι των Anadolu Group, BMC, Kök Group, Turkcell, and Zorlu Holding δημιούργησαν μια νέα κοινοπραξία, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την εξέλιξη και κατασκευή του νέου αυτοκινήτου. Η κατασκευαστική εταιρεία ονομάστηκε «Ομάδα Πρωτοβουλίας Αυτοκινητοβιομηχανίας της Τουρκίας».

Κάθε μια από τις παραπάνω εταιρείες κατέχει το 19% στην κοινοπραξία αυτή, ενώ το υπόλοιπο 5% ανήκει στo Επιμελητήριο κεφαλαίων Τουρκίας ( ΤΟΒΒ). Πρόεδρος της κοινοπραξίας ορίστηκε ο Mehmet Gürcan Karakaş, πρώην παγκόσμιος εκτελεστικός διευθυντής της Bosch.

Τον περασμένο Νοέμβριο ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το πρωτότυπο του πρώτου εγχώριου αυτοκινήτου, που αναμένεται να παραχθεί στην Άγκυρα, θα είναι έτοιμο το 2019 και θα κυκλοφορήσει στους δρόμους της χώρας το 2021. Ο Ερντογάν, έχει ήδη εκφράσει την αμέριστη συμπαράσταση και τον ενθουσιασμό του για τη δημιουργία του νέου τουρκικού αυτοκινήτου.

Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία φαίνεται ότι προχωρά σε full ρυθμούς το project, ετοιμαζόμενη να κάνει την έκπληξη και στον τομέα του αυτοκίνητου με ένα μοντέλο που θα έχει ως στόχο ακόμη και να ανταγωνιστεί αντίστοιχες προτάσεις του εξωτερικού.

Σημειώνεται πάντως, ότι πρωτότυπο «εθνικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο», θεωρητικά,  «καλύτερο του Tesla» είχε παρουσιαστεί ακριβώς πριν από δύο χρόνια, εξού και οι φωτογραφίες…

Να μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Τουρκία το τελευταίο διάστημα είναι άκρως δραστήρια στο χώρο, αφού πρόσφατα η Tesla αποφάσισε να μπει επίσημα στη χώρα μέχρι τα τέλη του έτους, στηριζόμενη πάντα και στη δεδομένη αποφασιστικότητα του Ερντογάν να ενισχύσει τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.