Η VW θα μειώσει το προσωπικό της στη Σλοβακία

34
Frontal view

Η Volkswagen στη Σλοβακία, διαθέτει το μεγαλύτερο εργοστάσιο αυτοκινήτων της χώρας και αποτελεί το μεγαλύτερο εργοδότη του ιδιωτικού τομέα. Στο πλαίσιο μιάς προσπάθειας αποδοτικότητας σχεδιάζει να μειώσει το προσωπικό αυτό το έτος για πρώτη φορά μετά την παγκόσμια κάμψη του 2009.

Η επιχείρηση θα επιστρέψει περίπου 500 εργαζόμενους που είχε δανειστεί από την Ουγγρική μονάδα του premium brand Audi το 2016 και θα μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων ορισμένου χρόνου και δεν θα παρατείνει την λήξη των συμβάσεων, ανέφερε σε δήλωση της χθές Δευτέρα.

Η Volkswagen απασχολεί περίπου 14.000 άτομα στη Σλοβακία και η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν δήλωσε ποιο θα ήταν ο αριθμός του προσωπικού που θα μειωθεί.

Η σλοβακική επιχείρηση θα μειώσει επίσης τον αριθμό των μετατοπίσεων παραγωγής που παράγουν SUV υψηλότερης κατηγορίας, καθώς και φθηνότερα μικρά οικογενειακά αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένου του Volkswagen e-up !, το μόνο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάζεται σήμερα στη Σλοβακία.

Δεν υπάρχουν σχέδια για την παραγωγή νέων ηλεκτρικών οχημάτων στο εργοστάσιο της Μπρατισλάβα αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν περικοπές στις συνολικές προβολές παραγωγής, καθώς οι μειωμένες ώρες αντισταθμίζονται από την αύξηση της τεχνικής δυναμικότητας των γραμμών παραγωγής, ανέφερε.

Η Volkswagen δήλωσε ότι η κίνηση ήταν μέρος της προσπάθειας αύξησης της απόδοσης κατά 30 % μέχρι το 2025, καθώς προσπαθεί να χρηματοδοτήσει μια δαπανηρή μετατόπιση σε ηλεκτρικά και αυτοκινούμενα οχήματα μετά από το σκάνδαλο dieselgate του 2015 σχετικά με τις παραποιήσης των εκπομπών ρύπων.

Το 2017, η Volkswagen Slovakia είδε την πρώτη της απεργία που έληξε μετά από έξι ημέρες με μια μισθολογική συμφωνία που έδωσε στους εργαζόμενους τη μεγαλύτερη αύξηση μισθών μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών της Σλοβακίας, αν και κερδίζουν ακόμα λιγότερους από τους εργαζόμενους της Volkswagen στη Γερμανία.

Η συνολική παραγωγή στα τέσσερα εργοστάσια αυτοκινήτων της Σλοβακίας, το υπόβαθρο της οικονομίας της εξαρτημένης από τις εξαγωγές της ζώνης του ευρώ. ανήλθε σε 1,08 εκατομμύρια οχήματα το 2018 και αναμένεται να φθάσει τα 1,15 εκατομμύρια φέτος, ενισχύοντας τη θέση της ως το μεγαλύτερο αυτοκίνητο ανά κάτοικο στον κόσμο παραγωγής ανακοίνωσε η ένωση αυτοκινήτων της χώρας αυτό το μήνα.

Ωστόσο, η επικέντρωση στα παραδοσιακά αυτοκίνητα βενζίνης και πετρελαίου και το χαμηλό μερίδιο των δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης θα μπορούσε να απειλήσει το επιχειρηματικό μοντέλο της Σλοβακίας τα επόμενα χρόνια, καθώς η ΕΕ στοχεύει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα οχήματα.

Μειώνει το προσωπικό και η Kia

Η μικρότερη αυτοκινητοβιομηχανία της Σλοβακίας, μια μονάδα της Kia, θα μειώσει επίσης το προσωπικό της αυτό το έτος, την πρώτη φορά από την κυκλοφορία στη χώρα το 2006. Θα μειώσει 27 υπαλλήλους από τον Φεβρουάριο λόγω της μείωσης κατά 35% της ζήτησης για κινητήρες ντίζελ που κατασκευάζονται στο εργοστάσιό της εκτός της Ζιλίας, βόρεια Σλοβακία, έναντι το 2017.

Η παραγωγή αυτοκινήτων της φέτος αναμένεται να συμπίπτει με τα 333.000 αυτοκίνητα του περασμένου έτους. Η αυτοκινητοβιομηχανία αντιπροσωπεύει το 13% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Σλοβακίας, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί 4,3% φέτος πριν επιβραδυνθεί και για το 35% των εξαγωγών της.

Ο όμιλος PSA και η Jaguar Land Rover βλέπουν την παραγωγή τους να αυξάνεται φέτος στη Σλοβακία