Ηγείται του Ράλι Ντακάρ ο Λιθουανός Vaidotas Žala

65
ZALA Vaidotas, (LTU), Skoda Fabia R5, AGRORODEO, portrait during the 2019 European Rally Championship ERC Liepaja rally, from may 24 to 26, at Liepaja, Lettonie - Photo Gregory Lenormand / DPPI

Ένας οδηγός με εμπειρία στο ERC, ο Vaidotas Žala, ηγείται του Ράλι Ντακάρ 2020 μετά την εναρκτήρια χθεσινή μέρα στη Σαουδική Αραβία.

Για πολλούς μπορεί η χθεσινή του νίκη να αποτελεί έκπληξη αλλά ο εθνικός πρωταθλητής της Λιθουανίας έθεσε αρκετούς κορυφαίους χρόνους στην πρώτη πεντάδα στο ντεμπούτο του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλι της FIA στον αγώνα της πατρίδας του το Ράλι Λουπάγια του περασμένου Μαΐου. Ήταν επίσης ένας υποψήφιος για νίκη στο 76ο Ράλι Πολωνίας PZM ένα μήνα αργότερα μόνο που ένα πρόβλημα με τον κινητήρα του αγωνιστικού στην Ελεύθερη Πρακτική στάθηκε εμπόδιο για αυτόν να ξεκινήσει τον αγώνα στο Mikołajki.

Ενώ η ικανότητα του Vaidotas Žala δεν αμβισβητήθηκε ποτέ καθώς και στην περσινή διοργάνωση του Dakar στο Περού ολοκλήρωσε τον αγώνα στην 12η θέση γενικής. Στο φετινό αγώνα που για πρώτη φορά στην ιστορία του πραγματοποιείται αποκλειστικά σε εδάφη στην Σαουδική Αραβία με το αγωνιστικό Agrorodeo X-raid MINI ξάφνιασε τους πάντες. Η χθεσινή του νίκη θεωρείται έκπληξη δεδομένου του διαμετρήματος του ανταγωνισμού, που περιλαμβάνει τους πρώην νικητές του αγώνα το Nasser Al-Attiyah, τον Stéphane Peterhansel και τον Carlos Sainz.

Η «αλεπού της ερήμου» όπως χαρακτηρίζεται ο Peterhansel είναι δεύτερος μετά την εναρκτήρια μέρα με τον ισπανό Sainz δυό φορέςνικητή του Ντακάρ και δυό φορέ παγκόσμιος πρωταθλητής στα ράλι να είναι τρίτος. Ο Al-Attiyah από το Κατάρ τριπλός νικητής στην ιστορία του θρυλικού αγώνα του Ντακάρ είναι τέταρτος.

Ο αγώνας που ξεκίνησε χθές περιλαμβάνει 12 αγωνιστικές μέρες και θα ολοκληρωθεί στις 17 Ιανουαρίου.

Η σημερινή δεύτερη μέρα περιλαμβάνει την διαδρομή των 367 χρονομετρημένων χιλιομέτρων από το Al-Wajh στο Neom.