Ηλεκτροκίνητο το World Rallycross από το 2020

Αυτό αποφασίστηκε στην τελευταία συνεδρία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού που συνήλθε στη Μανίλα των Φιλιππινών

27

Η αυτοκινητοβιομηχανία κάνει στροφή στην ηλεκτροκίνηση και όπως ήταν αναμενώμενο και ο μηχανοκίνητος αθλητισμός στρέφεται προς αυτήν. Από τον περασμένο Αύγουστο το autosport είχε αποκαλύψει τις προθέσεις της FIA.

Στην τελευταία του συνεδρία το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού  (WMSC ) της FIA που συνήλθε στην Μανίλα των Φιλιππινών πήρε μια σημαντική απόφαση που έχει να κάνει με το πρωτάθλημα World Rallycross που θα γίνει πλήρως ηλεκτρικό από το 2020 δείνωντας τέλος και στις φήμες που κυκλοφορούσαν τον τελευταίο καιρό.

Αυτό που δεν αλλάζει είναι η μορφή τοου πρωταθλήματος καθώς θα διατηρήσει την υπάρχουσα μορφή του και τον αριθμό αγώνων κάθε χρόνο, με συμμετοχή τόσο των κατασκευαστών όσο και των ιδιωτών. Θα συμμετέχουν 15 ηλεκτρικά αγωνιστικά και ήδη εννέα διαφορετικοί κατασκευαστές βρίσκονται σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με τους οργανωτές.

Το πρωτάθλημα θα περιοριστεί σε δυό αυτοκίνητα ανα ομάδα οι οποίες να είναι ικανές να ανταγωνιστούν για δύο ξεχωριστά πρωταθλήματα για οδηγούς και κατασκευαστές.

Τα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα βασίζονται σε μια κοινή carbon μπανιέρα και δομή, ενώ κοινά θα είναι επίσης τα συστήματα ανάρτησης και πέδησης. Οι κινητήρες και τα σώματα θα είναι διαφορετικά σε κάθε αυτοκίνητο, με τα ηλεκτρικά αγωνιστικά να είναι φαρδύτερα από τα τωρινά.

Η Williams έχει οριστεί ως προμηθευτής των μπαταριών, ενώ η γαλλική Oreca έχει κερδίσει το διαγωνισμό ως προμηθευτής του σασί.

Οι κατασκευαστές και οι ιδιώτες θα τοποθετούν το δικό τους σύστημα μετάδοσης στο σασί, με τα αυτοκίνητα να είναι τετρακίνητα χάρη στην ύπαρξη ενός ηλεκτροκινητήρα σε κάθε άξονα, συνολικής απόδοσης 500 kW (670 άλογα). Οι κανονισμοί θα είναι όμοιοι με εκείνους που ισχύουν στη Formula E, με ορισμένους περιορισμούς που αποσκοπούν στον έλεγχο του κόστους και της ανάπτυξης.

Παρά την έλευση των ηλεκτρικών αγωνιστικών το 2020, οι διοργανωτές θέλουν να συνεχίσουν να αξιοποιούν και τα σημερινά αγωνιστικά, μιας και θέλουν να δημιουργήσουν ένα νέο πρωτάθλημα γι’ αυτά.

Στην απόφαση του WMSC έχει δωθεί έμφαση σε μια ομαδική δομή παρόμοια με του πρωταθλήματος DTM όπου ένας κατασκευαστής τρέχει με πολλαπλά αυτοκίνητα μέσων ξεχωριστών ιδιωτικών ομάδων δύο αυτοκινήτων, καθώς ορίζει τα «τέσσερα καλύτερα αποτελέσματα μεταξύ των αυτοκινήτων από κάθε κατασκευαστή ανά αγώνα που θα μετράνε για την ταξινόμηση του πρωταθλήματος κατασκευαστών»

Να συμπληρώσουμε ότι οι ιδιωτικές συμμετοχές ομάδων που θα συμμετέχουν στο πρωτάθλημα θα είναι επιλέξιμες για ένα Team Trophy