Καταγγέλθηκε η Tesla ότι παραβιάζει τις ομοσπονδιακές διασφαλίσεις των εργαζομένων της

25

Καταγγέλθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων (NLRB) η Tesla Inc, ότι παραβιάζει τις ομοσπονδιακές διασφαλίσεις των εργαζομένων της.

 

Μάλιστα ο γενικός σύμβουλος της NLRB προσέφυγε ενώπιων σύμβουλου διοικητικού δικαστηρίου, εφού έλαβε καταγγελία από τρείς εργαζόμενους στην Tesla και από τα συνδικάτα εργαζομένων Αμερικής στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, της αεροναυπηγικής και της γεωργίας UAW.

Συγκεκριμένα ένας υπάλληλος της Τesla Inc που οργάνωνε τους υπαλλήλους διένεμε φυλλάδια όπότε ο επιστάτης και οι υπάλληλοι ασφαλείας τους ζήτησαννα βγούν εκτός εργοστασίου.

Εάν η Tesla χάσει την υπόθεση στα δικαστήρια, η εταιρεία ίσως υποχρεωθεί να ειδοποιήσει τους υπαλλήλους της ότι διαπιστώθηκε ότι διαπράττει αθέμιτες εργασιακές πρακτικές, οπότε αυτό θα είναι μια νίκη για τους διοργανωτές των συνδικάτων.

Η υπόθεση βγήκε στην επιφάνεια καθώς η Tesla αγωνίζεται για να αυξήσει την παραγωγή του μοντέλου 3, ενός sedan που προορίζεται για την μαζική παραγωγή που είναι το κλειδί για την εταιρεία που επιτυγχάνει μακροπρόθεσμη κερδοφορία.

Ο Edris Rodriguez Ritchie, δικηγόρος του NLRB, δήλωσε ότι ο Tesla ζήτησε από τους εργαζομένους να υπογράψουν συμφωνίες εμπιστευτικότητας που ήταν «υπερβολικά ευρείες» για να τους εμποδίσουν να συζητήσουν δημόσια τις συνθήκες εργασίας τους.

Από την πλευρά της η Tesla αρνείται τους ισχυρισμούς και τις περιγράφει ως μια προσπάθεια να κατηγορηθεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της Elon Musk άσχημα.

Ο Michael Sanchez, ο οποίος εργάστηκε στη Tesla από το 2012 και βρίσκεται σήμερα σε ιατρική άδεια, δήλωσε ότι του ζητήθηκε να φύγει από φύλακας και επιβλέποντας, ενώ παράλληλα έδωσε φυλλάδια σε συναδέλφους εκτός των εγκαταστάσεων της Tesla τον Φεβρουάριο του 2017.

“Αυτό που βλέπουμε είναι μια πολύ σκληρή, αντι-συνδικαλιστική εκστρατεία που επηρεάζει όλα τα επίπεδα της καθημερινής ζωής των εργαζομένων”, δήλωσε ο Margo Feinberg, δικηγόρος με τους Schwartz, Steinsapir, Dohrmann & Sommers στις αρχικές του παρατηρήσεις για το UAW, Σύμβουλος της NLRB στην υπόθεση.

Μιλώντας εξ ονόματος της Tesla, ο Mark Ross της Sheppard, Mullin, Richter & Hampton LLP ανέφεραν περίπου δώδεκα άλλες κατηγορίες εναντίον της εταιρείας, οι οποίες διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν καμία αξία και απορρίφθηκαν.

“Το γεγονός είναι ότι η Tesla είναι μια εταιρεία που εκτιμά τους υπαλλήλους της”, ανέφερε ο Ross στις εισαγωγικές του παρατηρήσεις.

Σε μια σειρά από tweets τον Μάιο, ο Musk είπε ότι δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει την ένωση των προσπαθειών των εργαζομένων. “Τίποτα δεν σταματά την ομάδα της Tesla στο εργοστάσιό μας από την ένωση των ψήφων. Θα μπορούσαν να το κάνουν, αν ήθελαν », ο Musk tweeted στις 20 Μαΐου.

Οι ακροάσεις για την υπόθεση πρόκειται να συνεχιστούν μέχρι αύριο Πέμπτη και θα συνεχιστούν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η δικαστής Amita Tracy αναμένεται να δώσει την κρίση της κάποια στιγμή μετά από αυτό.