Κορυφώνεται το ενδιαφέρων λίγο πριν το φινάλε στην Τσεχία

Εργοστάσιο ανάδειξης ταλέντων το ERC καθώς μεγάλα ονόματα που διαπρέπουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα έχουν περάσει μέσα από αγώνες του

33
15 MARCZYK Miko (POL), GOSPODARCZYK Szymon (POL), SKODA POLSKA MOTORSPORT, Fabia R5, action during the 2018 European Rally Championship Rally Poland at Mikolajki from September 21 to 23 - Photo Thomas Fenetre / DPPI

Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ράλι συνεχίζεται αυτή την εβδομάδα στην Τσεχία με τον ασφάλτινο αγώνα Barum Zlin Rally, που αποτελεί τον 6ον από τους 8ο αγώνες της φετινής χρονιά.

Καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος της χρονιά αυξάνεται όλο και περισσότερο το ενδιαφέρων για την κατάκτηση των πρωταθλημάτων σε όλες τις κατηγορίες που περιλαμβάνει η χρονιά.

Αλλωστε είναι σε όλους γνωστό ότι μεγάλα ονόματα του μηχανοκίνητου αθλητισμού Ott Tänak, Craig Breen, Juho Hänninen, Jari Huttunen, Kajetan Kajetanowicz, Jan Kopecký, Esapéka Lappi, Stéphane Lefebvre, Sébastien Loeb, Kris Meeke, Andreas Mikkelsen, Thierry Neuville έχουν κάτι κοινό. Πέραν του ότι είναι οδηγοί με τρέχουσα εμπειρία στο WRC είναι οδηγοί που έχουν περάσει προηγουμένος μέσα από τους αγώνες του ERC που αποδεικνύεται ένα εργοστάσιο παραγωγής ταλέντων για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι.

Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ράλι αποτελεί το τελευταίο εκπαιδευτικό έδαφος για τους νέους ελπιδοφόρους οδηγούς που στοχεύουν στο να περάσουν στην κορυφή του αθλήματος. Παρέχει μια σαφή πορεία εξέλιξης από το εθνικό επίπεδο στην παγκόσμια κατάταξη και αποτελεί την παλαιότερη σειρά διεθνών αγώνων που προσφέρεται σε όλους τους αγώνες πράγμα που σημαίνει ότι η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο στον ανταγωνισμό.

37 TALAS Jan (cze), KRAJCA Ondrej (cze), ACCR Czech Rally Team I, Peugeot 208 R2, action during the 2019 European Rally Championship ERC Azores rally, from March 21 to 23, at Ponta Delgada Portugal – Photo Jorge Cunha / DPPI

Για όσους παρακολουθούν την εξελιξη του πρωταθλήματος σίγουρα το έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχουν κάποιες αλλαγές στην φετινή διοργάνωση νέα ονόματα στις κατώτερες κατηγορίες του ERC. Για παράδειγμα το FIA ERC Junior Under 28 και το FIA ERC Junior under 27 πρωταθλήματα έχουν αλλάξει όνομα για το 2019, και πραγματοποιούνται σε συνδυασμό με άλλα περιφερειακά πρωταθλήματα της FIA. Το ERC Junior U28, για νέους αστέρες σε αυτοκίνητα R5, έγινε το πρωτάθλημα Junior FIA ERC1, ενώ το ERC Junior 27 που υποστηρίζεται από την Pirelli, για ανελίξημα ταλέντα σε αυτοκίνητα R2, καθορίζεται ως το πρωτάθλημα Junior FIA ERC3 Junior.

03 INGRAM Chris (gbr) , WHITTOCK Ross (gbr), Toksport WRT, Skoda Fabia R5, action during the 2019 European Rally Championship ERC Azores rally, from March 21 to 23, at Ponta Delgada Portugal – Photo Gregory Lenormand / DPPI

Η κατηγορία ERC2 πηγαίνει από δύναμη σε δύναμη και αποκτά όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρων. Η φετινή χρονιά ίσως να αποτελέσει και την πιο επιτυχημένη σεζόν από την άποψη των ανταγωνιστών που λαμβάνουν μέρος με αυτοκίνητα που συμμορφώνονται με τους τεχνικούς κανονισμούς R4-K και RGT που επιτρέπεται να συμμετέχουν παράλληλα με τα παραδοσιακά N4 αυτοκίνητα, όπως το Mitsubishi Lancer Evolution X και το Subaru Impreza STI.

Το Abarth Rally Cup έχει ενώσει την συνεργασία του με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλι της FIA το 2019. Θα τρέξει σε έξι γύρους του ERC από τους οκτώ που περιλαμβάνει η χρονιά και οι συμμετέχοντες σε αυτό τρέχουν με τα ελαφριά ιταλικά αθλητικά αγωνιστικά με κίνηση στο πίσω τροχό, τα οποία συμμορφώνονται με τους τεχνικούς κανονισμούς της κατηγορίας R-GT της FIA.

Το πρωτάθλημα ξεκίνησε τον Μάρτιο και θα ολοκληρωθεί  το Νοέμβριο και περιλαμβάνει τέσσερεις αγώνες σε άσφαλτο και τέσσερεις σε χώμα και για σκοπούς βαθμολογίας θα προσμετρήσουν έξι αγώνες (τρία σε κάθε επιφάνεια) για τους νέους ανταγωνιστές του ERC. Το ίδιο ισχύει και για τις κατηγορίες ERC1 για οδηγούς – συνοδηγούς  οδηγούς – συνοδηγούς της ERC3 και τις ομάδες ERC.

Το ίδιο θα γίνει και για τους οδηγούς της ERC2 αλλά και τους οδηγούς της  ERC1 Junior και ERC3 Junior.  θα μετρήσουν τις καλύτερες βαθμολογίες τους από έξι αγώνες του ERC. Οι κυρίες που λαμβάνουν μέρος στους αγώνες και διαγωνίζονται για το Ladies Trophy θα μετρήσουν και αυτές τα καλύτερα τους αποτελέσματα.

Αναλυτικά την κατάταξη της βαθμολογία μπορείται να βρείται στην επίσημη σελίδα του www.ercfia.com