Κυρίαρχος της πρώτης μέρας ο Ott Tanak

21

Μπορεί να έκανε ένα πρόωρο λάθος στην εναρκτήρια ειδική διαδρομή ο Εσθονός οδηγός του Toyota Yaris αλλά στην συνέχεια βρίκε την κατάλληλη ρύθμιση έδειξε να είναισε δικό του ρυθμό απογειώθηκε και με το τέλος της γοητευτικής πρώτης μέρας του νεοεισερχόμενου αγώνα της Χιλής κρατά ένα άνετο προβάδισμα.

Ο Ott Tanak κέρδισε τρείς από τις έξι ειδικές διαδρομές στους ολισθηρούς δασικούς δρόμους νότια του Concepcion της πόλης που φιλοξενεί τον αγώνα και να είναι +22,4 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Sebastien Ogier με το συμπαίκτη του στα Toyota Yaris WRC Jari-Mati Latvala να ακολουθεί τρίτος με άλλα 6,4 δευτερόλεπτα διαφορά.

Το ασυνήθιστο κράτημα το πρωί και και η κακή ορατότητα που προκλήθηκε από τον λαμπερό ήλιο που διαπερνούσε το πυκνό δάσος διαμέσου των δέντρων εξασφάλισε μια απαιτητική υποδοχή για τους οδηγούς στην πρώτη επίσκεψη του FIA World Rally Championship στη Χιλή.

Αρκετοί από τους πρωταγωνιστές δεν ήταν ικανοποιημένοι από τις σημειώσεις τους, ενώ οι επιφάνειες με τον διαφορετικό δείκτη πρόσφυσης δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο το έργο τους. Στο πρώτο loop ειδικών οι νωπές επιφάνειες είχαν σαν αποτέλεσμα οι προπορευόμενοι συνδυασμοί να έχουν πλεονέκτημα, ενώ στο δεύτερο πέρασμα και με τη θερμοκρασία να είχε ανέβει σημαντικά, οι ισορροπίες άλλαξαν, με όσους ακολουθούσαν πιο πίσω να έχουν πιο καθαρό δρόμο μπροστά τους. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που άκουγε κανείς από το στόμα των περισσοτέρων στον τερματισμό των ειδικών ήταν μία λέξη: “Αυτοπεποίθηση”. Οι άγνωστες σε όλους ειδικές, σε συνδυασμό με τον διαφορετικό δείκτη πρόσφυσης στις περισσότερες από αυτές, προκάλεσαν πονοκέφαλο στην πλειονότητα των οδηγών.

Όλοι αγωνίστηκαν για την εμπιστοσύνη τους με ολοκαίνουργιους ρυθμούς, οι οποίοι αποδείχθηκαν πολύ ακριβείς σε πολλές περιπτώσεις, αφού έγιναν σε πυκνή ομίχλη.

Ο Tänak ξεπέρασε μια στροφή και έσβησε τον κινητήρα σε μια λασπώδη γέφυρα στην εναρκτήρια ειδική, αλλά κέρδισε την επόμενη ειδική για να πάρει το προβάδισμα.

Κυριαρχούσε το απόγευμα για να κερδίσει δύο ακόμη ειδικές σε ένα αυτοκίνητο που χειρίστηκε καλύτερα στους χωματόδρομους μετά από τις αλλαγές στο ενδιάμεσο σέρβις που έκανε και τα δευτερόλεπτα διαφορά που είχε τα έκανε σχεδόν μισό

“Κατά το μεσημέρι, οι μηχανικοί έκαναν καλή δουλειά για την τελειοποίηση του αυτοκινήτου. Το συναίσθημα βελτιώθηκε και η εμπιστοσύνη είναι εκεί. Δεν θα είναι εύκολο αύριο, αλλά θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε να εστιάζουμε και ελπίζουμε ότι μπορούμε να διατηρήσουμε τον ρυθμό μας “,  δήλωσε ο Εσθονός.

Ο έξι φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Sebastien Ogier ολοκλήρωσε μια δύσκολη μέρα στην δεύτερη θέση. Ξεκίνησε και αυτός κάνοντας ένα λάθος στην εναρκτήρια ειδική παρόμοιο με τον Εσθονό όταν έχασε και αυτός μια στροφή. Ο Γάλλος άρπαξε από νωρίς την δεύτερη θέση εκμεταλλεύτηκε τους ξηρότερους δρόμους απόλαυσε καλύτερες επιδόσεις στο Citroen C3 παρά από την Αργεντινή πριν από δυό εβδομάδες και ελπίζει…

Τα Toyota Yaris WRC έδειξαν τις προθέσεις τους από την αρχή ξεκίνησαν την μέρα στα χέρια των Latvala και Meeke γράφωντας τους ταχύτερους χρόνους. Οριακό προβάδισμα για τον Latvala που αν και έκανε κάποια λάθη στην πορεία του για τον κορυφαίο χρόνο στην τελευταία ειδική κρατήθηκε στην Τρίτη θέση.

Ο νικητής στους δυό προηγούμενους αγώνες στην Κορσική και Αργεντινή ο Βέλγος Thierry Neuville που ξεκινούσε πρώτος τις ειδικές με το Hyundai i20 είναι μόλις 0,7 δευτερόλεπτα πίσω από τον Latvala στην 4η θέση.

Ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος οδηγών τα έχει με τους διοργανωτές καθώς όταν διακόπηκε η δεύτερη ειδική με κόκκινη σημαία που εκδόθηκε αυτός μείωσε ρυθμό σταμάτησε την επίθεση του και τελικά του δόθηκε πλασματικός χρόνος που αν και δεν τον ικανοποιά τον κρατά στο κυνήγι της νίκης.

Λίγο πιο πίσω, συναντάμε τον Kris Meeke που ξεκίνησε εντυπωσιακά, αλλά στη συνέχεια δεν κατάφερε να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό. Ο Βρετανός δεν είχε καθόλου αυτοπεποίθηση στις ειδικές της Χιλής, με τον ίδιο να μην είναι ικανοποιημένος από τις σημειώσεις του και να μην πιέζει όπως θα ήθελε. Κάτι που δεν έκρυψε και ο ίδιος με τις δηλώσεις του, υποστηρίζοντας ότι όλα είναι στο μυαλό του. Όμως, τέτοιου είδους προβλήματα κατάφερε να ξεπεράσει αρκετά γρήγορα ο Sebastien Loeb.

Ο 9 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής, ξεκίνησε μουδιασμένα, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτός είναι ο πρώτος του αγώνας με το i20 WRC στο χώμα και μάλιστα με μία μόλις ημέρα δοκιμών, αλλά στη συνέχεια βελτίωσε δραματικά τις επιδόσεις του. Δεν είναι τυχαίο, ότι στο δεύτερο πέρασμα από τις ειδικές σημείωσε το δεύτερο χρόνο πίσω από τον Tanak, ενώ κέρδισε και την σούπερ ειδική, αφήνοντας υποσχέσεις για την αυριανή ημέρα.

Ο Meeke είναι στην πέμπτη θέση στο Yaris, 2,2 sec μπροστά από τον Sébastien Loeb. Ο Elfyn Evans ακολουθεί έβδομος σε ένα Ford Fiesta, περισσότερο από ένα λεπτό μακριά από τον Andreas Mikkelsen. 

Ο Andreas Mikkelsen δεν έχει καμία σχέση με τον οδηγό που είδαμε πριν από δύο εβδομάδες στην Αργεντινή, με τον ίδιο να δηλώνει ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στις σημειώσεις του, και αυτομάτως αυτοπεποίθηση και είχε και ένα κτύπημα σε ένα βράχο το πρωί που έχασε χρόνο. Δεν είχε διαβεβαιώσεις στα ταχύτερα τμήματα και σχεδόν γύρισε το i20 στην πρότελευταία ειδική, αλλά έφτασε μπροστά από τον Teemu Suninen στην τελευταία ειδική της μέρας που είναι ένατος με τον Esapekka Lappi να συμπληρώνει το leaderboard όταν έχασε χρόνο με υπέρβαση.

Ο Teemu Suninen εμφανίστηκε απογοητευμένος, δηλώνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι του λείπει κάποιο βασικό στοιχείο για να θεωρηθεί “κορυφαίος οδηγός”, χωρίς βέβαια να το κατονομάσει. Σκιά του εαυτού του, όμως, είναι και ο Esapekka Lappi, με τον Φινλανδό να απογοητεύει για ακόμα μία φορά. Σίγουρα, η έξοδος της Αργεντινής τον έχει επηρεάσει, αλλά το χειρότερο είναι ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει τι ακριβώς φταίει και δεν μπορεί να σημειώσει ανταγωνιστικούς χρόνους.

Η δράση του Σαββάτου βασίζεται σε παρόμοια περιοχή νότια του Concepción, η οποία βρίσκεται μεταξύ του Ειρηνικού Ωκεανού και του ποταμού Biobió. Τα πάντα όμως θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες. Οι διαγωνιζόμενοι θα καλύωουν δυό ίδια σκέλη από τρείς επαναλαμβανόμενες ειδικές πρωί και απόγευμα μήκους 121,16 χλμ.

Όπως προαναφέραμε τον κύριο λόγο θα έχουν οι καιρικές συνθήκες καθώς προβλέπου βροχή κάποιοι οδηγοί και η αντίστροφη σειρά εκκίνησης θα ευνοήσει τους πρωτοπόρους στην κατάταξη, ίσως μάλιστα να γίνουμε και μάρτυρες εκπλήξεων.