Κυριαρχούν οι Νορβηγοί στην WRC 2 και Pro

40

Ο Νορβηγός Mads Ostberg με το τέλος της πρώτης μέρας του ράλι Σουηδίας κατέχει ένα προβάδισμα 1 λεπτό και 30 δευτερόλεπτα στην κατηγορία WRC 2 Pro. Αν και οι περισσότερες από τις χειμερινές ειδικές της Παρασκευής ήταν στην πατρίδα του Østberg στη Νορβηγία, ο 31χρονος ήταν σπάνια άνετος με τη σύνθεση του Citroën C3 R5, αλλά κατόρθωσε να αποφύγει τα πιο σοβαρά προβλήματα που σταμάτησαν σταδιακά στη συνέχεια της διαδρομής. Η πρωτοπορία στην κατηγορία άλλαξε τρείς φορές χέρια.

Η αρχή έγινε από τον Eerik Pietarinen που κέρδισε την εναρκτήρια διαδρομή του αγώνα την Πέμπτη το βράδυ. Πέρασε στην συνέχεια στα χέρια του Kalle Rovanperä που κέρδισε την SS2 Skoda Fabia R5.Den Δεν κράτησε όμως πολύ καθώς στην επόμενη ειδική είχε ένα γύρισμα που των έθεσε εκτός μάχης.

Νωρίτερα ο Πολωνός Lukasz Pieniazek ήταν ο πρώτος που πλήγηκε από πρόβλημα και αποχώρησε αφού συνέτριψε το Ford Fiesta του σε ένα δέντρο στην SS2.

Ο Rovanpera έχασε περισσότερο από 2m20sec κολλημένος σε μια χιονοστιβάδα, ενώ ο Pietarinen έχασε σχεδόν 4 λεπτά μετά που άφησε το Skoda χωρίς ανεμοθώρακα.

Παρά τις ανησυχίες του για το χειρισμό του Citroën, ο Østberg πήρε την πρωτοπορία με την ολοκλήρωση της SS3 και όταν ο πλησιέστερος του αντίπαλος ο Gus Greensmith έβαλε το Fiesta σε μια χιονόμπαλα στην SS5, ο Østberg ήταν περισσότερο από δύο λεπτά μπροστά.

Ένα συνεχιζόμενο πρόβλημα πέδησης σήμαινε ότι έχασε λίγο από αυτό το μαξιλάρι από ένα αναζωογονημένο Rovanperä το απόγευμα, αλλά ο Østberg κρατήθηκε μπροστά γράφωντας την πέμπτη ταχύτερη συνολικά ειδική στην SS8. 

Ο νικητής της πρεμιέρας στο Μοντε Κάρλο, Greensmith τερμάτισε το σκέλος τρίτος, 1m06sec πίσω από τον Rovanperä, με τον Pietarinen να είναι σχεδόν τρία λεπτά πιο πίσω στο τέταρτο.

WRC 2

Ακόμη ένας Νορβηγός οδηγός κατέχει ένα καθαρό προβάδισμα στην κατηγορία WRC 2, πρόκειται για τον Ole Christian Veiby που είναι επικεφαλής της ιδιωτικής κατηγορίας σε ένα VW Polo GTi. 

Ο Veiby, νικητής στην WRC 2 στη Σουηδία για τα τελευταία δύο χρόνια, ολοκλήρωσε την Παρασκευή με πλεονέκτημα 24,5 δευτερολέπτων έναντι του συμπαίκτη και του συντρόφου οδηγού στο Polo Johan Kristoffersson από τη Σουηδία. 

Ο Jari Huttunen είναι 3,8 δευτερόλεπτα εκτός έδρας στην τρίτη θέση, έχοντας ανακάμψει καλά από μια παρακέντηση στη SS4 που τον κόστισε 30 δευτερόλεπτα. Η καλύτερη στιγμή του Huttunen ήρθε στην τελική ειδική της ημέρας, όταν διεκδίκησε τον ταχύτερο χρόνο συνολικά στο Skoda Fabia του. 

Ο Emil Lindholm παραμένει σε εξέλιξη για το βάθρο 28.6 δευτερόλεπτα στην τέταρτη θέση, με τον Emil Bergkvist πέμπτο και τον Nikolay Gryazin έκτο.