Με Azores Rallye ξεκινά το ERC 2020

34

Με βάση το μεγαλύτερο νησί στη μέση του Ατλαντικού στις Αζόρες και πιο συγκεκριμένα στο Sao Migue ξεκινά το Ευρωπαϊκο Πρωτάθλημα Ράλι του 2020. Το φετινό πρωτάθλημα για μιά ακόμη φορά περιλαμβάνει και το Ράλι Κύπρος που θα είναι ο 7ος αγώνας της χρονιά τον Οκτώβριο.

Οι θεαματικές χωμάτινες ειδικές διαδρομές του Azores Rallye αποτελούν την πρώτη πρόκληση για τα πληρώματα που θα αμφισβητούν το πρωτάθλημα της νέας χρονιά που θα γίνει 26 με 28 Μαρτίου.

Το συγκεκριμένο ράλι γιόρτασε το μισό αιώνα του το 2015 και παραμένει ένα από τα πιο εντυπωσιακά γεγονότα στο διεθνές ημερολόγιο. Οι ειδικές διαδρομές διασχίζουν το φυσικό τοπίο και την πλούσια βλάστηση και χαρακτηρίζονται από την αμμώδη επιφάνεια και τη στενή και κυματοειδή φύση. Και επειδή οι χρονομετρημένες ειδικές συχνά δεν είναι ευρύτερες από το πλάτος ενός αυτοκινήτου, δεν υπάρχει απλά περιθώριο για σφάλματα, ιδιαίτερα στη διαδρομή Sete Cidades κατά μήκος του χείλους μιας λίμνης με ηφαιστειακό κρατήρα.

Ο μεταβαλλόμενος καιρός είναι επίσης ένας παράγοντας που μεταβάλλει τις συνθήκες από ηλιοφάνεια σε βροχή και ομίχλες.

Όπως προαναφέραμε ο συγκεκριμένος αγώνας μετρά πάνω από μισό αιώνα ζωής και για πρώτη φορά προσμέτρησε στο ERC το 2004. Επανήλθε στο αγωνιστικό ημερολόγιο του ERC το 2013 και από τότε παραμένει σε αυτό και η φετινή διοργάνωση θα είναι η 8η συνεχόμενη.

Το Azores Rallye 2020 θα αποτελεί τον πρώτο από τους οκτώ αγώνες της χρονιάς και θα προσμετρά επίσης ως ο πρώτος από τους έξι αγώνες για το FIA ERC1 Junior Championship και για το FIA ERC3 Junior Championship 2020. Θα προσμετρήσει επίσης και για τα FIA ERC2, FIA ERC3, Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλι για Ομάδες

Οι πρόσφατοι νικητές του Azores Rallye ήταν:
2019:
  Łukasz Habaj / Daniel Dymurski (ŠKODA Fabia R5)
2018:  Αλεξέι Λουκυνάκ / Αλεξέι Άρναουτοφ (Ford Fiesta R5)
2017:  Bruno Magalhães / Hugo Magalhães (ŠKODA Fabia R5)
2016:  Ricardo Moura / António Costa )
2015:  Craig Breen / Scott Martin (Peugeot 208 T16)

Στα σημαντικά γεγονότα του Azores Rallye είναι ότι ο Fernando Peres,  καταγράφεται ως ο πιο πολυνίκης νικητή του αγώνα με το ρεκόρ του να παραμένει ακλόνητο με επτά φορές.
Ένα άλλο σημαντικό γεγονός καταγράφεται για τον Ρικάρντο Μούρα που έχει πολλαπλούς τίτλους πρωταθλήματος Αζορών στο όνομά του, αλλά κέρδισε το Azores Rallye μόνο το 2016 στην πρώτη του συμμετοχή στο γύρο του ERC.

Στη λίστα με τους νικητές του αγώνα περιλαμβάνουν ονόματα αστέρια του WRC του παρελθόντος και του παρόντος, όπως ο Craig Breen, ο Kris Meeke, ο Andreas Mikkelsen, ο Juha Kankkunen, ο Markko Märtin και ο Bruno Thiry.

Αξιόλογο είναι και το γεγονός ότι το αρχιπέλαγος των Αζορών βρίσκεται περίπου ισότιμο μεταξύ της Λισαβόνας και της Νέας Υόρκης και αποτελείται από εννέα νησιά. Το εύφορο έδαφος  του είναι ιδανικό για ποικίλες καλλιέργειες και βόσκηση για τα ζώα. Για τους επισκέπτες του νησιού ενα τυπικό γεύμα από την Αζόρε είναι το κολοκυθάκι του Cozido das fumas, το οποίο μαγειρεύεται στο έδαφος χρησιμοποιώντας μόνο ένα δοχείο.